Herrlaget avslutade med huvudet högt

Det har nu gått några veckor sedan herrarnas kvalserie avslutades med två raka förluster mot SalBa som därmed knep den sista platsen till Divari. Den största besvikelsen har lagt sig och det är dags att ta en titt på säsongen som helhet. 

Herrarna firar ett av målen mot SalBa.
Foto: Anders Wingren

Egentligen får vi gå så långt bakåt i tiden som till mars 2020 då Blue Fox herrlag låg i hårdträning inför den vårens kvalsäsong till Divari. Laget var så gott som obesegrade genom hela grundserien och spelarna var i toppform. Det var många som tippade att Blue Fox hade goda chanser till avancemang eftersom man hade ett starkt lag säsongen 2019-2020. Så kom det ett Coronavirus och plötsligt ställdes allt på ända. Alla minns den stora besvikelsen när kvalspelet över en natt blåstes av och herrarna berövades sin chans att testa styrkan mot de andra kvalande lagen. 


Eero Karjanlahti var en av spelarna från SPV som förstärkte Blue Fox i början av säsongen.
Foto: Anders Wingren

Inför säsongen 2020-2021 tappade herrlaget flera nyckelspelare som drog vidare till annan plats för studier. Det var med en betydligt tunnare trupp som man gick till säsongsstart i Suomisarja hösten 2020. Förstärkning fanns att hämta från Seinäjoen Peliveljet där tränare Jori Isomäki fanns på plats några träningar per vecka. Tack vare farmavtal kunde Blue Fox kompletteras med 3-5 spelare från bl.a SPV:s A-juniorer varje match, och hemmapubliken fick vänja sig med lite nya namn på spelarlistan. Säsongen började lite knaggligt och ingen ”förstå-sig-påare” tippade att Blue Fox skulle ta sig speciellt högt i grundserien. Ett tag såg det till och med ut som att det skulle bli svårt att försvara platsen i Suomisarja. Men så blev några spelare hemförlovade från det militära och Johannes Vähäkangas återvände från studieorten för distansstudier. Plötsligt vände trenden och man började klättra i poängtabellen. Det förtretliga Coronaviruset hängde ändå som ett svart moln över hela säsongen. Ibland kunde man spela match och ibland kunde man inte. Tack vare att spel i Suomisarja räknades som ”elitidrott” så kunde herrlagets matcher för det mesta spelas - men utan publik. 

I mars blev det så klart att grundserien i Suomisarjas olika zoner inte skulle gå att slutföra. Många lag hade för många ospelade matcher. Innebandyförbundet kom då med ett erbjudande som gav lagen möjlighet att välja att delta i en slutspelsserie med syfte att spela om en plats i Divari. Blue Fox tog chansen, och trots att man blev tvungen att spela kvalmatcherna utan hjälp av farmspelarna, så lyckades man långt över förväntan. Det blev lite onödigt spännande under några av matcherna och det var med minsta möjliga hårsmån som man vann den sista och avgörande matchen mot Santa's United. Den vinsten gav Blue Fox möjlighet att spela kvalserie mot SalBa. Resten är historia. SalBa visade sig bjuda på hårt motstånd och Blue Fox fick se sig besegrade strax före mållinjen. 


Robin Holländer fortsätter coacha Blue Fox herrarna.
Foto: Anders Wingren

Coach Holländer är ändå mycket nöjd när han summerar säsongen: 

- Jag tycker vi har all anledning att hålla huvudet högt. Farmavtalet med SPV var viktigt, men visst känns det fint att konstatera att vi gjorde en fantastisk kvalserie helt med egna krafter, säger han.

- Jag har sagt det förr, vi tog det absolut mesta och bästa ur det material vi hade. Lagets insats i kvalserien visar prov på mental styrka och en förmåga att fokusera när det gäller. 

- Visst grämer bortaförlusten mot SalBa ännu lite, säger Holländer. Vi ledde ju stort ända in i tredje perioden. Före den matchen hade vi två förluster på tretton matcher. Men det hjälps inte. 

Tar vi en titt på poängbörsen från kvalserien så placerar sig Johannes Vähäkangas på första plats i Blue Fox egen topplista. Han gjorde 11 mål under 9 matcher men var också viktig med sina 11 målgivande passningar. På andra plats hittas Elliot Wingren som under våren hade en klart stigande formkurva efter avslutad militärtjänstgöring. På tredje plats finns trotjänaren Jhonny Fredriksson med sina 10 mål på 9 matcher. Bilderna av hans segergester efter viktiga mål och hattrick kommer vi sent att glömma. 


Jhonny Fredriksson firar ett av sina mål i kvalet.
Foto: Anders Wingren

I skrivande stund har planeringen inför nästa säsong just tagit fart. Lagbygget skall påbörjas och sommarträningar planeras. Vi kan glädjande meddela att coach Holländer fortsätter leda blårävarna mot nya målsättningar nästa säsong. I planerna finns även ett utökat samarbete med Jeppis FBC. 

Coronavaccineringarna är i full gång. Kanske vågar man börja hoppas på en lite mera normal innebandysäsong 2021-2022. En säsong där träningar för spelare i olika åldrar avlöser varandra i Stjärnhallen och almanackan är fulltecknad med matcher och turneringar. Och kanske vågar vi börja hoppas på att alla innebandyfans som längtat efter livslevande innebandy får träffas igen på Stjärnhallens läktare i september .