Umeå City visade klass

Umeå City visade att det är klasskillnad mellan division 1 i Finland och Superligan i Sverige. Umeå City kunde ta en komfortabel seger med 5-9 mot Blue Fox efter periodsiffrorna 2-3, 0-2 och 3-4.

Blue Fox som spelade i något ovanliga färger firar ett av sina fem mål.

Period 1

Matchen mot Umeå City inleddes i ett snabbt tempo och publiken hade inte hunnit bänka sig innan det small till i Blue Fox ända. Allt började med att Blue Fox hade en bra målchans, men Umeå redde ut situationen bollen gick snabbt till Peter Reinholt som befann sig i det högra hörnet. Reinholt passade in till Mikael Zingmark som kom rusande i slottet. Ställningen var därmed 0-1 efter endast 21 sekunder. Efter drygt två minuter kan Blue Fox kvittera. Det är radarparet Nyström – Ojala som står för kvitteringen. Kim Nyström får en pass längs med vänsterkanten och hittar Johnny Ojala med en välavvägd pass i slottet. 1-1 antecknas i protokollet vid tiden 2.25. Vid 7.53 tar Umeå igen ledningen. Det är Mattias Mattsson som laddar bössan från halva plan och bollen går in via stolpen och ryggen på Blue Foxs målvakt Mikael Enlund. Vid tiden 8.22 drar Blue Fox på sig en utvisning för slag på klubba. Den är Umeå inte sena att utnyttja. Mats Jonsson passar till Peter Reinholt som befinner sig i det vänstra hörnet. Reinholt lyckas trampa in bakom sin back och prickar in 1-3 vid bortre stolpen. Vid 16.53 drar Umeå City på sig en utvisning för låsning av klubba. Samtidigt blir det ett frislag framför mål. Domarna hinner knappt blåsa igång spelet innan bollen ligger i mål. Johnny Ojala passar fram till Markus Backlund vid högra stolpen. Markus klipper till direkt och ställningen är 2-3 vid 16.55.

Period 2

Blue Fox inledde den andra perioden piggt. Vid tiden 22.50 kom Johnny Ojala halvvägs igenom efter felpass av Umeå. Tyvärr gick skottet ribba ut. Vid 28.07 fick Robin Holländer på ett skott från högra kanten. Skottet var på väg mot det främre krysset, men Simon Brändström i Umeå-målet gjorde en fin reflexräddning. Vid tiden 30.02 böt Umeå City ut Brändström ur målet och in kom istället Niklas Kuling. Vid 32.09 drog Umeå på sig en utvisning för hårt spel. Blue Fox fick här möjlighet att utjämna matchen. Vid 33.51 är en Umeå City spelare på väg igenom och Jori Isomäki blir tvungen att ta en utvisning gör fasthållning. Umeå City är inte sena att utnyttja det numerära överläget. Erik Forsgren kan passa in i slottet från högra hörnet till Mats Jonsson som kan pricka in 2-4. Klockan har då tickat fram till 35.28. Endast 25 sekunder senare kan Umeå City utöka till 2-5. Mattias Mattsson får bollen i det högra hörnet, går runt sin back och drar iväg bollen mot mål. Peter Larsson är först på returen och lyckas slå in den.

Period 3

Umeå City kan tidigt i den tredje perioden dra ifrån till 2-6. Stefan Lindberg laddar bössan från högerkanten och Mattias Hedlund står för framspelningen. Vid tiden 42.49 drar Blue Fox på sig en utvisning för otillåten trängning. 25 sekunder senare är ställningen 2-7. Mats Jonsson slår en crosspass från vänsterkant till högerkant och Mikael Zingmark direktskjuter  bollen i det främre krysset. Vid tiden 44.48 kan Blue Fox reducera till 3-7. Kim Nyström får skottläge i slottet och Petteri Toivola petar in returen. Vid 45.47 kan Umeå utöka till 3-8. Peter Larsson petar in returen på Mattias Hedlunds skott mellan benen på Mikael Enlund. Klockan har tickat fram till 46.12 när Kim Nyström kan reducera till 4-8 med ett skott från högerkanten. Markus Backlund står för framspelningen. 5-8 kommer vid tiden 49.54 och igen är det Kim Nyström som är målgörare. Den här gången kommer han med fart in i slottet och skjuter ett skott i steget som målvakten egentligen nog borde ha tagit. Vid 51.09 kommer Thomas Enkvist nästan ensam igenom. Enkvist jagar bollen, men Umeås målvakt hinner före och Enkvist träffar honom med klubban på fingrarna. Enkvist åker därmed på en tvåminutare. Vid 52.12 kan Umeå dra nytta av det numerära överläget. Stefan Lindberg slår en passning från höger backplats till bortre stolpen. Förste skytten missar, men Peter Reinholt slår in bollen högt från nästan nollvinkel längs med förlängd mållinje.

Tränarkommentarer

Vi gör lite för lätta misstag i egen ända säger Markus Åbb från Blue Fox. I övrigt tycker jag att vi gjorde en bra match. Vi var bra på gång när vi hade 2-3 och numerärt överläge, men så drog vi på oss en utvisning och Umeå ökade på till 2-4. Det var matchens vändpunkt.

Patrik Eklund från Umeå City tyckte att matchen vågade fram och tillbaka. Vi har jobbat med ett nytt försvarssystem till den här säsongen och det tyckte jag fungerade bra. Vi gör en del dåliga beslut i försvarsarbetet, men det är förståeligt den här tidpunkten på säsongen. Power play tyckte jag fungerade förvånansvärt bra idag. Nästan så att det var bättre idag än vad det vara på hela förra säsongen.