Herrarna tog en säker seger över Ilves

Efter en rivstart med två mål i början av matchen kunde herrarna spela hem en stabil seger mot Ilves på lördagen i Stjärnhallen. Kasper Tähkä var effektivast framåt med ett hattrick. 

Jack Nylund gjorde matchens första mål.
Foto: Glenn Hägg

Den lite fåtaliga publiken hann knappt sätta sig ordentligt innan Blue Fox gjorde en rivstart på matchen i Stjärnhallen på lördag. Redan i andra bytet kunde David Krokvik längs högerkanten spela fram till Jack Nylund som vek in i mitten direkt mellan två Ilves spelare och satte ett lågt skott vid målvakten Ville Jokelas första stolpe. Dryga minuten senare vinner Jhonny Fredriksson en boll vid sargen i egen zon och lyfter den högt i luften fram till Kasper Tähkä, som med en underbar nedtagning lurar sin back och sätter bollen i nättaket. Blue Fox leder med 2-0 efter 3.04. En verklig rivstart som gjorde att herrarna kunde spela i ledning hela matchen. Efter det sjunker tempot i matchen. Ilves gör inget för att få upp det med sina långsamma byten. Blue Fox får till några kontringar men den sista passningen lyckas inte riktigt. 


Kasper Tähkä stod för tre mål i matchen.
Foto: Glenn Hägg

I den andra perioden lyfter Blue Fox sin press lite grann genom att piikkin går fram och stör Ilves uppspel högt. Blue Fox kunde göra de två första målen även i andra perioden. I början av perioden satte Anton Kallvik ett skott i Ilves målvakten Jokelas högra kryss (3-0) från vänsterkanten på pass av Justus Jaskari.  Och halvvägs in i perioden ville inte Kasper Tähkä vara sämre så han satte ett skott i Jokelas vänstra kryss (4-0) från högerkanten återigen på pass av Justus Jaskari. Blue Fox har i detta skede gått ner på att rulla med 11 spelare för att få upp tempot i matchen. Vid tiden 33.48 täckte sedan Justus Jaskari ett skott med handen i golvet och blir utvisad två minuter. Nu vaknar Ilves och spelar ett bra och snabbt powerplay som ger utdelning efter bara 28 sekunder. Joonathan Lehtonen och Jesperi Räsänen passar sinsemellan och Lehtonen smäller in en kanon i Jan-Olof Backlunds nättak. Ilves fick vittring efter sitt mål och har nu sin bästa period i matchen. Två minuter efter ettan reducerar Topi Koskinen till 2-4 när han framför målet med en snurrfint lurar bort både Jaskari och Backlund. Direkt i bytet efter kan Blue Fox andra kedja sticka emellan med en kontring där Jack Nylund kan spela över till William Sundelin som stöter in 5-2. Ilves fortsätter anfalla friskt och vid tiden 38.46 kan Aleksi Kaarninen bakifrån målet spela till en fri Joel Peltonen som inte gör något misstag, 3-5. I periodens sista minut vinner William Sundelin en boll på mittplan och kommer fri men i skottögonblicket blir han slagen på klubban och Blue Fox får straffslag. Ronnie Ludén får förtroendet men han dribblar bort sig själv denna och det blir en fösning med backhand i magen på Jokela.  


William Sundelin i kamp med en motståndare.
Foto: Glenn Hägg

I den sista perioden kan Blue Fox säkra segern med stabilt spel. Kasper Tähkä tar igen ner en hög boll med en Ilvesback i ryggen, när knappt halva perioden är spelad. Han vänder igen bort sin back och med en backhand förbi Jokela fullbordar han sitt hattrick. Nästan genast efter målet blir Ronnie Ludén utvisad. Blue Fox spelar väldigt bra i numerärt underläge nu. Även om Mikael Nyvall blir utvisad under utvisningens gång och Blue Fox hamnar att spela 14 sekunder med två man mindre, spelar man väldigt bra boxplay. Ilves har inga egentliga chanser alls. Direkt efter utvisningarna tar Ilves tagit timeout och spelar med 6 spelare mot 5 så gott som hela tiden de sista fyra och halv minuterna. Herrarna spelar klokt och uppoffrande och de få skott som kommer fram till Jan-Olof Backlund räddar han hur säkert som helst och segern är ett faktum. 


Justus Jaskari stod för två assist i matchen.
Foto: Glenn Hägg

- Det blev precis en så svår match som jag trodde. Ilves gjorde allt för att hålla nere tempot och det blev ingen nerv. Jag är mycket nöjd med hur säkert vi ändå spelade, säger tränare Robin Holländer efter matchen. - Egentligen hände det som någonting först när vi fick våra utvisningar i tredje perioden och då spelade vi riktigt bra, säger Holländer. - Alla kedjor var bra idag och jag gick ner på 11 spelare endast för att tempot var så lågt. Bäst i hemmalaget var Kaper Tähkä och Jan-Olof Backlund, enligt tränaren. Glädjande är också att William Sundelins målform håller i sig med mål för fjärde matchen i rad. Justus Jaskari var också aktiv och fick utdelning med två assist. 

Nu har vi en tre veckors paus igen innan det blir dubbelmöte mot SB Vaasa. På torsdag kväll 16.12 kl. 19.00 i Stjärnhallen och fredag 17.12 kl. 19.00 i OP-Arena i Vasa. - Det är lite synd med en paus nu när vi vunnit tre i rad och ångar på, men vi brukar vara det lag som är bäst efter att vi haft en paus, så var det ifjol, säger Holländer. - Vi kommer att träna rätt hårt fysiskt både i denna paus och och efter Vasa-matcherna när vi igen får en tre veckors paus. Det kommer vi att ha nytta av på våren, fortsätter han.