Härlig derbyvinst efter förlängning

Det blev ett målrikt derby som Blue Fox och Nibacos bjöd på onsdagskvällen i Stjärnhallen. Herrarna vann med 9-8 efter att 16-åriga Max Forsbacka avgjort matchen i förlängningens sista minut. - Så skönt med seger, det att vi vunnit två matcher i rad efter förlängning nu bygger lagets ryggrad, säger tränare Markus Åbb.

Jonathan Eklund, Jhonny Fredriksson och William Sundelin gjorde alla mål i matchen mot Nibacos.

Matchens första period blev en målfest för hemmalaget trots att det var Nibacos som gjorde matchens första mål. Det var Nibacos bästa kedja för dagen som öppnade målskyttet genom Miska Honkaniemi som från slottet kunde sätta 0-1 på Jesse Lintalas passning redan efter en minut. Efter det var den första perioden helt och hållet Blue Fox. Alla tre kedjor var aktiva över hela planen och effektiva i anfallsspelet. Nibacos låg hela tiden efter och de hade ett svagt passningsspel i sin nedre triangel. Det gjorde att Blue Fox kunde vinna bollen vid halva plan många gånger och skapa snabba kontringar mot Jussi Kentala i Nibacos mål. Blue Fox målskytte inleddes av lagkapten Jhonny Fredriksson som slog in en halvvolley på returen på William Sundelins skott, 1-1. Efter det redde Blue Fox ut ett numerärt underläge när Robin Lantela var utvisad innan man fick in fyra mål under periodens andra halva. Först högg Joel Eklund in en studsande boll i Nibacos målområde till 2-1. Knappa två minuter efter det kom Jonathan Eklund med fart och sprätte upp bollen i Kentalas vänstra kryss till 3-1 på pass av William Sundelin. Nästa att få utdelning var Casper Nyvall som nöp till med ett fint skott från kanten på Viktor Lunds passning och så stod 4-1 på tavlan. Och vid tiden 17.52 svängde Adrian Lillas på en femöring på Aki Allonens passning och stänkte in 5-1 i krysset. Alla kedjor gjorde mål för Blue Fox och också Åbb var nöjd med den första perioden. - Det var nog vår bästa period denna säsong, log han.

Casper Nyvall gjorde 4-1-målet för hemmalaget.

Den andra perioden började på samma sätt när Simon Björkström kom sig in framför mål från kanten men sköt utanför i det första bytet. I det andra bytet kunde sedan Nibacos andra kedja reducera till 5-2 genom mål av Jesse Lintala på Miska Honkaniemis passning. I bytet efter det gick Blue Fox tredje kedja bort sig i pressen och Nibacos Timi Kopsala fick öppen gata på högra kanten och han sköt förbi Richard Sampert i Blue Fox mål och ställningen var hux flux 5-3 efter två minuter i andra perioden. Blue Fox fick chansen i numerärt överläge vid tiden 25.39, men kunde inte utnyttja chansen. Perioden gick sedan helt i Nibacos tecken. Blue Fox sjönk ihop lite för mycket och avståndet mellan lagdelarna blev för kort. Det gjorde att när man vunnit bollen förlorade man snabbt igen och Nibacos fick passa runt och skapa målchanser. Det gav resultat för dem efter 37.43 när Luukas Salin från slottet kunde slå in 5-4 på Jesse Lintalas passning. Blue Fox tränarstab hade att fundera på i den andra periodpausen. Och det gjorde man. - Vi var tvungna att göra ändringar och jag funderade om vi skulle kunna ha Max som center men vi beslöt oss för det och det var bra, säger Åbb om hans tankar i pausen.

Adrian Lillas gjorde 5-1 för Blue Fox på passning av Aki Allonen.

Blue Fox gick ner på tolv spelare i den sista perioden och tog in två juniorer från bänken, Max Forsbacka och Kevin Björkström. Om varsitt lag fört en period var hittills blev det nu en härlig kamp om seriepoängen. Först förde William Sundelin upp Blue Fox i en 6-4 ledning när han överraskade alla med att skjuta ett frislag rakt upp i nättaket. Fem minuter senare svarade Luukas Salin när han fick göra mål på sin egen retur, 6-5. Vid 48.32 kom Max Forsbacka loss längs med vänsterkanten och satte säkert 7-5 just ovanför Kentalas ben och in i bortre hörnet. Direkt i bytet efter kunde Jesse Lintala reducera till 7-6 på pass av Luukas Salin. Direkt i bytet efter det blir Nibacos Ville Mattila utvisad för andra gången i matchen. Blue Fox lyckas inte skapa riktigt heta lägen under början av det numerära överläget och när man vinner tillbaka bollen med tio sekunder kvar av läget och börjar byta kedja spelar Jhonny Fredriksson bollen till Simon Björkström, och han tar ett steg in i banan och sveper in bollen i första krysset. Det betyder 8-6 med knappa åtta minuter kvar av matchen. Nibacos går också ner på två kedjor i detta skede och försöker skapa mera tryck mot Blue Fox mål. Blue Fox försvarar bra men vid tiden 54.28 drar Kevin Björkström på sig en två minuters utvisning. Blue Fox reder ut det numerära underläget men Nibacos behåller trycket runt Blue Fox mål efter utvisningen och det slutar med att Anton Kallvik, efter två ribbträffar tidigare i matchen, kan skjuta in 8-7 på Jori Heikkiläs passning. Tre spännande minuter kvar och tyvärr kan Nibacos kvittera turligt redan i nästa byte. Eemeli Seppänen bryter in från högerkanten och skjuter, Richard Sampert räddar med armen men tråkigt nog faller bollen ner bakom Sampert och rullar sakta in i mål, 8-8. När signalen för 60 minuter går står det 8-8 och båda lagen har säkrat en poäng i matchen.

Simon Björkström förde upp Blue Fox i 8-6 ledning.

Förlängningen startar precis som den gjorde i Tammerfors på lördagen. Jhonny Fredriksson vinner tekningen framåt, går förbi en back ut mot vänstersidan och skjuter … men Kentala i Nibacos målet räddar. Förlängningen böljar sedan jämt fram och tillbaka utan att riktigt heta chanser skapas. Tills det är 41 sekunder kvar och Jack Nylund, bakifrån målet, hittar en helt fri Max Forsbacka framför mål som bombsäkert sätter kulan i mål och hela publiken ställer sig upp och jublar. 9-8 och Blue Fox vinner matchen och tar två poäng.

Max Forsbacka (52) kom in från bänken och avgjorde matchen mot Nibacos.

- Vi håller på och skapar en vinnarkultur, ler lagkapten Fredriksson efter matchen. - En bra match av laget. Vi visste att det inte skulle vara lika lätt i hela matchen som i första perioden men sådana här segrar stärker laget, kompar Åbb. Blue Fox gör nio mål i matchen och det är riktigt bra. Man har åtta olika målskyttar och den enda tvåmålsskytten är unga Max Forsbacka. William Sundelin var lagets bästa poängplockare i matchen med 1+2 men hela lagets insats var mycket bra. Det var fint att derbystämningen i Stjärnhallen var hög. Det stödet behöver herrarna i fortsättningen när man håller på och jagar ikapp lagen ovanför sig i tabellen för att säkra platsen i Suomisarja. Nästa match är borta mot Konnat den 27.1, innan man har fyra hemmamatcher i rad i februari. Dessa ser vi fram emot nu, heja Blue Fox.