Derby på fredag, borta på söndag

Blue Fox herrarna spelar två matcher under slutet av denna vecka. På fredag blir det derbymatch mot SB Vaasa i Stjärnhallen och på söndag möter man Karhut i Björneborg.

Anton Kallvik har snittat ett mål per match sen han återvände från OLS.
Foto: Glenn Hägg

På fredag blir det alltså ett riktigt derby i Stjärnhallen när SB Vaasa kommer på besök. Blue Fox och SB Vaasa går in i derbyt med väldigt olika förutsättningar. SB Vaasa är på tredje plats i tabellen, medan Blue Fox parkerat på sista plats.

SB Vaasa har spelat 23 matcher i serien och har samlat på sig 29 poäng. SB Vaasa har gjort 161 mål, vilket är mest av alla lag i serien och släppt in 123 mål. SB Vaasa snittar alltså 7 gjorda mål per match och 5,35 insläppta mål per match

I de fyra senaste matcherna har det blivit tre vinster och en förlust. Man har besegrat FBC Turku med 6-3 på bortaplan, förlorat mot Lovisa Tor med 6-3 på bortaplan, vunnit med 4-3 mot O2-Jyväskylä på hemmaplan och nu senast besegrade man LNM med 11-3 på bortaplan.

Blue Fox har 12 inspelade poäng på 21 matcher. Ser vi på målskillnaden så hittar vi en av orsakerna varför Blue Fox är sist i tabellen. Laget har bara lyckats göra 80 mål och man har släppt in 121 mål. Snittet för gjorda mål per match är så lågt som 3,81, medan snittet för insläppta mål är 5,76.

I de fyra senaste matcherna har det blivit en vinst och tre förluster för Blue Fox. Man har förlorat med 8-6 mot NJ på bortaplan, besegrat Tiikerit med 7-6 på hemmaplan, förlorat med 5-2 mot EräViikingit Akatemia på hemmaplan och nu senaste förlorade man med 11-5 mot LNM på bortaplan.

Håll koll på dessa spelare i SB Vaasa

Tero Saaristo – Var ännu förra säsongen lagkapten i Blue Fox, men beslutade sig för att flytta hem till fostrarföreningen efter fyra säsonger med Blue Fox. Saaristo har ett av seriens bästa skott, han är snabb och teknisk och han toppar seriens poängbörs med 31+20=51 poäng. Ska vi säga något negativt om Saaristo så är det att han är en humörspelare, när det går bra så är allt frid och fröjd, men vid motgång så är det inte lika lätt att ha honom i laget.


Förra säsongen var Tero Saaristo med och sänkte SB Vaasa, nu är han på andra sidan mittlinjen.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Kevin Nylund – Den högerfattade vänsteryttern spelar med stor precision både när det gäller passningar och skott. Stor, stark och bra på att skydda bollen. Är inte alltid så rörlig. Tvåa i poängbörsen i Divari med 12+32=44 poäng.

Henry Backman – Backman är en av de mest färgstarka spelarna i Divari. En stor kämpe som alltid ger allt för sitt lag. Backman har tre säsonger bakom sig i Blue Fox. Denna säsong har Backman stått för 14+7=21 poäng.

Håll koll på dessa spelare i Blue Fox

Mikael Nyvall – Brukar alltid tända till lite extra när det blir derby. Poängmässigt har Nyvall kanske inte levererat som man kunde önska denna säsong, men inställningen är det aldrig något fel på.

Jonathan Sjöblom – Har varit pigg sen han flyttades upp som back i första femman. Spelar säkert och förnuftigt.

Anton Kallvik – Han förväntades komma in och ta rollen som målgörare och det har han gjort. Har spelat sex matcher och har stått för sex mål.

Ser vi till statistiken så finns det bara ett lag som kan vinna den här matchen. SB Vaasas fyra bästa målskyttar har till exempel gjort flera mål än vad Blue Fox som lag har mäktat med. Ett frågetecken är däremot SB Vaasas backbesättning. Två viktiga pjäser i försvaret, Samir Mountassir och Valtteri Pajunen har bara spelat 5 respektive 10 matcher och i senaste matchen fick man till och med flytta ner Joona Kukko på backplats.

När SB Vaasa och Blue Fox möttes i Botniahallen i mitten på november gick matchen ända till straffar före den avgjordes. SB Vaasa ledde matchen med 4-1 efter två perioder, men Blue Fox vände till 4-5 i början på tredje perioden och SB Vaasa kvitterade i slutet. SB Vaasa lyckades vinna först i den femte straffomgången.

På söndag åker Blue Fox till Björneborg för att möta Karhut. Karhut tippades inför säsongen vara ett av de lag som skulle kämpa om att vinna Divari. Säsongen har däremot blivit något helt annat för laget från Björneborg. Nu ligger man på nionde plats i tabellen och kämpar för att nå en slutspelsplats. Efter 21 spelade matcher har man 21 poäng. Laget har gjort 117 mål och släppt in 127.

I de fyra senaste matcherna har man vunnit tre och förlorat en match. Man lyckades besegra M-Team på hemmaplan med 10-4, sen blev det förlust med 7-9 mot Tiikerit på hemmaplan. I de två senaste matcherna har man besegrat Lovisa Tor med 4-5 på övertid på bortaplan och NJ på hemmaplan med 5-3.

Håll kolla på dessa spelare i Karhut

Benjamin Lepola – Även om Lepola inte nått upp till samma form som förra säsongen, så är han fortfarande Karhuts bästa poängplockare med 17+16=33 poäng på 20 matcher. En mycket vass högerfattad målskytt.

Ville Salonen – Mycket duktig center med rutin från över 200 matcher i Divari och 86 matcher i ligan. Har denna säsong stått för 9+21=30 poäng på 21 matcher.

Juha Tikka – Var för första gången denna säsong med i laguppställningen i matchen mot NJ. Kan alltså vara matchotränad, men han har genom åren gjort sig känd som en Blue Fox-dödare. 114 matcher i Divari och 94 mål säger en hel del om denna spelare.

När Blue Fox och Karhut möttes i slutet på november utgick Blue Fox som vinnare med 3-2. Nyckeln till segern denna gång var att man lyckades eliminera Benjamin Lepola som knappt hade ett skott på mål under hela matchen.

Allt fokus ligger nu på fredagens derbymatch mot SB Vaasa. Även om det poängmässigt och målmässigt är ett milslångt avstånd mellan lagen kan vad som helst hända i ett derby. I ett derby är det alltid mera känslor än vanligt, både på planen och på läktaren. Det är även mera nerv än vanligt och det kan vara till Blue Fox fördel. Nu behövs verkligen publikens stöd om Blue Fox ska lyckas besegra SB Vaasa. Kom på fredag kl. 19.00 till Stjärnhallen klädd i blått för att visa vilket lag du håller på! #blåtthjärta