Helt galen match i Tavastehus

Lördag kväll bjöd på en galen innebandythriller när Blue Fox besegrade Steelers i Tavastehus med 9-8 efter perioderna 3-3, 4-0 och 2-5. Blue Fox ledde matchen med 7-3 efter den andra perioden, men Steelers vände till 8-7 och det såg väldigt mörkt ut för Blue Fox som hade en svit på tio matcher utan vinst. Blue Fox kunde efter mål i numerärt överläge av Rami Isomäki och mål i numerärt underläge av Timo Salo bryta sviten och besegra serietvåan Steelers.

Tero Saaristo stod för fyra mål och en assist i bortamatchen mot Steelers.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

I den första perioden turades lagen om att göra mål. Hemmalagets Jarno Mäkinen inledde efter dryga tre minuter på pass av Markus Sipronen. En stund senare utvisades både Tuomas Mikkola i Steelers och Ville Rynnäs i Blue Fox för farligt spel. Inget av lagen kunde dock utnyttja de större ytorna som spelet fyra mot fyra erbjöd. Blue Fox kvitterade istället när tio och en halv minut spelats. Anton Kallvik fick skjuta från vänsterkanten mot mål och Rami Isomäki slog in returen. När Samuli Hirvonen utvisades hade inte Blue Fox ännu fått ordning på sitt power play, men när målvakten Juha Jokinen utvisades minuten senare kunde Rami Isomäki med sitt andra mål för kvällen föra upp Blue Fox i ledning. Tyvärr var hemmalaget snabbt att både kvittera och ta ledningen. Först gjorde Jarno Mäkinen sitt andra mål för kvällen och sen var det Julius Aaltonen som hittade rätt. Det utjämnande 3-3 målet kom när 18.17 blinkade på matchklockan. Anton Kallvik och Tero Saaristo kontrade, med den senare som avslutare.

Jere Kemppainen i hemmalaget åkte ut för liggande spel efter 21.50. Anton Kallvik spelade fram med en läcker pass och Tero Saaristo slog in bollen i mål. När Aleksanteri Ihalainen utvisades fem minuter efter att ha slagit Johnny Fredriksson med klubban över fingrarna fick Blue Fox en ypperlig chans att utöka sin ledning. Blue Fox tog väl vara på chansen och gjorde tre mål i snabb takt. Två mål signerade Tero Saaristo och ett mål av Robin Holländer. Detta ledde till målvaktsbyte för Steelers. Ställningen efter andra perioden var 7-3 till Blue Fox.

Om Blue Fox hade en målmässigt bra andra perioden så fick Steelers en fantastisk inledning på den tredje perioden. Redan efter 25 sekunder hade man reducerat till 4-7. När matchuret stannade på 41.10 tilldömdes hemmalaget en straff och samme Nurminen reducerade till 5-7. Strax efter tekning fick Miiro Maunula bollen, avancerade över mittlinjen och avlossade ett slagskott som gick spikrakt i mål och plötsligt var ställningen 6-7. Tre mål på 53 sekunder! Följande mål var en riktig ping-pong träff. Aleksanteri Ihalainen sköt ett skott som studsade från Roope Mutkas hjälm till Alexander Nymans klubbskaft och in i mål och matchen var kvitterad till 7-7. 45 sekunder senare tog Steelers ledningen. Markus Sipronen bröt Roope Mutkas utkast, avancerade mot mål, sköt ett skott och Jarno Mäkinen slog in returen. Blue Fox tog time out och bytte målvakt, ut med Roope Mutka och in med Mikael Enlund. Vid den efterföljande tekningen utvisades Timo Johansson i Steelers efter att han tryckt ner Johnny Ojalas klubba. Endast fem sekunder hann gå mellan tekning och utvisning. Nio sekunder senare hade Blue Fox kvitterat. Johnny Ojala passade och Rami Isomäki sköt ett slagskott från backplats. Rami Isomäki fullbordade därmed sitt hat trick och Blue Fox gjorde sitt sjätte mål för kvällen i numerärt överläge. Vid 49.27 utvisades Jarno Mäkinen i Steelers och Blue Fox fick chansen att avgöra matchen, men man lyckades inte med ett sjunde power play-mål. Istället åkte Blue Fox på en utvisning vid 54.45 när Didrik Lillas fick ett tvåminuters straff för slag på klubba. Skulle hemmalaget nu avgöra matchen till sin fördel? Nej, istället var det Ville Rynnäs som spelade fram till Timo Salo vid ett frislag, Salo sköt ett skott från högerkanten som gick in i mål via bortre stolpen. Hemmalaget fortsatte i numerärt överläge, men lyckades inte kvittera. Man tog time out en stund senare och spelade i slutet med sex utespelare, men Blue Fox kämpade och fredade sitt mål.

Matchkommentarer

– Första perioden var normal innebandy säger Jori Isomäki när jag får tag på honom. 3-3 var ett rättvist resultat. I den andra perioden gick Steelers heta och drog på sig två utvisningar och vi gjorde fyra mål i numerärt överläge. Vi hade för första gången denna säsong övat in två olika power play-formationer och det kunde vi dra nytta av under Steelers femminuters utvisning. Vår första power play-formation gjorde två mål och vår andra formation gjorde ett mål. Vi ledde med 7-3 inför tredje perioden och vi snackade om att spela säkert, men sen kom det stora raset.
– Vi får en riktigt dålig start på tredje perioden och släpper in tre mål på kort tid. Där gick det så snabbt att vi inte hann reagera. Vi borde i det skedet ha tagit time out och bytt målvakt, men vi lät Roope vara kvar. Roope berättade efter matchen att det kändes som att han gick in i ett moln och att han inte visste var han var under de tre sista målen. När Steelers gjorde 8-7 tog vi time out och bytte målvakt. Jag såg på killarnas blickar att de inte trodde vi skulle vända den här matchen. Som tur tog Steelers en utvisning och vi kunde kvittera genom Rami. När Didrik utvisades med fem minuter kvar att spela såg det igen dåligt ut. Didrik jagade hem efter en motståndare som hade boll, Didrik tänkte slå på klubban, hejdade sig, men åkte ändå ut för slag på klubba. Helt klart en kompensationsutvisning av domaren. Tero och Jope jobbade fram ett frislag i motståndarnas zon. Ville och Timo kom in och körde en enkel frislagsvariant som lyckades. Sen krigade vi som djur under de sista minuterna i matchen.
- Det här var en väldigt viktig seger för oss. Vi sa inför matchen att vi kan klara en slutspelsplats även om vi inte hade vunnit den, men med tanke på hur matchen utvecklades tror jag inte att vi hade lyckats vända vår trend om vi inte hade vunnit mot Steelers. Jag tror att det hade knäckt laget om vi hade förlorat efter vår ledning med 7-3 och efter hur vi släppte in mål i början på tredje perioden.
- Nu ser killarna igen fram emot tisdagens träning fortsätter Isomäki. Vi ser fram emot matchen mot Lovisa på lördag. Vi kan med en vinst på lördag säkra en slutspelsplats. Jag tror att 26 poäng räcker för att säkra slutspelsplats. Jag tror att vi blir ett riktigt jokerlag om vi går till slutspel.

Formationer

Ojala – Saaristo – Kallvik
R.Isomäki – Nyman

Holländer – Ludén – Salo
J.Isomäki – Klingenberg

Nyvall – Fredriksson – Lillas
Rynnäs – Sjöblom

Mutka

På bänken fanns Björkholm, Tynkkynen och Enlund. Tynkkynen gjorde inhopp på spets under hela matchen.

Matchprotokoll