Dynamos flow i första perioden bar till seger

Bortalaget Dynamo kom in i ett stim de fem sista minuterna av den första perioden när man gjorde fyra mål. Tack vare dessa kunde man hålla undan matchen till slut och vinna med 7-4 i Stjärnhallen på lördag. Herrarna gav järnet hela matchen, som var fylld av känslor men uppförsbacken från första perioden blev för stor.

Kevin Björkström var poängbäst i hemmalaget med 1+1.

Blue Fox kom till spel med två kedjor, eftersom man inte längre under säsongen kan representera två föreningar. Det gör att de spelare som har pappren i Jeppis FBC kommer att spela med dem resten av säsongen. Jeppis FBC har spelat mycket bra hela säsongen och slutade på tredje plats i grundserien och börjar nu kvala för en plats i Suomisarja.

Matchen började mycket jämt. Lagen böt lite chanser, Dynamo satte hög press så fort de fick chansen och Blue Fox kontrade de gånger man tog sig förbi pressen. Men efter dryga 15 minuters spel kom en fin passning fram i mitten förbi Blue Fox alla anfallare och Anssi Kankainen kunde spela ut bollen till Petrus Illikainen som från närhåll kunde sätta in den under Andreas Granholm i Blue Fox mål. Ett viktigt mål för Dynamo som de högljutt jublade över och sedan red de på vågen. Alla deras anfall i resten av perioden slutade med mål. Petri Viittanen, Sakari Lehtola och Juuso Nissilä avslutade med skott eller returer i mål. Vips stod det 0-4 på tavlan i den första periodpausen. - Vi hade hållit jämnt skägg med dem i femton minuter men vi kunde inte stoppa blödningen innan periodpausen. Det var harmligt, säger tränare Mikael Nyvall.

Jack Nylund antecknades för två passningspoäng i matchen.

Blue Fox kom in med fart i den andra perioden. Redan vid 21.57 kunde Kevin Björkström jobba fram bollen till Max Forsbacka, som satte ett av sina patenterade skott i nedre hörnet, 1-4. Herrarna hade nu en bra period där man fick fler chanser än tidigare och framförallt andra kedja lyckades bra med sin tajmning när man gick fram och pressade lite mera. Just före halva perioden var spelad kom Jack Nylund med boll från högra kanten längs med mittlinjen och delade ut den till Anton Kallvik på vänstersidan som med ett snabbt dragskott överraskade Dynamos målvakt Heikki Hirvonen vid dennes främre stolpe, 2-4. Nu steg stämningen på läktaren och känslonivån på plan. Det var lite smågnabb, jubel på bänken över täckta skott och lite smånyp efter avblåsningar från båda lagen. Det resulterade i en dubbelutvisning vid 29.42 för både Dynamos Juuso Nissilä och hemmakaptenen David Krokvik. Kampen fortsatte och tyvärr var det Dynamo som gjorde nästa mål genom Anssi Kankainen, 2-5. Blue Fox fick till ett riktigt bra tryck framför Dynamos kasse under de sista 20 sekunderna av perioden och hemmapubliken skrek på straff när Kim Östmans klubba trycktes ner så att han inte kunde slå in bollen i mål, men domarna friade.

Kim Östman, i förgrunden, assisterade till Kevin Björkströms mål, medan Anton Kallvik gjorde ett mål.

Det fina avslutet på andra perioden gav hopp om en upphämtning i den tredje perioden. Men det kom av sig redan i den andra minuten när Sakari Lehtola fick in ett skott i mål från högerkanten, 2-6. Blue Fox pressade lite högre, känslorna svallade lite i båda lagen och flera chanser skapades. Vid 48.00 hände då det som inte får hända när en back i Blue Fox får en dålig touch när han tar emot en passning bakom eget mål, bollen studsar fram mellan den stående målvaktens ben och Paulus Illikainen hugger som en hök och ställningen är 2-7. Ett sjabbelmål som herrarna inte har råd med. Femtio sekunder senare blir Dynamos Valtteri Rantala utvisad. Nu får Blue Fox bollen i rörelse och efter flera bra passningar kan Jack Nylund slå en krosspassning från vänster till Jonathan Sjöblom som drar ett snabbt dragskott i nedre hörnet, 3-7. Vid 52.43 utvisas sedan Kevin Björkström efter en kampsituation för tackling. Blue Fox reder ganska lätt ut det numerära underläget och direkt efter fortsätter man sin kamp. En stark Björkström, som var hemmalagets kämpe nummer ett genom hela matchen, får sedan vid 55.17 en jättefin passning av Kim Östman vid bortre stolpen och kan sprätta upp bollen i krysset, 4-7. Bara dryga minuten efter detta får Björkström en likadan chans men denna gång får han ett slag på klubban precis i skottögonblicket. Tråkigt nog vågar inte domarna dömma straff och läktaren kokar. Det här blir den sista riktigt heta chansen i matchen och Dynamo kan reda ut segern, till deras stora glädje.

- Vi gav allt och pojkarna kämpade verkligen ända till slut. Men vi har inget flyt som räcker till seger, säger veteranen, med blödande knän,  Ronnie Ludén efter matchen. - En kamp var det. Vi räcker ändå inte riktigt till när vi ger ett för stort försprång, säger Mikael Nyvall. Kampandan och viljan var det inget fel på, ett bortalag med flow och en del eget sjabbel kostade dock segerchansen. Kevin Björkström slet, kämpade och gjorde mål, och var etta i hemmalaget med att sätta hela sig själv i spel för lagets skull. Publiken gav ett härligt stöd ! För herrarna återstår nu en bortamatch inkommande helg mot Merikoski och säsongens sista match i hemmahallen söndag 25.2 mot Ilves.