Knapp förlust efter en jämn match för herrarna

Söndagens match i Stjärnhallen slutade i bortalaget Sastamolos favör med 6-5. Hemmalaget gjorde en bra match men effektiviteten på den sista tredjedelen var för dålig och därför for gästerna iväg med poängen, analyserade tränare Mikael Nyvall matchen i korthet. Harmligt för här fanns säsongens första seger inom räckhåll.

Max Forsbacka var poängbäst i hemmalaget med 1+2.

Matchens första tio minuter blev händelserika. Redan i sitt första byte för dagen blev spelande tränare Mikael Nyvall utvisad för fasthållning. Blue Fox redde fint upp det numerära underläget. Blue Fox fick fart i spelet och vid tiden 6.10 kunde Robin Lantela pricka in 1-0 när han på ett inslag rundade hörnet, fick bollen av Jack Nylund, och vände upp och satte bollen i mål. En knapp minut senare fick Max Forsbacka en passning i sidled längs mittlinjen, av Kevin Björkström, och han svepte in 2-0 precis under Niko Vaaltos ribba. Direkt i tekningen efter målet studsade bollen förbi lite överrumplade Blue Fox backar och Sastamolos skyttekung Veeti Koivisto kom fri från vänstersidan och satte in sitt första mål för dagen till 2-1. Två minuter efter det kunde Tuukka Jäärni svänga in från högerhörnet och kvittera matchen med ett precist skott mellan främre stolpen och målvakten. Sebastian Virtanen vaktade Blue Fox mål i matchen och i slutet av den första perioden glänser han när han räddar ett friläge för Sastamolos Mikko Lappinniemi. 2-2 efter en period.

Robin Lantela gjorde Blue Fox första mål i matchen.

I den andra perioden fortsätter lagen att följas åt i målprotokollet. Blue Fox gör en av säsongens bästa perioder men effektiviteten bör höjas. Blue Fox får chansen i numerärt överläge vid tiden 25.01 när Sastamolos Joona Kajasviita blir utvisad. Trots några bra skott blir det ingen utdelning. Dock i bytet efter utvisningen smäller det när Max Forsbacka gör en räd längs med vänsterkanten och sätter en utsökt passning in i mitten därifrån Kevin Björkström bombsäkert sätter bollen i nät. Blue Fox har bra grepp om matchen och Jack Nylund och Mario Knutar spelar fram varandra till varsitt utsökt målläge men de lyckas inte med avslutet. Så vid tiden 31.07 blir Simo Korpitie utvisad för slag på klubba. Sastamolo tar vara på tillfället då Jesse Hirvonen får en passning genom boxen, av Veeti Koivisto, och sveper in 3-3 lågt i bortre hörnet. Tre minuter senare revanscherar sig Korpitie när han styr in Max Forsbackas läckra framspelning vid bortre stolpen. Blue Fox upp i ledning igen med 4-3. Tyvärr blir sedan periodens två sista minuter mycket avgörande. Sastamolos bästa och farligaste kedja för dagen, V.Koivisto-Jäärni-Enbuske, ordnar en kvittering till 4-4 vid tiden 38.20 med Veeti Koivisto som målskytt. Sedan kom den riktiga kallduschen när ett uppenbart slag på klubba ger Max Enbuske ett läge riktigt i slutet av perioden som han utnyttjar och ställningen är 4-5 efter två perioder. Ett mycket surt baklängesmål efter en bra period och med ett solklart regelbrott som upphov.

Casper Nyvall reducerade till 5-6 på passning av Christoffer Lassander.

Nu fick Blue Fox jaga i den sista perioden. Sastamolo spelade fortsatt aktivt och var lika farliga som hemmalaget hela tiden. Det blev också Sastamolo som gjorde mål först när Veeti Koivisto fullbordade sitt hattrick vid tiden 49.02. Tuukka Jäärni fick sin fjärde assist för dagen till målet. Blue Fox svarade snabbt när Christoffer Lassander slog en lång lyra i bytet efter som Casper Nyvall styrde in på volley framför näsan på Sastamolos målvakt. De sista tio minuter var en kamp för att kvittera matchen, men trots spel med 6-5 de två sista minuterna av matchen hittade inte bollen in i nätmaskorna. Harmligt och tråkigt.

Christoffer Lassander bjöd på stabilt spel i sin återkomst.

Det bjöds på en bra och fartfylld match i Stjärnhallen och många saker var bra. Blue Fox ställde upp med tre fulla och bra komponerade femmor. Båda lagen var på spelhumör och spänningen fanns hela matchen. Det enda och avgörande som inte var bra var att det blev förlust. Tränare Mikael Nyvall var nöjd med grabbarna och nu hoppas han på några bra gemensamma träningar. Flera pojkar har varit sjuka eller på resa nu och vi behöver några samträningar så att vi kan höja oss ännu mera, säger han. Christoffer Lassander, som spelar på lån resten av kalenderåret, tyckte att han kände på i den första perioden men efter det kom han in i spelet bättre och bättre. Efter drygt två säsonger i svenska division 1 så tycker han den största skillnaden är försvarsarbetet. - En match som denna skulle ha slutat ungefär 13-10 i Sverige, konstaterar han. Inkommande helg reser herrarna till Tammerfors för två tuffa matcher mot topplagen Pirkat och Ilves. Vi får tro att försvaret fungerar på topp och att nätet rasslar hos motståndarna i tillräcklig takt båda dagarna.