Strålande vinst i första matchen

Blue Fox tog en komfortabel seger med 9-3 i den första kvalmatchen mot O2-Jkl Akatemia. Målgörandet fördelade sig jämnt mellan de två kedjorna och ungdomarna Casper Nyvall och Max Forsbacka gjorde båda två mål var. - Vi var bättre hela tiden och vann alla närkamper idag, det var en bra match, sade tränaren Markus Åbb.

Casper Nyvall har gjort mål. Max Forsbacka och Adrian Lillas är på väg att fira med honom.

- Det var skönt att göra ett par mål efter några matcher utan utdelning, Casper Nyvall. Han fortsätter: - Det var bra tempo i matchen, det blev många kontringar och vi borde ha gjort fler mål redan i den första perioden.

Blue Fox försvarade säkert och var det starkare laget hela tiden. Det gjorde att man också kom till att kontra ofta genom hela matchen. Det var Jonathan Eklund som inledde målskyttet efter 9.10 på passning av Simon Björkström. Casper Nyvall utökade sedan till 2-0 med en riktig påskkaramell. I den första periodens sista minut kunde O2-Jkl Akatemias Julius Kilpikoski överraska Richard Sampert i Blue Fox målet. Ställningen efter den första perioden var 2-1 till hemmalaget.

Jonathan Eklund gjorde det första målet för hemmalaget.

I den andra perioden lät målen vänta på sig till de sista fem minuterna. Blue Fox hade kontroll på spelet och vann skotten i perioden med 12-5, så det var välförtjänt när Max Forsbacka gjorde 3-1 vid tiden 36.20 på Robin Lantelas passning och Jack Nylund gjorde 4-1 vid 38.50 på Simon Björkströms passning.

Blue Fox kom in i den tredje perioden och punkterade matchen direkt. I sitt första byte för perioden kunde andra kedjan hålla bollen i anfallszonen i över en minut och dessutom kunde man byta in första kedjan under tiden och O2-Jkl Akatemia blev trötta. Detta utnyttjade då Blue Fox när Jonathan Eklunds crosspassning hittade bladet på William Sundelin som sköt in 5-1. En stund senare kunde Adrian Lillas vinna en boll på offensiv planhalva och spela ut den till Casper Nyvall som satte en kanon i det första krysset. Nästa gång andra kedjan kom in bröt Casper Nyvall en boll vid halva plan, avancerade framåt, vek in en passning snett bakåt in i slottet och där kom Max Forsbacka och som sköt ett patenterat skott i bortre krysset bakom O2-Jkl Akatemias Roope Pohjola. 7-1 till  Blue Fox med tio minuter kvar av matchen. I detta skede slappnade Blue Foxarna av lite och O2-Jkl Akatemia kunde utnyttja detta. Först kom en elakt studsande boll som tog i insidan av stolpen och först på returen var O2-Jkl Akatemias Justus Hirvonen. Fem minuter efter det kunde O2-Jkl Akatemia spela några snabba passningar i anfallszonen och Niko Jalkanen fick fritt fram från vänster sidan och han reducerade till 7-3. Blue Fox avslutade med stil när först Jack Nylund trollade i anfallszon och spelade fram William Sundelin som gjorde 8-3. Efter det fick Blue Fox matchens enda numerära överläge och det kunde man utnyttja. Efter några fina passningar kunde Simon Björkström sätta in 9-3 i tomt mål.

Jonathan Eklund och Simon Björkström gör grovbjobbet i en löpning hemåt.

I Blue Fox var det glädjande många som kom med i poängprotokollet. Tre poäng var blev det för Casper Nyvall, Simon Björkström och Jonathan Eklund. William Sundelin, Max Forsbacka och Jack Nylund sekunderade fint med två poäng var. Det var roligt och bra att båda kedjorna lyckades så bra i matchen. - Jag visste att vår junnukedja skulle få många kontringar idag när också motståndarlaget till största delen bestod av juniorer. Hela tiden som vi spelade ett ödmjukt försvarsspel fick vi kontringar, som vi utnyttjade. Efter 7-1 slappade vi lite och O2-Jkl Akatemia kunde genast göra två mål, men jag är nöjd med dagens match, säger Åbb.

O2-Jkl Akatemia spelade frejdigt men de unga spelarna hade inget att sätta emot när det gällde. Målvakten Roope Pohjola grovjobbade och hade 32 räddningar trots att han släppte in nio mål.

Jon Sundberg bjöd sin vana trogen på hårt jobb.

Kvalet fortsätter nästa lördag 15.4 i Jyväskylä och kan Blue Fox spela lika ödmjukt och effektivt kommer man att säkra sin plats i Suomisarja. Matchen börjar kl. 14.00 i Palokan koulukeskus och om du inte är på plats kan du följa matchen på Tulospalvelu, https://salibandy.fi/tulospalvelu/ottelut/305839/live