Seriespelet fortsätter

Blue Fox herrarna fortsätter seriespelet inkommande helg med två bortamatcher. På lördag möter man serietolvan ÅIF i Sibbo och på söndag blir det match mot serietvåan NST i Villmanstrand.

Ska Johannes Vähäkangas lyckas göra sitt första mål för säsongen?
Foto: Glenn Hägg

ÅIF är för tillfället seriens mest omtalade lag efter att man anklagats för matchfixning. När ÅIF förra söndagen mötte O2-Jyväskylä och ställningen var 5-5 med två minuter kvar av matchen har ÅIF:s tränare Sebastian Freudenthal enligt uppgifter riktat frågan: ”Räcker det med en poäng för båda?” till motståndarbänken. Frågan är om detta kan ses som ett försök att komma överens om oavgjort resultat under ordinarie tid? Innebandyligans tävlings- och disciplingrupp kommer att ta ställning till incidenten måndag 26.2 och ett beslut kommer under nästa vecka.

Ser vi till den idrottsliga biten så ligger ÅIF alltså på tolfte plats i tabellen med 22 inspelade poäng på 23 matcher. Upp till åttonde och sista slutspelsplats har man endast en poäng. Kampen om den sista slutspelsplatsen är oerhört jämn. Karhut som är åttonde lag har 23 poäng, medan det finns fem lag med 22 poäng. Alla dessa lag har ännu möjlighet till en slutspelsplats, men alla kan även sluta på tolfte eller trettonde plats och därmed bli tvungna att spela play out. Tolfte och trettonde lag möts nämligen i en matchserie bäst av tre där förloraren degraderas till division 2.

I de fyra senaste matcherna har ÅIF förlorat två och vunnit två. I början på februari förlorade man med 3-13 på hemmaplan mot FBC Turku. Sen besegrade man serieledarna M-Team med 7-6 på övertid på hemmaplan. Därefter blev det förlust med 5-3 mot Tiikerit på bortaplan och nu senast vinst på straffar med 5-6 mot O2-Jyväskylä på bortaplan.

En intressant statistisk detalj är att ÅIF är det mest utvisade laget i Divari denna säsong. På 23 matcher har man lyckats dra på sig hela 219 utvisningsminuter, vilket är 71 minuter mera än närmaste konkurrent.

Håll koll på dessa spelare i ÅIF

Tuomas Savukoski – Det är svårt att förbise Savukoski när man skriver om ÅIF. En extravagant spelare som utmärker sig med både sin teknik och sina tatueringar. Har på 21 matcher samlat 17+18=35 poäng vilket ger honom en tionde plats i poängbörsen. Samtidigt toppar Savukoski även utvisningsligan med 41 minuter.

Jan Qvickström-Helling – Kan ses som något av en klubbikon i ÅIF. Qvickström-Helling är inne på sin elfte säsong med ÅIF i division 1. Totalt har han spelat 328 matcher på landets näst högsta nivå med 328 matcher och 116+124=240 poäng. Säsongen 1999-2000 spelade Qvickström-Helling faktiskt med Blue Fox i ligan och noterades då för 4+3=7 poäng på 26 matcher.

Jyri Laine – En av seriens bästa målskyttar med 20 gjorda mål på 19 matcher. På åtta säsonger i divison 1 har Jyri Laine lyckats göra 262 mål, vilket ger ett snitt på nästan 33 gjorda mål per säsong.

Söndagens motståndare NST borde vara av en annan kaliber, NST ligger nämligen på andra plats i tabellen med 35 inspelade poäng på 22 matcher. Laget har gjort 147 mål och släppt in 101.

I de fyra senaste matcherna har NST fyra raka vinster. Vi får söka oss ända till 22 oktober för att hitta en match som NST har förlorat under ordinarie tid. Efter det har man 14 vinster samt en förlust på övertid och en förlust på straffar. I slutet på januari besegrade NST SB Vaasa med 7-2 och NJ med 6-2, båda matcherna spelades på hemmaplan. Efter det har man besegrat Tiikerit med 3-7 och EräViikingit Akatemia med 2-5, båda matcherna spelades på bortaplan.

Om ÅIF är det mest utvisade laget i Divari, så är NST det minst utvisade med endast 71 minuter i utvisningsbåset. Där är man 25 minuter bättre än närmsta konkurrent.

Håll koll på dessa spelare i NST

Joonatan Kovanen – Juniorvärldsmästaren Kovanen har varit i grym form denna säsong och stått för 27+14=41 poäng på 22 matcher vilket ger honom en tredje plats i poängbörsen. Efter två säsonger i division 1 är den högerfattade skytten redan uppe i 50 mål.

Risto Töllikkö – Försvararen Töllikkö har spelat 180 matcher i innebandyligan med poängen 71+64=135. Flyttade inför denna säsong tillbaka till moderföreningen NST för att lyfta laget tillbaka till innebandyligan. Har varit en starkt bidragande orsak till att NST är med i toppen av tabellen. Töllikkö har denna säsong samlat 4+15=19 poäng på 22 matcher.

Jarkko Monthan – Rent statistiskt är han seriens tredje bästa målvakt med räddningsprocenten 79,66. Monthan är en stor och säker målvakt som redan passerat 40-strecket. En intressant detalj är att Monthan spelar med glasögon under målvaktshjälmen.

Som bekant är Blue Fox redan klart för degradering efter förra helgens två förluster. Blue Fox är sist i tabellen med 12 poäng på 23 matcher och med tre matcher kvar att spela har laget ingen möjlighet att nå en kvalplats.

I de fyra senaste matcherna har Blue Fox inhöstat fyra raka förluster. I början på februari blev det en 2-5 förlust mot EräViikingit Akatemia på hemmaplan. Därefter åkte man på en 11-5 bortaförlust mot LNM. Förra fredags blev det stryk med 4-9 i derbyt mot SB Vaasa på hemmaplan och i söndags fick man stryka på foten med 11-2 mot Karhut i Björneborg.

De tre sista matcherna i seriespelet blir därmed en ren formalitet. Blue Fox har inget att spela för, men matcherna måste avklaras och det med hedern i behåll.

Johannes Vähäkangas – Börjar det inte vara dags för Johannes att spräcka nollan i målkolumnen? Under förra säsongen, som var hans debutsäsong, stod han för 3+5=8 poäng, men denna säsong har det bara blivit två framspelningar så här långt. Nu håller vi tummarna för Johannes!

Janne Tuikka – Blue Fox har haft tre målvakter att tillgå under denna säsong. Tuikka har varit omklädd i 17 matcher utan att få speltid. Börjar det vara dags för honom som 39-åring att debutera på denna nivå?


Ska Janne Tuikka få debutera i Blue Fox-målet denna helg?
Foto: Mårten Andtbacka

Didrik Lillas & Viktori Niemi – Både Didrik och Viktori är på 9 gjorda mål. Ska någon av dem lyckas komma upp i tvåsiffrigt gjorda mål denna säsong? Vi hoppas på båda.

Lördagens match mot ÅIF börjar kl. 18.00 och spelas i Sibbo Arena. På söndag börjar matchen i Lappeenrannan Urheilutalo i Villmanstrand kl. 15.00. Välkomna att stöda oss på bortaplan! #blåtthjärta