Jori Isomäki blir landslagstränare

Det har gått lite mer än en vecka sen Jori Isomäki presenterades som ny landslagstränare. Jori kommer att ingå i ett tränateam där Esa Jussila är huvudtränare samt Jori och Antti Vartiainen är assisterande tränare. Vi beslöt oss för att ringa upp Jori för att diskutera det nya uppdraget.

Foto: Juha Käenmäki

Vi börjar med att gratulera och fråga hur det känns att få uppdraget som landslagstränare.

- Tack! Det är klart att det är en stor ära att bli tränare i landslaget.

Jori är som bekant tränare för SPV:s herrar i F-liiga och detta är hans första säsong som huvudtränare i ligan.

- Det är min tredje säsong som tränare i SPV, men min första som huvudtränare. Under alla säsonger har det varit ett samarbete mellan mig och Tommy Koponen. Vem av oss som är huvudtränare och vem som är assisterande har inte så stor betydelse, det är ändå ett lagarbete.

Jori berättar att han inte hade några tankar på landslaget så här tidigt i tränarkarriären, men det ändrade när han fick veta att Esa Jussila utsetts till huvudtränare i slutet på augusti.

- När jag såg att det var Jussila som utsetts till tränare och att han själv fick välja sitt tränarteam, så började tankarna nog snurra lite. Det uppstod nog en tanke om att det här kunde vara intressant. Jag och Jussila deltar för tillfället i samma utbildning, VAT – HVK, Valmennuksen AmmattiTutkinto – HuippuValmentajan Koulutus (på svenska ungefär Tränarens YrkesUtbildning – ToppTränarens Utbildning).

I samband med innebandyns Super Cup i början på september i Eerikkilä hade utbildningen ett närstudietillfälle. I kursen deltar förutom Jori och Esa Jussila bland annat även Juha Kivilehto och några tränare från TPS.

- Alla kursdeltagare satt och diskuterade i samband med skolningen. Några dagar efter Super Cupen ringde Jussila till mig och frågade om jag skulle vara intresserad av att ingå i teamet. Jag diskuterade saken på hemmaplan och med min arbetsgivare och när jag fått grönt ljus av dem så kunde jag ta beslutet. Jag fick också ett samtal av innebandyförbundets toppidrottschef Jarkko Rantala, som i princip är chef för landslagstränarna. Det tog väl kanske tre veckor innan jag meddelade att jag är med.

- Jag och Jussila har spelat backpar i två VM och flera landskamper, så vi känner varandra rätt så bra från förut. Det gjorde också att jag kände att det kan finnas en chans att han hör av sig om en plats i tränarteamet. Det kommer att bli jag och Jussila som står bakom bänken i landslaget och Antti Vartiainen blir läktartränare med videoanalyser som ansvarsområde. Jarno Ihme från SPV ansvarar för målvakterna.

Nästa innebandy-VM spelas i december 2024 i Malmö. Vad ser Jori att Finlands landslag har för utmaningar inför det och vad behöver vi bättra på för att det ska bli en ädlare medalj än senast?

- Vad ska jag säga? Det blir nog en utmaning att det kan var ganska många av det äldre gardet som slutar i landslaget. Vi kommer att gå igenom en stor föryngring. En annan utmaning är att hitta spelande backar som kan spela på internationell nivå. Sen tycker jag att finländsk innebandy blivit lite för statisk. Jag tycker vi borde klara av att spela en mera rörlig innebandy.


Jori Isomäki i båset i en match mellan SPV och TPS.
Foto: Juha Käenmäki

Det har ju också pratats mycket om att det i Finland råder brist på vänsteryttrar som håller internationell klass.

- Det är klart att jag hoppas att Peter Kotilainen (som är vänsteytter i SPV) är med om två år och att han då börjar vara tillbaka i internationell toppklass. Jag tycker att han tagit stormsteg framåt under hösten och han har varit alldeles utmärkt i SPV. Sen hoppas jag också att Eemeli Salin kan tänka sig att fortsätta i landslaget fram till VM 2024.

Diskussionen i Finland har gått ganska het om att det varit så många spelare från Classic i landslaget. Kommer det att vara flera spelare från SPV nu?

- Jag tycker inte man kan tänka för mycket på varifrån spelarna kommer. Om de tio bästa spelarna är från Classic så ska de också vara i landslaget. Nu kommer säker några av de äldre spelarna från Classic att sluta, men då kan det ju vara att de i stället plockar in fem nya landslagsspelare i truppen.

- När det gäller spelare från SPV, så är Peter Kotilainen naturligtvis aktuell för landslaget om han fortsätter träna på samma nivå som han gör nu. Juuso Keskinen är en spelare som har fysiken för att spela i landslaget. Där ser jag att vi också måste se på den biten, man ska inte bara ha de spelmässiga egenskaperna på internationell nivå utan även fysiken behöver vara tillräckligt bra. En annan som jag tror kommer att utvecklas till landslagsspelare är backen Santeri Uusi-Laitila, men det kan vara att VM 2024 kommer för snabbt för honom, han är trots allt bara 19 år.


Jori tror att Santeri Uusi-Laitila kan vara en framtida landslagsback.
Foto: Juha Käenmäki

Jori har själv spelat tre innebandy-VM, men aldrig kommit hem med ett guld. Vad skulle ett guld betyda för honom själv?

- Det betyder att vi lyckats med uppgiften. Säkert skulle det vara en härlig känsla, men jag tar inte på mig det här uppdraget för att jag själv ska få ett VM-guld. Vi gör så gott vi kan och så får vi se hur det slutar.

Jori är mycket nöjd med säsongen med SPV när 19 matcher har spelats av grundserien.

- Vi har gjort en bra första halva. Förra säsongen vann vi mot alla lag som var under oss i tabellen, men hade svårt mot topplagen. Nu har vi redan vunnit mot alla topplag. Det visar att vi kan fajtas med alla i serien. Vi är snabbare och mera energiska än vi var förra säsongen. Vi har gett de unga spelarna chansen och de har verkligen tagit den. En sak som vi poängterade inför säsongen är tålamod. Vi ska ha tålamod och vänta på det rätta läget. Vi spelar som bäst när vi får i gång lite ”hurmos” i laget. Sen tycker vi om att vinna med ett mål.

- Min åsikt är att åtminstone hälften av tränarens uppgift är det sociala och psykiska i laget. Man måste skapa en bra stämning i laget och få spelarna att kriga för varandra kväll efter kväll.

- Vet du att våra matcher sex gånger gått till straffar och vi har vunnit alla av dessa matcher? Det är en statistik som vi är lite extra nöjda med.


Ännu för några säsonger sedan var Jori ännu tränare i Blue Fox.
Foto: Anders Wingren

Hur ser då Jori på den egna moderföreningen Blue Fox?

- Det ska vi ha klart för oss att det går både upp och ner, speciellt när man kommer från en liten ort som Nykarleby. Herrarna har haft det tufft när de har tappat spelare som åkt längre bort för att studera. På min tid så studerade de flesta i Vasa och då var det inget problem att hålla ihop laget. Det är inte lätt att hålla en plats i Finlandsserien med bara egna spelare. Vi måste vara en förening som producerar unga duktiga spelare, som vi slussar vidare och sen får vi hoppas att de kommer tillbaka efter studierna.

- På damsidan har vi haft samma dilemma att många av spelarna som lyfte upp laget till F-liiga har dragit vidare till andra orter för studier. Samtidigt tycker jag att det är häftigt att Blue Fox på damsidan lockar till sig spelare från Karleby, Seinäjoki och Vasa. Att vi har en sådan dragningskraft.

Läs också:

Miesten maajoukkueen uusi valmennus koossa – tässä Esa Jussilan tiimi