Dags för derby nummer två

På fredag är det dags för derby nummer två och då är det ärkerivalen nummer ett, SB Vaasa, som står för motståndet. Matchen som börjar kl. 19.00 spelas i Botniahallen i Smedsby.

Niklas Paul har bättrat på efter sin skadefrånvaro och stått för 1+3 i de tre senaste matcherna.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox och SB Vaasa kommer till detta derby med väldigt olika förutsättningar. Blue Fox är inne i en sju matcher lång förlustrad. Lagets enda vinst så här långt i seriespelet kom 30.9 när O2-Jyväskylä gästade Stjärnhallen. Det här betyder naturligtvis att Blue Fox är nere på jumboplats i tabellen med tre inspelade poäng på tio matcher. I de tre senaste matcherna har Blue Fox åkt på pumpen mot Josba, LNM och igen en gång Josba.

SB Vaasa ligger på andra plats i tabellen med 14 inspelade poäng på nio matcher. Man har vunnit sina fyra senaste matcher och den senaste förlusten kom 15.10 mot Karhut i Björneborg. I de tre senaste matcherna har man besegrat FBC Turku, O2-Jyväskylä och LNM.

Blue Fox har på tio matcher lyckats göra 33 mål, vilket betyder ett snitt på 3,3 gjorda mål per match. Med det är man sämst i serien. Det kan jämföras med SB Vaasa som gjort 79 mål på nio matcher, vilket ger ett snitt på 8,78 gjorda mål per match. SB Vaasa har både gjort mest mål av alla lag och har det bästa snittet.

SB Vaasas två bästa målgörare har tillsammans gjort flera mål än vad Blue Fox lyckats göra. Kari-Matti Viinamäki med 21 mål och Tero Saaristo med 17 mål är etta och två i målbörsen i Divari. I poängbörsen är ordningen den omvända, Saaristo toppar med 17+11, medan Viinamäki är tvåa med 21+1.

Förvånansvärt med SB Vaasa är att lagets målvakter har så pass dålig statistik som de har. Samu Mikkonen som haft ansvaret i två matcher har räddningsprocenten 70,83, medan Mikael Aromaa som vaktat målet i sju matcher har räddningsprocenten 70,54. Det är överraskande att målvakterna i seriens näst bästa lag har så här pass dålig statistik, men det är möjligt om man producerar framåt i den takt som SB Vaasa gör.


På fredag möter Tero Saaristo det lag som han ännu förra säsongen var lagkapten för.
Foto: Mika Hilska


Håll koll på dessa spelare i motståndarlaget

Tero Saaristo – Spelade de fyra senaste säsongerna i Blue Fox med poängen 117+68=185 på 103 matcher. Var förra säsongen kapten i Blue Fox. Besitter snabbhet, spelöga och ett fantastiskt skott.

Kari-Matti Viinamäki – Hade mellanår förra säsongen och spelade i de lägre serierna. Kom tillbaka till SB Vaasa till denna säsong och som han har gjort det. En utpräglad målskytt med alla möjliga skott på sin repertoar.

Joona Kukko – Spelade förra säsongen med SPV i innebandyligan och kunde vid säsongens slut kvittera ut ett FM-brons. Flyttade inför denna säsong tillbaka till SB Vaasa. Bjuder på passningar, passningar och ännu flera passningar från alla möjliga och omöjliga lägen.


Börjar det bli dags för ett nytt mål av Jonathan Nilsson?
Foto: Glenn Hägg


Håll koll på dessa i Blue Fox

Niklas Paul – Har varit en av de bästa i Blue Fox under de senaste matcherna, där han stått för 1+3. Var skadad och missade fem matcher, men har kommit bra in i truppen igen.

Aapo Lokasaari – Har växlat mellan att spela back och anfallare. I de senaste matcherna har han spelat vänsterytter i första femman. En spelare med stor potential som vill framåt.

Jonathan Nilsson – Har använts både som ytter och center i främst tredje femman. Gjorde mål mot M-Team i säsongens andra match, det börjar bli dags nu igen.

 

Sedan SB Vaasa tog över Woodcutters plats i division 1 har Blue Fox och SB Vaasa mötts 12 gånger i seriespel och slutspel. I de matcherna har Blue Fox segrat åtta gånger, SB Vaasa tre gånger och en gång har matchen slutat oavgjort.

Läser man bara statistiken från denna säsong så ska det här vara en enkel match för hemmalaget SB Vaasa. Inget talar för Blue Fox som har en nedåtgående spiral. SB Vaasa kan plocka ihop två mycket slagkraftiga kedjor med mycket skottkraft. Frågan är vad Blue Fox kan sätta emot?

Oroväckande är också att Pekka Kontturi, Mikael Nyvall och Viktori Niemi är osäkra kort inför derbyt. Robin Holländer och Jori Heikkilä är med säkerhet borta.

Som tur är det här en derbymatch och vad som helst kan hända. Det är mera känslor än vanligt och Blue Fox kan slå ur underläge. Förr eller senare kommer Blue Fox att ta sin andra vinst i serien. Frågan är om den kommer på fredag kl. 19.00 i Botniahallen? Klä dig i blått och kom på plats för att visa ditt stöd! #blåtthjärta

 

P.S. Vill du se innebandy i Nykarleby denna helg så kan vi rekommendera B-flickornas två hemmamatcher. På lördag kl. 15.00 är det RSS Panthers/LASB som kommer på besök och på söndag kl. 13.00 är det Pirkkalan Pirkat som står för motståndet.