Varsin seger i dubbelderbyt

Det blev bortaseger med 4-8 i båda derbymatcherna mellan Blue Fox - SB Vaasa. Årets sämsta match vid en riktigt dålig tidpunkt, sade tränare Robin Holländer på torsdag kväll efter hemmamatchen. En mycket bra match av oss, som natt-och-dag jämfört med igår (torsdag), säger han efter fredagens bortamatch.

Lagkapten Anton Kallvik saknades i truppen på torsdag, men han visade vägen på fredag.

Ett piggt och hungrigt SB Vaasa kom med full fart in i Stjärnhallen på torsdag kväll och tog ledningen efter 54 sekunder genom Wäinö Laine på pass av Stanislaw Adamus. Blue Fox kunde kvittera i nästa byte genom Elias Nyman på pass av Severi Räty. Vaasa fortsatte med sitt aktiva spel och redan vid 4.19 kunde Joni-Petteri Kuoppala från hörnet hitta en ren Anton Bystedt i slottet som prickade in 2-1 för Vaasa. Blue Fox fick spela i numerärt överläge lite senare men de kuknde inte utnyttja läget. Istället utökade SB Vaasa sin ledning till 1-3 genom Tomi Luhta på pass av Ilari Partanen. Lite hopp gjöt Elias Nyman och tredje kedjan i slutet av den första perioden när man genom ett vackert anfall där bollen gick genom hela kedjan kunde reducera till 2-3.

Den andra perioden var SB Vaasa sedan först på precis alla bollar och vann närkamperna. Eetu Sahi blev utvisad i början av perioden men Blue Fox numerära överläge var uddlöst igen. Istället utökade Nico Hagelberg till 4-2. Sedan blev David Krokvik utvisad och då behövde Vaasa endast 42 sekunder innan Stanislax Adamus sköt in 5-2 bakom Valtteri Honko.

Tredje periodens början var nattsvart för hemmalaget. På fem minuter gjorde Ilari Partanen, Veeti Tuunainen och Mikko Huhtamäki ett mål var för Vaasa och ställningen var 2-8. Efter det försökte Blue Fox med lite små rockader snygga upp siffrorna. SB Vaasas välspelande målvakt Aleksi Jokela var dock svårpasserad. Elias Nyman lyckades fullborda sitt hattrick vid tiden 49.37. Dagens största glädjeämne för hemmalaget var att Arvid Nybäck, som ersatte den sjuke Anton Kallvik i första femman, gjorde sitt första mål i representationslaget vid tiden 54.22. Arvid fick tag på en lös boll framför mål och nöp till med ett lågt skott i målvaktens högra hörn.

- Vi var dåliga idag och Vaasa vann välförtjänt, konstaterade Robin Holländer efter matchen.

Arvid Nybäck gjorde sitt första mål för Blue Fox representationslag.

Det är en betydligt gladare Holländer på fredag kväll efter bortamatchen i Vasa som slutade med vinst för Blue Fox med 4-8. - Jag tycker SB Vaasa var lika bra som på torsdag men vi höjde oss otroligt, säger Holländer. - Egentligen gjorde vi inga taktiska förändringar, arbetsinsatsen var mycket bättre och allt gjordes grundligare och bättre, fortsätter han. - Alla var bra och Santeri Uusi-Laitila var bäst på plan.

På fredag kväll var lagkapten Anton Kallvik med igen i laguppställningen och han visade vägen direkt. Redan efter 9 sekunder gjorde Anton 1-0 på pass av Jack Nylund och vid tiden 4.12 gjorde Anton 2-0 på egen hand. Blue Fox släppte aldrig ledningen i matchen efter det. Sb Vaasa kunde reducera till 1-2 i första perioden genom Nico Hagelberg. Blue Fox kunde döda Mikael Nyvalls utvisning i första perioden och utöka till 3-1 i andra periodens början genom Elias Nyman. Men sedan blev Justus Jaskari utvisad och då gjorde SB Vaasa mål i numerärt överläge även på fredagen. Målskytt var Nico Hagelberg på passning av Anton Bystedt. Blue Fox fick också chansen i numerärt överläge i andra perioden men utan resultat.

Direkt i början av tredje perioden kunde Vaasa kvittera till 3-3 genom Eetu Sahi. Men då satte herrarna in spurten, Juuso Pukkinen och Teemu Lakso gjorde varsitt må innan Anton Kallvik fullbordade sitt hattrick på straff vid tiden 45.32. Blue Fox fick en ny chans i numerärt överläge vid tiden 47.12 utan att lyckas. Nästan direkt efter det fick Vaasa straffslag men Valtteri Honko räddade Nico Hagelbergs försök. Vid tiden 52.04 blev Mikael Nyvall utvisad och Vaasa kunde reducera till 4-6 i numerärt överläge genom Jere Koskela. Vid tiden 55.18 utökade Santeri Ussi-Laitila ledningen till 7-4 för Blue Fox. När Vaasas Max West sedan blev utvisad vid 57.55 chansade Vaasa och tog ut målvakten för att spela 5-5. Det slutade med att Teemu Lakso kunde pricka in slutresultatet 8-4 i tomt mål på pass av Ronnie Ludén.

Robin Holländer var besviken efter torsdagens match, men betydligt nöjdare efter fredag.

Det blev alltså jämt skägg både med poäng och mål under de två derbyna. Matchbilden var liknande båda dagarna med att vinnarlaget tog ledningen tidigt. Nu blir det en tre veckors paus över jul- och nyår för herrarna. Efter en lite lugnare första vecka kommer laget att igen träna tufft för att vara i toppform till vårens avgörande matcher. Herrarna har åtta matcher kvar i serien och ligger nu på en tredjeplats när två får kvala uppåt när serien är slut. Den 8.1 fortsätter de med bortamatch mot Konnat och den 22.1 kommer Classic United till Stjärnhallen. Det , ska vi tro, blir en riktig toppmatch som kan avgöra mycket på våren.