Säsongen tog en plötslig vändning

Det är nu klart att både Blue Fox damer och Blue Fox herrar kommer att spela kvalspel under resten av vårsäsongen. På grund av det rådande smittläget i landet har Innebandyförbundet gett föreningarna möjlighet att själv välja hur de vill avsluta säsongen - och Blue Fox valde kvalspel!

Blue Fox damerna får chansen att kvala till Liga B.
Foto: Glenn Hägg

Det var i början på veckan som lagledningen för såväl dam- som herrlaget fick en förfrågan från områdesansvarige Mikko Helanen där man skulle ta ställning till hur man vill avsluta säsongen:

  1. Avsluta säsongen med omedelbar verkan
  2. Fortsätta med grundspelsmatcher och spela de matcher som är möjliga, men utan slutspel
  3. Delta i en kvalturnering till följande nivå tillsammans med andra lag som valt alternativ nummer tre.

För att underlätta valet för lagen meddelade förbundet samtidigt att alla lag håller sina serieplatser till nästa säsong oavsett vad man väljer.

För damerna, vars säsong inte ens kommit igång efter jul, innebär detta att man plötsligt erbjuds en möjlighet att få spela matcher under våren. Eftersom kvalspel räknas som elitidrott så öppnar det upp möjligheter. Det är inte heller någon hemlighet att kval till damernas Liga B varit lagets målsättning redan från början av säsongen, så att plötsligt erbjudas en plats i en kvalturnering kan för damernas del ses som en lottovinst.


Andreas Nyby är nöjd över att damerna får spela kvalmatcher.
Foto: Johanna Åman

Damernas första kvalomgång kommer att spelas i en dubbelserie med 4 lag. Matcherna spelas som enskilda matcher och följer F-ligans regler. Denna omgång skall vara färdigspelad redan 14.3 så nu blir det matcher på löpande band. Två lag från varje grupp tar sig vidare till nästa skede. Det är i skrivande stund oklart hur många grupper som finns i resten av landet. Följande skede spelas som enskilda matcher i en serie på bäst av tre. Så med god tur får damerna dra på sig speltröjan många gånger ännu denna vår.

Vi når tränare Nyby för en kommentar och han konstaterar att valet för damernas del var lätt.

- Om man tränat sedan maj vill man spela matcher, säger Nyby. Går det som vi hoppas så blir det en hel del matcher i vår. Och vi har ju dessutom Pikku-finaali matchen i cupen ospelad, konstaterar han. 


Att fortsätta spela betydelselösa matcher var aldrig ett alternativ säger Robin Holländer.
Foto: Anders Wingren

För herrarnas del var valet också enkelt.

- Att fortsätta spela betydelselösa matcher var aldrig ett alternativ för oss, konstaterar coach Holländer. Vi lät spelarna vara med och påverka beslutet och deras beslut var enhälligt.

Lagkapten Anton Kallvik fyller i:

- Valet var självklart för spelarna. Alla vill vi få ett värdigt slut på denna annorlunda säsong. Att få spela kvalspel blir en slags belöning för alla intervaller och gympass vi gjort under sommaren. Kvalmatcher med "vinna eller försvinna" i potten brukar vara höjdpunkten på en säsong, så detta ger laget den extra boost vi behöver, konstaterar Kallvik.


Att få spela kvalspel blir en slags belöning för alla intervaller och gympass säger Anton Kallvik
Foto: Anders Wingren

Herrarnas kvalserie innebär alltså kval till Divari. Herrlagets mål för säsongen har kanske inte varit att stiga till Divari så man går därför in i kvalspelet utan press. Platsen i Finlandsserien är säkrad för nästa säsong och allt utöver det blir i så fall en bonus. Innebandyförbundet kommer under vecka 7 att informera mera om hur kvalserierna skall spelas. Vi håller er uppdaterade!