Blue Fox herrarna på bortaturné

Efter förra helgens bottennapp med två uddamålsförluster på hemmaplan är Blue Fox herrarna denna helg på väg på bortaturné till de östra delarna av landet. På lördag börjar man med match mot Lovisa Tor och på söndag blir det match i Joensuu mot Josba.

Niklas Paul har med sina 5+11=16 poäng på 16 matcher blivit en viktig del i Blue Fox anfall.
Foto: Glenn Hägg

Förra helgens hemmamatcher mot Karhut och Erä Akatemia var inga höjdare och båda slutade med uddamålsförluster. Det här betyder att Blue Fox nu är nere på elfte plats i tabellen. Upp till åttonde och sista slutspelsplats skiljer trots det bara två poäng och det är söndagens motståndare Josba som innehar den platsen. Ner till LeBa SB på tolfte plats, som innebär play out, skiljer det tre poäng.

Samtidigt som resultaten förra helgen inte var det bästa är allt fortfarande möjligt. Med vinster i de tre sista matcherna blir det slutspel. Blir det däremot förluster så kan det i värsta fall innebära en kamp mot degradering.

Lördagens motståndare Lovisa Tor är ett lag som överträffat alla förväntningar denna säsong, det var inte många som trodde att Tor skulle vara med i toppstriden. Lovisa Tor ligger på fjärde plats i tabellen med 27 poäng på 23 matcher. Man har gjort 161 mål och släppt in 148 mål. Vilket betyder att man är näst målgladaste lag framåt, endast serieledaren SB Welhot har gjort flera mål. Lovisa Tors försvar är däremot inte så starkt, man har släppt in tredje mest mål i serien.

I de tre senaste matcherna har resultaten för Lovisa varierat ganska kraftigt. Först slog man serieledarna SB Welhot med 11-3 på bortaplan. Dagen efter förlorade man mot seriens tolfte lag LeBa SB med 7-4. Förra helgen spelade man mot Josba i Joensuu och den matchen slutade 5-5.

Lovisas bästa poängplockare är Jonas Hällfors med 33+10=43 poäng vilket ger honom en fjärde plats i poängbörsen. Hällfors leder målbörsen för Divari. Jesse Tolvanen är tvåa i den interna poängbörsen för Lovisa Tor och på sjunde plats i poängbörsen för Divari med 19+19=38 poäng. Tredje man internt är Tommi Taimisto med 18+10=28 poäng på 20 matcher.

I Lovisa Tor behöver man naturligtvis även ha koll på spelare som speluppläggaren Andreas Hietala och spelande tränaren Peik Salminen. Hietala har denna säsong spelat främst på backplats och därifrån passat till 21 mål.

I Lovisa Tor har Niko Nordström vaktat målet i 17 matcher med räddningsprocenten 80,53. Målvaktskollegan Henri Haapaniemi har fått förtroendet i 9 matcher med procenten 75,66.

När Blue Fox och Lovisa Tor möttes i Stjärnhallen slutade matchen med 4-8 förlust för hemmalaget.

På söndag är det Josba som står för motståndet i Joensuu. Josba ligger på åttonde och sista slutspelsplats i tabellen med 23 poäng på 23 matcher. Målskillnaden är 106-117 och man är det lag i serien som gjort minst antal mål, men man är också det lag som släppt in minst mål.

I de tre senaste matcherna har Josba bakom sig en förlust med 5-4 mot Erä Akatemia på bortaplan, en vinst över över NST på hemmaplan med 6-1 och en oavgjord match med resultatet 5-5 på hemmaplan mot Lovisa Tor.

Josbas bästa poängplockare är Alexander Nymans U19-kollega Eetu Sorvali med 18+12=30 poäng på 23 matcher. Aleksi Ahokas är tvåa med 15+11=26 poäng på 23 matcher och Jesse Reijonen är trea med 11+11=22 poäng på 23 matcher.

I laget spelar även Blue Fox-bekantingen Juho Väisänen som är lagets kapten. Väisänen har aldrig varit någon stor poängmaskin och är det inte denna säsong heller med 1+3=4 poäng på 23 matcher.

Josba har använt sig av tre målvakter denna säsong. Jesse Huurrekorpi har fått ansvaret i 13 matcher med räddningsprocenten 85,35 med vilken han toppar målvaktsstatistiken i Divari. Tuomas Tokila har 10 matcher under bältet med räddningsprocenten 79,47 medan Joona Pesonen har fått vakta målet i 4 matcher med procenten 75,68.

När Blue Fox och Josba möttes i Stjärnhallen i slutet på november blev det en förnedrande förlust med 8-0 för hemmalaget.

Blue Fox ligger på elfte plats i tabellen, men man har allt att spela för. Laget har spelat 23 matcher och samlat 21 poäng. Målskillnaden är 110-120, vilket betyder att man är näst sämsta laget framåt i Divari, men man är samtidigt det lag som släpper in näst minst mål i serien.

De tre senaste matcherna har inte varit det tre bästa för Blue Fox. Det började bra med en bortavinst över FBC Turku med 10-7. Förra helgens resultat på hemmaplan var däremot inget att berätta om för barnbarnen. Först förlust med 4-5 mot Karhut och sen en andra uddamålsförlust med 2-3 mot Erä Akatemia.


Anton Kallvik har med tre matcher kvar att spela stått för nytt personligt målrekord i Divari med 23 mål.
Foto: Glenn Hägg

Tero Saaristo är överlägsen poängetta i Blue Fox med 25+19=44 poäng på 23 matcher vilket även ger honom en tredje plats i poängbörsen för Divari. Anton Kallvik är tvåa internt med 23+7=30 poäng på 23 matcher och Jonatan Tynkkynen trea med 12+17=29 poäng på 23 matcher. Niklas Paul har varit en positiv överraskning rent poängmässigt med 5+11=16 poäng på 16 matcher.

I Blue Fox har Roope Mutka vaktat målet i 21 matcher med räddningsprocenten 81,07. Anton Kronqvist har fått ansvaret i 6 matcher med procenten 74,07.

Denna helg avgörs slutspelsplatsens vara eller icke var för Blue Fox. För att hållas kvar i kampen om slutspel behövs det åtminstone en vinst mot Josba, men helst även vinst mot Lovisa Tor. Det är alldeles för jämnt i tabellen för att lämna något åt slumpen.

Råkar du som Blue Foxare befinna dig i de östra delarna av landet i helgen ska du naturligtivis komma på plats för att visa ditt stöd. Lördagens match mot Lovisa Tor börjar kl. 17.00 i Lovisa Idrottshall och söndagens match mot Josba startar kl. 17.00 i Joensuu Areena. Play off startar redan denna helg!

Matcherna kan även följas via Tulospalvelu, Lovisa Tor - Blue Fox och Josba - Blue Fox.