Sista hemmamatchen slutade i moll

Nej, det ville sig inte denna säsong för herrarna. Även den sista hemmamatchen mot Ilves slutade i 3-7-förlust på söndagen i Sjärnhallen. Det var en match laddad med känslor och Blue Fox kunde rubba de gnälliga motståndarna i två perioder men i den tredje blev uppförsbacken för stor, när domarna tappade greppet.

Kevin Björkström jublar efter kvitteringen till 3-3.

Blue Fox gick in för att vinna säsongens sista match medan Ilves behövde vinna för att hålla sig kvar på kvalplats uppåt. Matchen började jämnt med Ilves som bollade mycket runt på kanterna och Blue Fox som spelade disciplinerat och kunde flera gånger vinna boll vid mittplan och kontra farligt. Blue Fox hade de heta chanserna under matchens första femton minuter och Ilves kände pressen växa när man inte kunde få till några heta lägen framför Andreas Granholm i hemmakassen. Både Casper Nyvall och Mario Knutar var helt fria med den välspelande Ilves målvakten Markus Talvitie, som kunde avvärja båda gångerna. Ilves började gnälla på domarna redan i den första perioden och visade dålig sportsmannaanda när Jonathan Sjöblom hamnade under en Ilvesspelare och skadade knäet så att han inte kunde spela vidare. Blue Fox tvingades flytta om i kedjorna efter Sjöbloms skada och Jhonny Fredriksson gick ner som back. Det blev trots detta Mikael Nyvall som fick matchens första utvisning efter 15.05. Ilves behövde endast 10 sekunder i numerärt överläge innan en snabb passningsserie avslutades med ett direktskott av Kalle Lehtisalo rakt upp i nättaket, 0-1. Ilves fick till ett till snabbt passningsspel dryga minuten efter sitt ledningsmål och nu var det Jaakko Nieminens direktskott som satt i nättaket, 0-2. I periodens sista stunder kunde Jack Nylund sätta fram en långboll i mitten som Anton Kallvik var på väg att nå först men hans klubba lyftes i sista stund och Blue Fox tilldömdes ett straffslag. Jack Nylund fick förtroendet och han kom lugnt fram och dribblade bort Markus Talvitie, innan han lyfte in bollen i tomt mål. 1-2. Ett skönt och viktigt mål bara åtta sekunder innan pausvilan.

Jack Nylund gjorde mål på straff.

Blue Fox inledde piggt även i den andra perioden och försvarade tätt och kontrade farligt. Vid tiden 25.43 kom så äntligen en utvisning för Ilves, konstigt nog deras enda i matchen, för Eetu Pitkänen. Blue Fox spelade helt okej i numerärt överläge men något mål blev det inte. Istället kunde Ilves utöka till 1-3 när Kalle Lehtisalo igen prickade in ett skott. Blue Fox var på gång och tog för sig mer och mer i anfallszon. Detta störde Ilves som uppträdde nervöst och så kom Jhonny Fredrikssons långboll från egen planhalva rakt i mitten mot målet och Casper Nyvall dök upp och styrde bollen förbi en överraskad Markus Talvitie, just före han skulle fånga den, 2-3. Stämningen gick i taket fem minuter senare när Jhonny Fredriksson och Kevin Björkström tillsammans vann en boll vid halva planen. Björkström avancerade med bollen och utan krusiduller avslutade han stensäkert med boll i nättaket, kvitterat 3-3. Nu var det stämningsfullt och redan nästa gång Björkström var på plan kunde han gå förbi sin back och runda målvakten men tyvärr rullade han bollen två centimeter utanför stolpen, mycket talande för hur säsongen varit. För i bytet efter det kunde Oskari Savolainen trä in en passning mitt i Blue Fox kedja och Jesperi Räsänen gjorde en snabb dragning och lyfte bollen över benet på Granholm, Ilves i ledning igen med 3-4.

Casper Nyvall bjöd på en fin styrning till 2-3.

Den tredje perioden blev sedan full av känslor, diskussioner, skärmytslingar och otrevliga rop från Ilves-tränarna. De var nervösa eftersom de behövde segern och tyvärr lyckades de påverka domarna på fel sätt. Det var överraskande att de inte fick någon utvisning för sina utbrott medan Blue Fox blev avblåsta i läge efter läge. Arvid Nybäck utvisades vid 45.19 men ett ursinnigt kämpande hemmalag klarade ut läget. Vid 50.37 kunde dock Joonatan Partanen få tag på en förlupen boll vid högerkanten och han slängde iväg ett skott som gick in vid första stolpen, 3-5. Direkt i bytet efteråt kunde Ilves vinna boll i anfallszonen genom ett slag på klubba som domarna släppte igenom och ett par passningar senare kunde Tommi Kivinen pricka in 3-6 från halva planen bakom en skymd Granholm. Direkt i bytet efter det utvisades Casper Nyvall för slag på klubba och med tanke på det som inte renderat ens i frislag halvminuten före kändes det som att Ilves gnäll matchen igenom belönades på helt fel sätt av domarna, som nu hade tappat greppet om matchen. Frustrationen glödde i hemmalaget som kunde reda ut det numerära underläget. Resten av matchen  var mycket kamp, frustration och till all lycka urartade inte matchen trots att en del spelare tuppade upp sig mot varandra. Vid 56.48 fick plötsligt Akseli Kaarninen komma fram fritt i mitten och på sin egen retur kunde han fastställa slutresultatet till 3-7. I samband med firandet av målet tog Casper Nyvall och Rasmus Haapaniemi ihop lite och båda blev utvisade i två minuter. Trots att Blue Fox tog ut Granholm och spelade med en man mera vid alla tillfällen i slutet kunde inga superheta chanser skapas.

Herrarna tog bild tillsammans med bollpojkarna från P9 efter match.

Tränare Mikael Nyvall är förstås inte nöjd med slutresultatet men säger att - Pojkarna gör igen en bra match enligt den plan vi lagt upp. Vi kunde störa Ilves i två perioder och de var frustrerade när de inte kunde spela som de ville. Det märktes att de behövde vinna och de trodde kanske att de skulle få lätta poäng av jumbon. Men i sista perioden är alla emot oss.

Den sista hemmamatchen gick tyvärr i ett spår som vi sett i så många hemmamatcher denna säsong. Blue Fox är med i matchen, skapar chanser men ligger under inför sista perioden. När man har jagat, har det inte trots allt räckt ända fram en enda gång. Med seriens yngsta trupp, mitt i en föryngringsprocess som pågått några år, skulle det ha behövts lite medvind och segrar i början av säsongen. Nu blev det uppförsbacke hela vägen men jag vill ändå berömma laget för att de alltid kommit till matcherna med kämpaglöd och vilja att vinna. Den bit som varit svårast genom säsongen är målgörandet och där finns det jobb att göra. Blue Fox herrar tackar sin trogna publik och alla som stött laget under säsongen, i höst tar vi nya tag i division 2.