Derbydag på söndag

På söndag är det derbydag när Blue Fox herrarna åker till Nurmo för att möta Nurmon Jymy. Nurmon Jymy är bara inne på sin andra säsong i Divari, men man har redan etablerat sig som ett lag att räkna med.

På söndag möts två av seriens bästa målvakter, Roope Mutka i Blue Fox och Rasmus Hasu i NJ.
Foto: Glenn Hägg

Faktum är att förra säsongen var NJ bara ett mål från att ta sig till final i Divari. Man förlorade nämligen den tredje och avgörande semifinalen på övertid. Före det hade man slutat på tredje plats i seriespelet.

Denna säsong började man på precis samma sätt och man var med i absoluta toppen i inledningen av säsongen. Under säsongens tio första matcher blev det nämligen åtta vinster och två förluster. På slutet har laget däremot haft det lite kämpigare och på de sju senaste matcherna har det bara blivit två vinster och hela fem förluster.

NJ ligger nu på femte plats i tabellen med 22 inspelade poäng på 17 matcher. Man har gjort 102 mål och släppt in 84. Ser vi tillbaka på de fyra senaste matcherna så får vi gå tillbaka till 16.12 för att hitta en vinst. Då besegrade man nämligen SB Vaasa på bortaplan med 5-1. Efter det har det under det nya året blivit förluster mot M-Team, Lovisa Tor och EräViikingit Akatemia. NJ har alltså inte lyckats vinna ännu under det nya året, men man har inte heller spelat på hemmaplan sedan 12.11.

Blue Fox har som vi alla vet haft en kämpig säsong även om det funnits ljusglimtar. Blue Fox har parkerat på sista platsen i tabellen, men allt är ännu i egna händer. På 17 matcher har laget samlat på sig 10 poäng. Man har gjort 60 mål och släppt in 91.

Ser vi tillbaka på de fyra senaste matcherna så hittar vi en vinst och tre förluster. Före jul blev det förluster mot FBC Turku och O2-Jyväskylä på bortaplan. På denna sidan nyår ha man besegrat Lovisa Tor och förlorat mot serieledarna M-Team. Även dessa matcher spelades på bortaplan. Segern mot Lovisa Tor var något av en skräll. Mot M-Team var man även i ledning med 3-2 efter två perioder, men i tredje perioden tog M-Team över och vann slutligen med 8-3.

När Blue Fox och NJ möttes i mitten på oktober i Stjärnhallen slutade matchen 3-6 till gästerna från Nurmo. Förra säsongen gick NJ segrande ur båda derbymatcherna. I Stjärnhallen skrevs slutresultatet 2-4 och i Nurmohallen var man bättre med 5-2. Blue Fox har alltså inte lyckats besegra NJ i Divari.

 

Håll koll på dessa spelare i NJ

Rasmus Hasu – Är han seriens bästa målvakt? Med räddningsprocenten 84,45 toppar han i varje fall statistiken. Utsågs även till seriens bästa målvakt av Pääkallo.fi efter förra säsongen.

Eetu Sariola – Trots att Sariola är back är han Nurmos bästa målskytt med 11 gjorda mål denna säsong. Sariola bemästrar såväl dragskott som slagskott. Försökte förra säsongen ta en plats i ligalaget SPV, men lyckades inte. Bristen på tempoväxling är en sak som detta nu hindrar Sariola från att bli en ligaback.

Ville Rynnäs – Hela Nykarlebys favorit-Björneborgare. En riktig lagspelare som sliter och jobbar hårt för sitt lag. Har denna säsong stått för 5+4=9 poäng på 17 matcher.


Mikael Nyvall får alltid lite extra glöd i ögonen när det blir derby.
Foto: Glenn Hägg 

Håll koll på dessa spelare i Blue Fox

Roope Mutka – Blir det en målvakternas kamp i denna match? När Pääkallo.fi utsåg förra säsongens fem bästa målvakter i Divari var Mutka på andra plats. Har av förståeliga skäl sämre räddningsprocent denna säsong, men 79,31 är trots allt hyffsade siffror för en målvakt i ett bottenlag. Har Mutka en bra dag på söndag kan vad som helst hända.

Mikael Nyvall – Nämn ordet derby åt Mikael Nyvall och du ser en extra glöd i ögonen. Spelar alltid på gränsen för vad som är tillåtet, men kan även stå för den briljanta framspelningen eller det viktiga målet. En kämpe med stort blått hjärta.

Jonathan Sjöblom – Precis som Nyvall besitter Sjöblom ett stort blått hjärta. Rutin från över 300 matcher i Divari. Har denna säsong stått för 1+3=4 poäng på 16 matcher. Visste du att vi får gå ända tillbaka till säsongen 2009-2010 för att hitta tre passningspoäng från Sjöbloms klubba?

Ser vi till tabelläget så är det Nurmon Jymy som ska gå vinnande ur söndagens match. Beaktar man däremot formen, så är det inte alls lika säkert. NJ har svajat betänkligt den senaste tiden. Att det dessutom är frågan om en derbymatch gör inte saken bättre. I ett derby är det alltid så pass mycket känslor inblandade att vad som helst kan hända.

Söndagens match mellan Nurmon Jymy och Blue Fox spelas kl. 13.00 i Nurmohallen. Kom gärna på plats för att visa ditt stöd! Nu visar vi nurmoborna vad derbystämning är! #blåtthjärta