Rätt flex på klubban?

Senast behandlade vi vad som är rätt längd på innebandyklubban. Nu ska vi gå in på ett lite svårare område, nämligen klubbans flex eller styvhet. Det är känt att många juniorer spelar med för styva klubbor och därför kan det vara på sin plats att behandla ämnet.

Här ser vi Johnny Ojala utnyttja flexen i sin klubba.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Vad är flex? Flex är det värde som anges på varje innebandyklubba och det anger klubbans styvhet. Det vill säga hur mycket skaftet sviktar eller böjs vid en viss påfrestning. Klubbans flex mäts genom att lägga klubban på två punkter 80 cm från varandra och i mitten sätta en vikt. Sedan mäter man hur mycket klubban böjs. Alla klubbor som är godkända för tävlingsbruk har testats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut innan de kommer ut på marknaden och det är Sveriges Tekniska Forskningsinstut som mäter vilken flex en klubba har. De hårdaste klubborna har en flex mellan 23-25 mm och de mjukaste har en flex mellan 32-36 mm.

När använder man flexen? Flexen används främst i skottögonblicket. Vill du få ut maximal effekt ur skaftet spelar flexen stor roll. Då du lutar dig över skaftet och trycker bladet mot golvet i skottögonblicket skapas en katapulteffekt. När skaftet böjs och slår tillbaka skjuts bollen iväg. Har du för hård klubba klarar du inte av att utnyttja den hårda flexen. Då blir skottet varken särskilt hårt eller effektivt.

Det är ganska vanligt att juniorerna ser vilken klubba idolen har och vill ha en likadan. Tyvärr är de klubbor som en vuxen använder sällan lämpliga för juniorer. För att använda en klubba med flex mellan 23-25 behöver man vara i övre tonåren. Beakta bör man även att om man kortar av en klubba med 24 millimeters flex så blir den ännu styvare, den flexar alltså mindre. Böjs klubban mindre blir den ännu svårare att skjuta med. Med en för hård klubba är det även svårare att hantera bollen och svårare att ta emot passningar.

En juniorspelare som är 160 cm lång bör spela med en klubba som är 90 cm lång. Om vi kollar de olika tillverkarnas klubbor som är färdigt 90 cm långa så ligger flexen mellan 27 mm och 36 mm.

Är man en stark och kraftig spelare kan man naturligtvis spela med en hårdare klubba än vad som rekommenderas. Får vi däremot våra juniorer att spela med lite mjukare klubbor så kan vi få spelare med bättre teknik.

Senast uppdaterad torsdag, 10 januari 2013 10:28