Dubbelhelg med hemmamatch och bortamatch

Det blir en dubbelhelg för Blue Fox herrarna som spelar hemma mot Lovisa Tor på lördag och borta mot LNM på söndag. Blue Fox är för tillfället sjunde i tabellen med 24 poäng, medan Lovisa Tor är på elfte plats med 20 poäng och LNM är på sjätte plats med 24 poäng. Det blir alltså två tuffa matcher.

Jonatan Tynkkynen har övertygat med 12+5=17 poäng så här långt, men når han upp till 20?
Foto: Glenn Hägg

Lördagens match mot Lovisa Tor blir något av kampen om Svenskfinland. Lovisa Tor är nämligen ett lag med stark finlandssvensk anknytning där flera av spelarna och huvudtränaren har svenska som modersmål. Lovisa Tor har haft en betydligt tuffare säsong än vad de flesta tippade. Svårt att säga vad det beror på, men man tappade en hel del mål när Tuomas Savukoski valde att flytta till Nokian KrP i ligan och Peik Salminen hängde upp innebandyklubban på kroken. Salminen har efter rehabilitering gjort come back och hunnit spela fem matcher denna säsong. Trots det spelar Lovisa Tor vanligtvis med en smal trupp och belastar vissa spelare ganska hårt. Man går ofta runt på fyra backar och åtta anfallare.

Jämför man Lovisa Tor förra säsongen så finner man den stora skillnaden i målproduktionen. Med tre matcher kvar att spela har Lovisa Tor denna säsong gjort 125 mål, det kan jämföras med 196 gjorda mål på 26 spelade matcher under förra säsongen. Lovisa Tor lär inte göra 71 mål på de tre sista matcherna.

Lovisa Tor har i teorin ännu en chans att nå slutspel, men det kräver att man vinner de tre återstående matcherna. Samtidigt är man bara tre poäng från nedflyttningsplats, där SBS Wirmo ligger och hotar. Enligt rykten från Lovisa har Tor gett upp kampen om slutspelsplats och nu är det bara förnyat seriekontrakt som gäller. I de fem senaste matcherna har det blivit tre vinster och två förluster för Lovisalaget. Man har besegrat Erä Akatemia, ÅIF och och nu senast PirPi. Förluster har det blivit mot Steelers och Josba. När Blue Fox och Lovisa Tor möttes tidigare under säsongen var Blue Fox bättre med 4-3 efter förlängning.

Jesse Tolvanen toppar den interna poängbörsen i Lovisa Tor med 19+15=34 poäng på 23 matcher. Tvåa är Andreas Hietala med 6+28=34 poäng på 23 matcher. Hietala är för övrigt tvåa i passningsbörsen för hela Divari. Jonas Hällfors är trea i den interna poängbörsen med 23+4=27 poäng på 17 matcher, medan Sami Aalto med 10+17=27 poäng på 23 matcher är på fjärde plats. Lite överraskande har Joni Niiranen bara gjort 8+11=19 poäng på 15 matcher. Det kan jämföras med hans 29+24=54 poäng på 26 matcher under förra säsongen. En intressant statistisk detalj är att Jere Jokinen i Lovisa Tors försvar är den spelare i Divari som plockar näst mest tvåminutersutvisningar, 13 st har det blivit så här långt. Endast Heikki Hätönen i LaSB är värre med 14 tvåor. I Lovisa Tor finns också backen Jimmy Sved som säsongen 2009-2010 spelade med Blue Fox.

Lovisa Tors mål har främst vaktats av Niko Nordström med 20 matcher mellan stolparna och räddningsprocenten 81,76. Henri Haapaniemi har fått förtroendet i 4 matcher med procenten 81,25.

På söndag blir det match mot LNM som spelar sin andra säsong i Divari. LNM möter dagen innan jumbon PirPi och det är en match man borde vinna och därmed ha goda chanser att säkra en slutspelsplats. LNM har bättrat på från förra säsongen och har ännu möjlighet att nå hemmaplansfördel i slutspelet. LNM är ett betydligt målgladare lag än Blue Fox med 152 gjorda mål på 23 matcher.

I de fem senaste matcherna har LNM övertygat med fyra vinster och en förlust. Bland de vinsterna finns vinsten på bortaplan mot Blue Fox med 6-3. De övriga kom mot ÅIF, SBS Wirmo och Josba. Enda plumpen i protokollet kom på bortaplan mot Karhut.

Den högerfattade skytten Matias Luokkanen toppar poängbörsen i LNM med 21+10=31 poäng på 18 matcher. Bakom honom hittar vi Joona Viiltola med 18+10=28 poäng på 23 matcher och Samuli Saukko med 18+6=24 poäng på 22 matcher. Juho Laurila är fjärde med 9+14=23 poäng på 23 matcher. För Blue Fox del gäller det att hålla kontroll på LNM:s många goda skyttar. Här finns det inget utrymme att slappna av i defensiven.

I början av säsongen var det Ilari Parviainen med räddningsprocenten 78,97 som fick mest ansvar mellan stolparna i LNM, men Parviainen lämnade laget under juluppehållet. Istället är det Sami Yli-Korpela som fått överta huvudansvaret och han har verkligen tackat för ansvaret genom att rädda 86,07 procent av skotten.

Blue Fox tog en rekordlång promenad i mörkret och spelade tio matcher i rad utan att vinna, men förra lördagen vände det mot serietvåan Steelers. Efter en helt galen match i Tavastehus har Blue Fox nu hittat tillbaka till rätt spår. Det som laget gick igenom i matchen mot Steelers är inget annat än stärkande. Att först leda med 7-3 och sen tappa ledningen till 7-8 och ända lyckas resa sig och vinna trots att ingen tror på det är stort, riktigt, riktigt stort! Nu gäller det för Blue Fox att hållas kvar på samma spår och säkra en slutspelsplats.

De fem senaste matcherna för Blue Fox omfattar förluster mot LNM, KeLy, SB Welhot och Karhut samt vinsten mot Steelers. Blue Fox hemmastatistik för denna säsong är en katastrof, men lite kan man snygga till siffrorna på lördag. På 12 hemmamatcher har det endast blivit 2 vinster och 2 oavgjorda matcher. Hela 8 gånger har Blue Fox fått stiga av planen i Stora Björn som förlorare.

Poängbörsen i Blue Fox toppas av Johnny Ojala med 12+20=32 poäng på 23 matcher. Tero Saaristo är tvåa med 18+10=28 poäng på 22 matcher och Anton Kallvik är trea med 16+10=26 poäng på 21 matcher. På fjärde plats hittar vi Jonatan Tynkkynen med 12+5=17 poäng på 20 matcher. Tynkkynen har gjort förvånansvärt mycket poäng trots att han inte varit helt ordinarie. Utvecklar han sitt försvarsspel så går han en lysande innebandyframtid till mötes.

För första gången denna säsong toppar Mikael Enlund målvaktsstatistiken i Blue Fox med räddningsprocenten 83,61, men Roope Mutka är inte lång efter med 83,33.

Lördagens match mot Lovisa Tor blir en riktigt intressant kamp som vi kan rekommendera åt alla innebandyfans. Lovisa Tor är ett bollskickligt lag med många profiler som Hietala, Hällfors, Niiranen, Forsström och Salminen. Det här är samtidigt Blue Fox sista hemmamatch i seriespelet. Endast via en slutspelsplats kan det bli flera matcher på hemmaplan. Kom alltså på plats på lördag kl. 16.00 för att bära Blue Fox till slutspelet. Klä dig i blått för att visa vilket lag du stöder. ONE FOR ALL, ALL FOR ONE!