Blårävarna besegrade tigrarna

Blue Fox herrarna besegrade på lördag kväll Tikkurilan Tiikerit med 7-6 efter perioderna 3-3, 2-2 och 2-1. Med tanke på tabelläget var det en mycket viktig seger för Blue Fox.

Pekka Kontturi stod för tre mål i matchen mot Tiikerit.

Blue Fox fick en mycket bra start på matchen och man gick under de första tio minuterna upp i en 3-0 ledning. Mikael Nyvall inledde målskyttet vid tiden 4.34 när han från högerkanten sköt ett skott efter en droppass av Didrik Lillas.

En och en halv minut senare var det andra femman som var framme. Pekka Kontturi och Niklas Paul satte press på motståndarna i anfallszon och när de skulle spela sig ur situationen snappade Sami Saari upp bollen. Saari spelade fram till Paul som skickade in bollen framför mål, där Kontturi styrde in den.

Tre och en halv minut senare, vid 9.29 gjorde Pekka Kontturi sitt andra mål för dagen. Sami Saari spelade fram från högerkanten till Kontturi som vid bortre stolpen styrde bollen i mål.

Det som såg så bra ut i det här skedet av matchen skulle svänga snabbt. Först var det Timo Hinttaniemi som reducerade till 3-1 med ett skott från backplats som tog en oturlig studs från täckande spelare och fullkomligt överrumplade Roope Mutka i Blue Fox-målet.

Jukka Keskisipilä utvisades för en mycket tvivelaktig hög klubba vid tiden 13.55 och den kunde det gästande laget utnyttja. Tomi Palin gjorde precis i utvisningens slutsekund 3-2 på pass av Leevi Loippo.

Kvitteringen till 3-3 var av den turligare sorten. Teemu Hartikainen slog in bollen via en Blue Fox-klubba. Lauri Lehtonen fick passningspoängen.

Jori Isomäki sa efter matchen att man inte tog det så hårt att man tappade 3-0 ledningen. ”Det är sånt som händer i innebandy och det är bara att jobba vidare.”

Blue Fox återtog ledningen vid tiden 28.47 när Miikka Honkaniemi stressade motståndarna i uppspelsfasen och på egen hand lyckades få tag på bollen längs med högerkanten. Därefter tog han några steg framåt och spelade bollen till Anton Kallvik som fick fritt skottläge till vänster om målet.

Gästerna jagade och två minuter senare var man i kapp. Juuso Salo målskytt på pass av Ville Pousi.

Tiikerits Joakim Lund utvisades vid tiden 32.50 två minuter för obstruktion efter att han stigit i vägen för Johnny Fredriksson. Pekka Kontturi gick ovanligt het i samband med incidenten. Blue Fox tog väl vara på chansen och Viktori Niemi pricksköt bollen i mål från backplats efter att Tiikerit gett honom alldeles för mycket utrymme. Niklas Paul fick passningspoängen.

Den här gången skulle ledningen stå sig i knappa två minuter. Ville Pousi i Tiikerit fick skottläge från vänsterkanten och det var han duktig på att utnyttja trots att han stod med ryggen mot mål när han tog emot bollen. Matchen var igen kvitterad och ställningen var 5-5.

I den andra periodens slut åkte Mikael Nyvall på en utvisning, men Blue Fox redde upp den situationen och lagen gick till pausvila vid ställningen 5-5.

Blue Fox gick direkt från start i den tredje perioden in för att spela med två femmor. Det var första och andra femman som matchades hårt.

Två minuter och sjutton sekunder in i tredje perioden återtog hemmalaget sin ledning med en frislagsvariant från offensiva vänsterhörnet. Johnny Fredriksson petade bollen till Niklas Paul som rörde sig i riktning bakom mål samtidigt som han passade bollen till bortre stolpen där Pekka Kontturi dök upp för att styra in bollen i mål. Kontturi fullbordade samtidigt sitt hattrick.

Följande mål lät vänta på sig även båda lagen hade gott om chanser. Det rätta läget kom när drygt tio minuter av sista perioden hade spelats. Jonathan Sjöblom fick tag på bollen längs med vänsterkanten och spelade in i mitten till Aapo Lokasaari som sköt ett lågt skott som Mikko Sjöholm i Tiikerit inte hann med. Äntligen hade Blue Fox en tvåmålsledning att falla tillbaks på.

Aapo Lokasaari gjorde det viktiga vinstmålet.

Redan i följande byte osade det hett runt hemmamålet. Färska juniorlandslagsspelaren Niklas Kuisma slängde en lång boll från egen zon och frispelade Leevi Loippo. Jakob Klingenberg som var sista Blue Foxare kände sig tvingad att slå honom på klubban och Tiikerit tilldömdes en straff.

Tomi Palin hos gästerna fick förtroendet, men han sköt bredvid och Blue Fox försvarade sin ledning. En och en halv minut senare var bollen trots allt i mål. Tiikerit utnyttjade sitt numerära överläge till fullo och Timo Hinttaniemi reducerade till 7-6 på pass av Tomi Palin.

Gästerna tog naturligtvis time out i slutet och spelade med sex utespelare, men man kunde inte kvittera och Blue Fox utgick som segrare.

Tremålsskytten Pekka Kontturi hade matchen igenom en känsla av att det här klarar vi. ”Vi var inte nervösa trots att motståndarna kom närmare och närmare. På slutet gör Roope sen några viktiga räddningar och ser till att vi vinner matchen.”

Jori Isomäki sade klart och tydligt att det var sista halmstrået som man greppade. ”Vi var tvungna att vinna den här matchen för att ha en chans att säkra vår serieplats.”

”Det var en mentalt tung match, men vi klarade det bra. Vi hade bra utdelning i början på första perioden, men sen fick vi oflyt med två mål som studsar in via egna spelare och målet som Tiikerit gör efter Jukkas utvisning.”

”Vi har ännu en del saker att jobba med när det kommer till försvarsspelet. Vi behöver reagera snabbare i vissa situationer. Vi får ta med oss att vi lyckas göra sju mål.”

”Matchprogrammet är till vår fördel på slutet, men vi har även tidigare sett att vi kan förlora mot sämre lag och vinna mot bättre lag. Allt är väldigt öppet ännu. En sak är säker och det är att det är ett jätteduktigt lag som faller ur Divari denna säsong. Vi har sett säsong efter säsong att botten av serien blir bara bättre och bättre.”