Derbydags i Stjärnhallen

På lördag spelas säsongens första derby i Stjärnhallen när Nurmon Jymy kommer på besök. Det är Blue Fox herrarna som denna gång får agera värdar.

Didrik Lillas var pigg senast mot O2-Jyväskylä.
Foto: Glenn Hägg

Nurmon Jymy var förra säsongen nykomlingar i Divari och man gjorde förvånansvärt bra ifrån sig. Laget från Nurmo slutade nämligen på tredje plats i grundserien. I slutspelet tog man sig ända till semifinal, där man förlorade på övertid i den tredje och avgörande matchen mot Karhut från Björneborg.

Blue Fox och Nurmon Jymy möttes två gånger under förra säsongen och i båda matcherna utgick NJ som segrare. I Stjärnhallen skrevs segersiffrorna 4-2 medan matchen i Nurmo slutade 5-2.

Under försäsongen möttes Blue Fox och NJ två gånger. Det första mötet slutade oavgjort 8-8 efter full tid, men NJ var bättre i den efterföljande straffläggningen. I genrepet inför seriestarten var NJ bättre med 6-4.

Nurmon Jymys nyförvärv till denna säsong består till största delen av överåriga A-juniorer från SPV. Som extra krydda har man värvat Visa Noponen som förra säsongen försökte ta en plats i OLS ligalag. Noponen som i junioråren var en av de mest lovande spelarna i SPV lyckades inte övertyga i OLS med 1+2=3 poäng på 15 matcher. Ännu säsongen 2015-2016 var han poängbäst i FM-serien för A-juniorer med 19+41=60 poäng. Noponen har alltid varit en bollvirtuos, men hans fysik har inte hållit måttet.

NJ har inlett säsongen med två vinster och en förlust. I de två inledande matcherna blev det vinster på hemmaplan mot både M-Team och Lovisa Tor. Efter det inkasserade man lite överraskande en förlust mot EräViikingit Akatemia på hemmaplan.

Håll koll på dessa i det gästande laget

Arttu Hautabacka – Hautabacka hade förra säsongen kontrakt med SPV i innebandyligan, men han fick begränsat med speltid. Via farmavtal spelade han redan förra säsongen några matcher med NJ och denna säsong har han kontrakt med Nurmo-laget. 3+3=6 poäng har han stått för i tre matcher och med det är han poängbäst.

Rasmus Hasu – Lånades förra säsongen in från ligalaget Koovee och klassas numera som hela seriens bästa målvakt. Inte så stor, men reaktionssnabb.

Hannu Palomäki – Lagets kapten Hannu Palomäki är ett ständigt orosmoment. Han är inte den snabbaste på planen, men absolut en av de mest kluriga.

Blue Fox har som förväntat inlett säsongen lite trevande. I de två första hemmamatcherna mot de tippade topplagen Lovisa Tor och M-Team blev det förluster, men mot nykomlingen 02-Jyväskylä lyckades man vända på steken och knipa en tvåpoängare.

På skadefronten finns det en strimma av ljusning. Robin Holländer tränade för fullt på tisdag och han kan möjligen vara med i truppen på lördag. Om han är redo för en startplats är ännu oklart. Niklas Paul är däremot fortfarande skadad efter den skada på övre kroppen som han drog på sig i matchen mot M-Team.

Håll koll på dessa i hemmalaget

Joonas Poutanen – Denna back bryter mönster och sticker på offensiva raider som ingen annan back vi någonsin sett i Stjärnhallen. Får han bara bättre ordning på passningarna så blir han ett offensivt hot av mått.

Didrik Lillas – Har efter en tuff och skadedrabbad sommar kommit bättre och bättre igång. Visade pigga takter i inhoppet mot M-Team vilket gav en startplats mot O2-Jyväskylä. I den matchen gjorde han mål och med sin löpvilja bidrar han med att skapa oreda i motståndarförsvaret.

Johnny Fredriksson – Lugn och säker tvåvägscenter som tränarteamet har byggt upp andra femman kring.

En intressant aspekt i lördagens match är att den samtidigt fungerar som match i finländska cupens fjärde omgång. Vinnaren i lördagens match får därmed förutom två poäng även en plats i den femte omgången av finländska cupen.

Efter fyra förluster på rad mot NJ har Blue Fox revansch att utkräva. För att lyckas på lördag behöver man spela lika bra försvarsspel som mot O2-Jyväskylä och sen gäller det att sätta de chanser man får.

Lördagens derbymatch startar kl. 16.00 i Stjärnhallen. Välkomna!