Seriespelet fortsätter i Åbo

Efter en tre veckor lång paus stiger Blue Fox herrarna pånytt in i seriespelet på lördag när man möter FBC Turku i Åbo. Med endast sex matcher kvar i serien är varje poäng livsviktig för Blue Fox i kampen om en slutspelsplats.

Efter några matcher utan speltid är Johannes Vähäkangas igen aktuell för en plats i första femman.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox ligger för tillfället på en tionde plats i tabellen med 19 poäng på 20 matcher. Motståndarna FBC Turku är på sjunde plats med 21 poäng på 20 matcher. Blue Fox målskillnad är -11, medan FBC Turku är 12 mål på plus. Båda lagen har släppt in strax över 100 mål, men den stora skillnaden är gjorda mål, där FBC Turku är bättre med dryga 20 flera gjorda mål.

I de tre senaste matcherna har Blue Fox radat upp två vinster och en förlust. På hemmaplan har man besegrat SB Welhot och HIFK, medan det blev förlust i derbyt mot Nurmon Jymy. FBC Turku har varit inne i något av en svacka och har två förluster och en oavgjord i de tre senaste matcherna. Förluster har det blivit på bortaplan mot Lovisa Tor och NST, medan man spelade oavgjort med serietvåan Erä Akatemia.

Blue Fox bästa poängplockare är Tero Saaristo som samlat 24+15=39 poäng på 20 matcher. Saaristo saldo ger honom en tredje plats i poängbörsen för hela Divari. Tvåa i den interna börsen är Anton Kallvik med 19+6=25 poäng på 20 matcher och trea är Jonatan Tynkkynen med 8+16=24 poäng på 20 matcher.

Ett avbräck för Blue Fox är att man tappat andracentern Johnny Fredriksson som stått för 7+6=13 poäng på 19 matcher. Fredriksson har en bristning i ena vadmuskeln och hans matcher är spelade för denna säsong.

I det senaste mötet mellan lagen stod Johannes Vähäkangas för sina två första mål i representationslaget. Allt talar för att han nu får förnyat förtroende i första kedjan efter några matcher på bänken.

Farmavtalet mellan Blue Fox representationslag och Blue Fox II upphörde enligt reglerna 3.2. det betyder att Axel Hedman, William Sundelin, Colin Björkholm, Staffan Roslund och Teemu Lillrank avslutar säsongen med Blue Fox II. Johannes Vähäkangas, Anton Kronqvist, Didrik Lillas, Jonathan Nilsson, Ronnie Ludén och Janne Ojala slutför däremot säsongen med representationslaget.

Aku Kuikka är FBC Turkus bästa poängplockare med 14+21=35 poäng på 20 matcher, vilket ger honom en sjätte plats i poängbörsen för Divari. Intern tvåa är Santeri Urponen med 17+12=29 poäng på 20 matcher och på tredje plats finns Joakim Ervast med 14+9=23 poäng på 20 matcher. Aleksi Havia, Antti Keskitalo och Markus Järvinen har också nått över 20 poäng. Urponen hade stor del i den senaste vinsten mot Blue Fox med tre gjorda mål.

FBC Turkus målvakt Aleksi Sillantaka toppar räddningsstatistiken för alla målvakter i Divari med 85,15. Blue Fox etta Roope Mutka finns på åttonde plats i statistiken med procenten 81,51.

Bortamatchen mot FBC Turku blir en riktig nagelbitare. Båda lagen kämpar om en slutspelsplats, men kan samtidigt dras med i degraderingskampen. Blue Fox skulle absolut behöva två poäng för att fortfarande ha chans att ta en slutspelsplats. För att det ska lycks mot ett lag som FBC Turku krävs det mycket bra försvarsarbete. Det går inte att spela med alla spjäll öppna mot FBC Turku, då brukar nämligen Åboborna utgå som segrare.

Matchen mot FBC Turku spelas kl. 18.30 på lördag i klassiska Sport Garden Turku. Vi önskar att alla Blue Fox-fans i Åbo med omnejd kommer på plats för att visa sitt stöd. Ska vi lyckas hemföra två poäng kan det behövas mera stöd än vanligt från läktarhåll. Så ta på dig något blått och värm upp rösten för nu kör vi!