Säsongstart på fredag

På fredag är det säsongstart för Blue Fox herrarna i division 1 västra. Säsongen inleds med bortaderby i Botniahallen mot Woodcutters från Vasa. Båda lagen har genomgått förändringar inför den här säsongen.

Blue Fox kommer till start med en hel drös nya spelare. Nya i anfallet är centern Juhopekka Pietilä från Kellon Lyönti i Haukipudas norr om Uleåborg, samt yttrarna Petteri Toivola från Nibacos i Karleby och Tobias Brännbacka från Jeppis FBC. På backplats heter nykomlingen Jimmy Sved och han spelade senaste säsong i fredagkvällens motståndare Woodcutters. Blue Fox har även fått en nygammal förstärkning på målvaktssidan i form av Robin Strömsnäs. Förra säsongens debutant, yttern Anton Kallvik född 1992 kan också ses som en nykomling. Kallvik har den här säsongen möjlighet att knipa en ordinarie plats i laguppställningen.

Borta från förra säsongens trupp är Janne Karvonen (Jeppis FBC), Matias Österberg (Team Merikotkat), Andreas Byggningsbacka (Team Merikotkat), Thomas Lind (slutat) och Ola Stormåns (Jeppis FBC). Det blir intressant att se vem som ska stå för de poäng som främst Karvonen och Österberg stod för senaste säsong. Den snabbfotade Juhopekka Pietilä kan säkert göra en del poäng, speciellt i kontringar. Petteri Toivola är en spelare med snabba och duktiga händer, men för honom kan mycket bero på hur säsongen startar. Lyckas han göra något mål så får han både mera självförtroende och speltid. Anton Kallvik har gjort en väldigt bra försäsong där han gjort mål i så gott som varje match. Det har till och med blivit mål mot svåraste möjliga motstånd i form av ligalaget SPV och svenska ligalaget Umeå City. Även för Kallvik kan säsongstarten vara avgörande. Tobias Brännbacka är en spelare som främst kan förvänta sig ströminuter. Jimmy Sved kan i nuläget ses som ordinarie på backplats eftersom både Magnus Holm och Rami Isomäki genomgår rehabilitering efter förra säsongens knäskador. Sved besitter ett väldigt bra skott som kan ses som ett offensivt vapen. Robin Strömsnäs får i nuläget kämpa med Mikael Enlund om platsen som reserv för den klara ettan mellan stolparna, Mika Pirttimäki.

Om Blue Fox har genomgått stora förändringar så har Woodcutters genomgått ännu större. Borta är poängkungen Mikael Furu och lagkaptenen Rami Kolmonen. Laget får nu förlita sig ännu mera på förra säsongens bästa poängplockare Kimmo Lintala och Jussi Huovinen. Den lille men väldigt skicklige backen Tero Saaristo blir också viktig för Woodcutters. Även Woodcutters besitter en lovande 1992 född spelare i form av Rasmus Nyström. Nyström har tidigare spelat i division 2 för SB Vaasa, men tog inför den här säsongen steget över till Woodcutters.

Matchen mellan Woodcutters och Blue Fox blir en spännande kamp. Lokalderbyna mellan lagen brukar alltid bjuda på extra nerv. Intressant blir det också att se om Woodcutters kan utnyttja ytorna på den fullstora innebandyplanen i Botniahallen. Vi önskar båda lagen lycka till under säsongen och hoppas att bortlaget kan hemföra två poäng på fredag!