Snöplig förlust mot MLT

Herrarna förlorade söndagens hemmamatch mot MLT med 6-7. Lagkaptenen för dagen William Sundelin var fåordig efter matchen när han konstaterade att det var en snöplig förlust. Även tränare Markus Åbb tyckte att man borde ha vunnit men att vårt unga lag måste lära sig att vinna matcher som denna.

William Sundelin var poängbäst i hemmalaget med 4+1.

Blue Fox kom till spel med 11 utespelare och rullade på hela laget matchen igenom. Ordinarie lagkapten Jhonny Fredriksson hade feber för femte dagen i rad och var inte med i matchen. Jack Nylund flyttades upp som center i förstakedjan och det var riktigt lyckat. Redan vid tiden 3.08 smekte Nylund fram en passning till William Sundelin som svepte in 1-0. Två och en halv minut senare stänkte Teemu Turigin in kvitteringen till 1-1 med sin första bomb för dagen. I bytet efter stod radarparet Nylund - Sundelin för dagens vackraste mål när Nylund via flera väggpassningar kom ensam igenom och kunde runda MLTs målvakt Jukka Rahko innan han lade in 2-1. Vid 13.31kunde Leevi Mahlamäki skjuta in ett distinkt långskott till 2-2 och sedan vann ännu Jesse Nurmimäki en närkamp vid halva plan och promenerade in i slottet och sköt in 2-3 innan den första perioden var slut.

Jack Nylund gjorde två mål och spelade fram till ett.

Matchen fortsatte lika i den andra perioden. Rätt lågt tempo och ingen ledde någon gång med mer än ett mål. I periodens första byte startade Jack Nylund en egen räd från eget mål och dribblade sig igenom hela MLT och planen innan han vackert rundade in 3-3 förbi målvakten, en riktig pärla även detta mål. När halva matchen var spelad blev Jonathan Eklund utvisad för fasthållning. Därifrån fick han se hur Simon Björkström bröt en passning och frispelade William Sundelin som säkert placerade in 4-3 ledningsmålet för Blue Fox. MLT fortsatte sitt numerära överläge med ett rätt långsamt passningsspel men så fick Teemu Turigin lite utrymme från pointläge och bombade in 4-4 rakt upp i krysset. I slutet av perioden var Blue Fox bättre och borde ha gjort ett par mål. Vid tiden 33.50 tilldömdes Blue Fox ett straffslag som William Sundelin tog, men Rahko i MLTs mål kunde rädda straffen. Endast 40 sekunder efter det blev MLTs Martti Lamminmäki utvisad för fördröjning av spelet. Denna gång kunde Blue Fox inte utnyttja sitt numerära överläge trots ett par riktigt fina chanser. Med en halv minut kvar av perioden blev Jonathan Eklund utvisad för tackling men MLT fick inte igång sitt spel i numerärt överläge. Man fick alltså gå till pausvila med resultatet 4-4.

Simon Björkström stod för två framspelningar.

Blue Fox spelade bra i numerärt underläge i början av tredje perioden men direkt i bytet efter det kunde Lassi Reunamäki från närhåll sätta in MLTs ledningsmål till 4-5. I bytet efter det blir MLTs Teemu Turigin utvisad för slag på klubba. Nu spelar Blue Fox riktigt bestämt och bra och ett utmärkt skottläge för William Sundelin öppnar sig och hans fina dragskott sitter som en smäck i målmaskorna, 5-5. Passningspoängen gick till Jonathan Eklund. När matchen gick in i “pelimiesten kymppi” vägde den, vem gör nästa mål. MLTs Paavo Hakala kunde vända bort en Blue Fox back vid halva plan och avancera fram och ge MLT ledningen med 5-6. Ettrige Simon Björkström ger sig aldrig och han kunde jobba fram en boll till William Sundelin som kvitterade till 6-6 när 53.27 var spelat. Spänningen bara tätnade och alla i hallen förstod att nästa mål blir viktigt. Vid 56.44 kunde då Martti Lamminmäki vinna en duell framför Richard Samperts mål och passa den i sidled till Atte Saari som i tomt mål rullade in 6-7 vinstmålet för MLT. Blue Fox skapade ännu flera bra chanser i matchen men kunde inte få in bollen. Jakten försvårades också när Simon Björkström sträckte sig efter en boll som MLTs back slog iväg och Simon blev utvisad för slag på klubba vid tiden 59.17.

Jonathan Eklund spelade fram till William Sundelin  i numerärt överläge.

Den för dagen stolta lagkaptenen William Sundelin, som gjorde 4 mål och en assist i matchen, hade egentligen ingenting att säga efter matchen, de hade chansen men allt rann ut i sanden, det kändes bara så onödigt. Det var en match som båda lagen kunde vinna, målvaktsingripandena var lika många och chanserna på plan jämt fördelade. Matchens resultat tillsammans med helgens övriga resultat gjorde att vi nu vet att Blue Fox kommer att behöva kvala för att behålla sin plats i Suomisarja. Men före det ska de ännu spela fyra matcher och satsa på att bygga upp en segersvit. Den sviten hoppas vi ska starta nu på söndag i Ilmajoki när man möter ISB.