Bra helhetsinsats - men förlust igen

Blue Fox herrar gjorde sin bästa hemmamatch som helhet på söndag men topplaget Pirkat kunde ändå ro segern i hamn med 4-6. Blue Fox tog blåstället på och visade att man skulle göra allt för att vinna matchen, trots det gjorde Pirkat matchens sista mål i Blue Fox tomma mål.

Jonathan Sjöblom gjorde sitt första mål för säsongen.

Båda lagen kom till spel med tre fulla femmor och man gick runt på dem hela matchen. Pirkat tog kommandot genom att ha mycket boll som man rullade runt längs kanterna medan Blue Fox spelade disciplinerat och täckte många skott. Andreas Granholm i Blue Fox mål stod för en mycket bra insats och var på alerten på de skott som kom igenom. Pirkats första och vassaste kedja kunde ändå göra periodens båda mål genom två mycket precisa skott i varsitt kryss av Kalle Koivunen och Mika Salo, båda gångerna på pass av Miska Pöysäri.

I den andra perioden var Blue Fox mycket effektiva på de chanserna man fick. Spetsen i de olika kedjorna jobbade hårt matchen igenom och kunde ibland stressa fram sämre passningar av Pirkats backar som kunde brytas vid mittplan. Direkt i periodens andra minut kunde Kevin Björkström vinna bollen vid mittplan och avancera framåt, han lade en fin passning till pigge Viktor Lund som rundade Sebastian Saariniemi i Pirkats mål och rullade in reduceringen till 1-2. Just före halva perioden var spelad kunde Oliver Myllymäki ta sig in framför mål och på det andra skottet kunde han utöka bortalagets ledning till 1-3. Vid 34.24 tog Pirkats Mikko Kelkka matchens enda utvisning. Blue Fox kunde genast sätta igång sitt numerära överläge och efter en minut kom den avgörande passningen från Max Forsbacka fram till Jonathan Sjöblom på högerkanten som med årets direktskott stänkte upp bollen i det främre krysset, 2-3. Direkt i bytet efter fick Miska Pöysäri en turlig studs från sitt eget knä med sig i farten och kunde på halvvolley slå in bollen förbi en överraskad Andreas Granholm. Blue Fox jobbade på och fick till ett “pukukoppi-maali” när andra kedjan jobbade fram en boll till Viktor Lund på vänsterkanten som med en lätt vrickning fick in bollen till Max Forsbacka som drog in reduceringen till 3-4 när det var 26 sekunder kvar av den andra perioden. Årets mest effektiva period av herrarna och publiken gav ordentligt och starkt stöd.

Max Forsbacka stod för 1+1, Jack Nylund antecknades för en passningspoäng och Mario Knutar för ett mål.

Matchen fortsatte lika i den tredje perioden och Pirkat spelade gärna på klockan medan Blue Fox kontrade bra men bollen gick inte in. När 52.58 spelats kontrade Pirkat och när tre Blue Foxare tittade på bollen kunde Mikko Kelkka passa till bakstolpen där Oskari Västilä lätt kunde slå in 3-5. Pirkat fortsatte spela runt bollen men blev lite övermodiga och när det var fem minuter kvar av matchen slog de en passning tvärs över plan framför eget mål och den hade Jack Nylund anat sig till så han fick klubban emellan mitt framför mål. Bollen studsade på en överraskad Saariniemi och på returen slog Mario Knutar in bollen med en snabb backhand. Blue Fox hade vittring och publiken hade vittring och stämningen var hög i hallen. Med tre minuter kvar av matchen tog Blue Fox timeout och så fort man fick kontroll på bollen efter det spelade man 6-5. Man skapade ett par riktigt bra skottlägen och hade bollen så gott som hela tiden men med 12 sekunder kvar av matchen fick Mikko Kelkka tag på bollen efter att Oliver Myllymäki täckt ett skott och Kelkka kunde rulla in 4-6 i tom bur.

Som helhet över 60 minuter gjorde Blue Fox årets bästa match. Alla tre kedjor och alla de unga spelarna gav allt och kunde hålla nivån genom hela matchen. Jonathan Sjöblom sade efter matchen: - Vi har alla bestämt att ge allt i de matcher som är kvar. Idag räckte det inte riktigt till seger men vi kommer att vinna minst en match i år. När jag frågar om varifrån skottet i numerärt överläge kom ifrån säger Jonathan, med ett leende, att när man får chansen i numerärt överläge ska man ta den :) Andreas Granholms insats i målet var verkligen i toppklass med 26 räddningar och en räddningsprocent på över 83%. Det är tre matcher kvar av årets Suomisarja för Blue Fox och placeringen i tabellen är klar men den första segern jagar man vidare efter inkommande söndag 4.2 när Dynamo från Uleåborg kommer på besök.