Förlust mot gästerna från öst

Det blev på fredag kväll förlust för Blue Fox herrarna mot gästande Josba från Joensuu. Matchen slutade 2-5 efter perioderna 1-2, 1-1 och 0-2. Trots förlusten var Jori Isomäki nöjd med de egna. ”Så mycket målchanser har vi nog inte skapat i någon match denna säsong.”

Jori Heikkilä utjämnar matchen till 2-2 efter en frislagsvariant.

Det var gästande Josba som gjorde första målet i Stjärnhallen. Samu Juvonen var målskytt på pass av Eetu Lehtiniemi vid tiden 4.56. Ett par byten senare tilldömdes Blue Fox en straff efter att Aapo Lokasaari stoppats regelvidrigt vid en kontring. Lagkapten Jukka Keskisipilä fick förtroendet och han motsvarade hemmapublikens förhoppningar. Keskisipilä var kyligheten själv när han drog bollen från backhand till forehand och rullade in bollen mellan benen på Jesse Huurrekorpi i motståndarmålet. Gästerna återtog ledningen vid tiden 16.30. Aleksi Matikainen spelade in bollen i mitten till Markus Otronen. Trots hård uppvaktning lyckades Otronen samtidigt som han föll passa vidare bollen vidare till Ville Laasonen som fick stöta in bollen i tomt mål.

Hemmalaget fick en bra start på den andra perioden när man kvitterade matchen vid 22.53. Det var tredje femman som bjöd på en inövad frislagsvariant. Niklas Paul spelade fram till Jori Heikkilä som styrde in bollen i tomt mål. Vid 23.56 utvisades Mikael Nyvall två minuter för obstruktion. Blue Fox klarade upp den situationen, men strax efter tappade man boll och Aleksi Matikainen fick öppet skottläge från vänstra kanten vid halva plan. Det utnyttjade han med ett stenhårt skott i bortre krysset. Ställningen stod sig perioden ut och därmed gick Josba till pausvila med en 2-3 ledning.

När knappt halva tredje perioden hade spelats åkte gästernas Aleksi Ahokas på en utvisning för slag på klubba. Blue Fox visade upp en nykomponerade power play formation som bjöd på många platsbyten. Alldeles i slutet av utvisningen sköt Santeri Hietala ett skott som gick via motståndarmålvakten i stolpen och studsade ut. Både Didrik Lillas och Jukka Keskisipilä höll sig framme på returen, men de lyckades inte få in bolluslingen. Så som det ofta brukar vara i dessa sammanhang så blev Blue Fox straffat för att inte ha utnyttjat sina möjligheter. Josbas bästa målskytt Perttu Puska steg fram vid tiden 52.41 och sköt 2-4 från högerkanten efter en mycket bra krosspass av Aleksi Ahokas. Tre minuter senare utvisades Jesse Reijonen för obstruktion. Hemmalaget tog time out, plockade ut Roope Mutka ur målet och spelade med sex utespelare mot Josbas fyra. Tyvärr hade inte Blue Fox marginalerna på sin sida och Markus Otronen faställde slutresultatet till 2-5 genom att pricka det öppna målet vid tiden 57.33.

Jori Isomäki berömde Niklas Paul efter matchen.

Trots förlusten var Jori Isomäki nöjd med en del detaljer. ”Vi försökte spela med en högre press och jag tyckte att vi skapade fler chanser än vad vi gjort tidigare denna säsong. Vår första och andra femma hade till uppgift att lyfta pressen och det fungerade bra.”

”Jag tycker vi var energiska idag och hade bra energi från första början. Tyvärr blir vi straffade väldigt hårt av motståndarna. Vi kvitterar matchen till 2-2 i början på andra perioden. Efter det klarar vi av ett numerärt underläge, men i följande byte sker ett personligt misstag och direkt straffar motståndarna. Där tappar vi momentum och det tar en stund före vi hittar tillbaka till vårt eget spel.”

Av spelarna vill Jori Isomäki hålla fram Niklas Paul. ”Han var väldigt bra i tredje kedjan trots att de fick mindre speltid.”