Nu är det skarpt läge

På trettondagen, lördag 6.1, kl. 16.00 startar vårsäsongen för Blue Fox herrar med hemmamatch mot nästjumbon MLT från Seinäjoki. Mycket tyder på att nu behöver Blue Fox vinna och ta tre poäng för att få häng på MLT och chansen att gå förbi dem i tabellen. 

Jack Nylund är poängbäst i Blue Fox.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox har haft en bra träningsmånad på sig för att få alla killar i skick och höja sin nivå inför alla viktiga matcher som återstår i serien. Hösten var tung på många sätt när det alltid fattades några spelare pga sjukdom vid varje match och den första segern inte kom. Psykologiskt kom julpausen på ett bra ställe för nu spelas säsongens “första kvalmatch”. I november och december hade Blue Fox fem matcher varav fyra på hemmaplan, men den enda man fick med sig var bra insatser och knappa förluster på hemmaplan. Årets rookie Mario Knutar höjde sitt självförtroende under pausen med att göra 6+2=8 i Jeppis/Blue Fox P19-lag i deras vinstmatch en vecka före jul. Mario har varit het även i Suomisarja och tillsammans med kompisen Max Forsbacka, som nu är skadefri, behöver de stiga fram även på lördag. Poängkung i laget är Jack Nylund och nu behöver han få uppbackning av spelare som gör mål på hans fina passningar. Vi hoppas på Simo Korpitie som tagit fina steg framåt under hösten i hans första säsong på denna nivå, unge Kevin Björkström samt de rutinerade rävarna Anton Kallvik och Ronnie Ludén.


Arvid Nybäck är tillbaka i truppen.
Foto: Glenn Hägg 

Tränare Mikael Nyvall säger: Vi måste göra mera mål och målskyttet har varit ett tema på träningarna under pausen. Vi har full 18-mannatrupp på lördag, så jag har spelare att välja mellan. Vi ska hålla uppe intensiviteten i spelet och jag kommer att gå runt på ett mindre antal spelare i matchen om det krävs, avslutar Nyvall. Juuso Pukkinen är tillbaka i träning men kommer inte att spela ännu denna helg. Jhonny Fredriksson är inte med, hans två matchers kontrakt har gått ut och något nytt är inte påskrivet. Mikael Enlund är med i truppen liksom Arvid Nybäck, som avslutat sin armétjänstgöring. Christoffer Lassander har åkt tillbaka till Luleå för studier och innebandy där och hans fina spel och många spelminuter bjuds nu ut till andra i laget. Här finns verkligen möjligheten nu för någon att stiga fram i försvaret och ta en större roll. Kan det bli lagkapten David Krokvik eller någon av de unga, Robin Lantela eller Nico Pärssinen, eller någon av de rutinerade, Aki Allonen eller Jonathan Sjöblom. 


Kan Nico Pärssinen stiga fram i försvaret?
Foto: Glenn Hägg

MLT från Seinäjoki är nästsist i serien med åtta poäng, och det lag som Blue Fox tagit poäng mot i serien hittills. MLT har använt 36 olika spelare i årets serie och endast nio av dem har spelat i tio matcher eller mera. Det beror till stor del på att laget har ett tätt samarbete med SPVs a-juniorlag, som spelar i P22:s FM-serie. MLT har tagit alla sina poäng på hemmaplan via en seger under ordinarie tid och två övertidssegrar. Vilket lag de kommer med till Stjärnhallen på lördag är i princip omöjligt att säga. Det vi vet är att SPV:s a-juniorer har match även de på lördag. I MLTs poängtopp hittar vi ändå tre spelare som spelar uteslutande med MLT och det är Mikko Yli-Hakala (13 poäng), Arttu Happonen (11 poäng) och Vili Keski-Heikkilä (10 poäng). De kommer med all sannolikhet att finnas med i MLTs lag på lördag. Deras poängskörd är inte så stor med tanke på att MLT gjort 61 mål i årets serie, så poänggörandet sprids ut i laget vad det verkar. MLT har - 43 i målskillnad att jämföras med Blue Fox - 47. Det är nästan jämnt skägg mellan lagen i den statistiken. 


Kevin Björkström och de övriga herrarna jagar poäng på lördag.
Foto: Glenn Hägg 

Mycket tyder på att det blir en jämn match på lördag kl. 16.00. Det som gör att det vänder till hemmalagets fördel är den ivriga hemmapubliken som stöttar sitt lag. Kom på plats och heja fram pojkarna till en efterlängtad vinst!