Blue Fox herrarna besegrade O2-Jyväskylä

Blue Fox herrarna besegrade på lördag kväll nykomlingen O2-Jyväskylä med 4-3 efter perioderna 1-1, 1-0 och 2-2. Bästa poängplockare i hemmalaget var Viktori Niemi med 1+2. Roope Mutka stod för en solid insats i hemmamålet och hade räddningsprocenten 90,91.

Pekka Kontturi gjorde två mål varav ett var vinstmålet med 48 sekunder kvar av matchen.
Foto: Glenn Hägg

Jori Isomäki var mycket nöjd med försvarsspelet efter matchen. ”Vi lyckas i försvarsspelet idag och då brukar det ofta också gå vägen i anfallszon.”

”Vi tvingar motståndarna till sådana avslut som Roope har möjlighet att knipa. Vårt försvar hjälper Roope idag och då är han en väldigt bra målvakt.”

Blue Fox åkte på en tidig utvisning i matchen. Matchuret hade bara hunnit fram till 2.40 när Santeri Hietala fick sätta sig i syndabåset efter ett slag på klubba. Hemmalaget visade att man jobbat med spelet i numerärt underläge och man fredade sitt mål. Det goda försvarsspelet under utvisningen stärkte hemmalaget.

Vid 8.44 förde Pekka Kontturi hemmalaget till ledning efter att Jukka Keskisipilä spelat fram honom till ett bra skottläge. Kontturi fick öppet skottläge till vänster om bortamålet.

En och en halv minut hann hemmalaget vara i ledning innan O2-Jyväskylä kvitterade. Jaakko Laakso, med förflutet i både Nurmon Jymys och SPV:s juniorlag, fick skottläge i höga slottet och han satte bollen högt över Roope Mutka.

Blue Fox inledde den andra perioden svagare än den första och man hade svårt att få till längre anfall. Man lyckades inte skapa tryck i anfallszon. Vid 32.36 utvisas Ilkka Tepponen i O2-Jyväskylä och Blue Fox får chansen i numerärt överläge.

Man skapar en del skottlägen, men skjuter ofta på första täckande spelare. När bara fyra sekunder återstår av utvisningen snappar Viktori Niemi upp bollen på vänsterkanten, avancerar några steg framåt och drar upp bollen i främre krysset.

Blue Fox spelar efter målet betydligt bättre. Hemmalaget får energi av målet och man vågar hålla i bollen och lyckas få till längre anfall.

Publiken får vänta till den tredje perioden på nästa mål. När det kommer är det desto snyggare. Blue Fox tredje femma rullar upp motståndarna efter en snabb spelvändning. Viktori Niemi för upp bollen längs med högerkanten och spelar över bollen till Didrik Lillas vid bortre stolpen. Lillas får rulla in bollen förbi en överspelad Henri Tikkanen i bortamålet.

Vid 47.45 utvisas Jonathan Nilsson för hindrande av spel, men hemmaspelarna visar igen prov på stort hjärta och skyddar sitt eget mål.

Ett par minuter senare är man inte lika lyckosamma. Juha-Pekka Mannninen bakom hemmamålet lyckas lirka fram bollen till Joel Wenning i slottet och med ett högt avslut reducerar han till 3-2.

När Mikael Nyvall utvisas vid 55.08 blir det ordentligt nervöst i publiken. Ska segern rinna oss ur händerna? Blue Fox spelar igen uppoffrande i numerärt överläge, men tyvärr lyckas man inte få till något byte. Med 29 sekunder kvar av utvisningen rusar man lite för hårt på Ilkka Tepponen bakom mål och han hittar fram till Joni Lemponen i slottet som bara sprätter in bollen förbi Roope Mutka.

Miika Huusko i O2-Jyväskylä utvisas vid tiden 58.05 för otillåtlig trängning och den utvisningen skulle visa sig vara ödesdiger. Blue Fox tar time out för att vila sina mannar och för att komma överens hur man ska spela det numerära överläget.

Hemmalaget får direkt igång ett bra spel i power play. Efter ett skott från högerkanten går bollen över till Viktori Niemi längs med vänsterkanten, Niemi spelar direkt in bollen till en omarkerad Pekka Kontturi i mitten. Kontturi trycker in bollen i mål vid 59.12.

O2-Jyväskylä tar naturligtvis time out och försöker genom en sista kraftansträngning få till en kvittering. Hemmaspelarna käkar boll, blockerar alla skott och vinsten är säkrad.

Jori Isomäki tycker att hemmalaget hade den rätta viljan idag. ”Vi har glimten i ögat och fighting spirit. Det kändes också på bänken. Vi är mycket bra på att stötta varann. När vi spelade i numerärt underläge fick de som var på planen och täckte skott stora ovationer från bänken. Då har vi rätt inställning i laget.”

Isomäki var nöjd med det han såg av Jonathan Nilsson och Didrik Lillas. ”De kommer in med fart i laget och gjorde det mycket bra idag.”

Det Isomäki såg av motståndarna övertygande honom om att det inte är O2-Jyväskylä som degraderas vid säsongens slut. ”De bjöd på bra och varierat spel. De har väldigt bra skyttar bland backarna och är bra på att utnyttja dem. Om de fortsätter att spela på samma sätt är jag övertygad om att det här laget hålls kvar i serien.”

Jag fick också en pratstund med motståndarnas huvudtränare Ilkka Peltonen och han tyckte att matchen bjöd på två bra och rörliga lag. ”Ser vi till hela matchen så var 4-3 ett rättvist resultat. Blue Fox målvakt var väldigt bra idag och han räddade 30 skott.”

”Jag tycker att den här matchen var betydligt mera fysisk än våra två inledande matcher mot LNM och EräViikingit Akatemia. Blue Fox spelade mycket organiserat och följde sin plan. Jag tror att det i fortsättningen blir svårt för motståndarna att hämta poäng från Stjärnhallen.”

Formationer

Nyvall – Keskisipilä – Kontturi
Poutanen – Klingenberg

Nilsson – Fredriksson – Heikkilä
Hietala – Lokasaari

Lillas – Honkaniemi – Niemi
Saari – Sjöblom

Mutka

På bänken fanns Vähäkangas, Ojala, Hedman och Tuikka som oanvända avbytare.

Matchstatistik