Säsongens fjärde derby

På lördag spelar Blue Fox herrarna sitt fjärde derby för säsongen. Denna gång blir det bortaderby i Nurmo mot Nurmon Jymy som är nykomlingar i serien. För att vara nykomlingar har NJ klarat sig bra i serien och ligger på en femte plats.

Blue Fox fruktade andra kedja med Jonatan Tynkkynynen, Mikael Nyvall och Johnny Fredriksson.
Foto: Glenn Hägg

NJ har spelat 19 matcher och samlat 20 poäng och man är därmed en poäng före Blue Fox som finns på en nionde plats i tabellen. NJ har en något bättre målskillnad med 122 gjorda mål och 110 insläppta, vilket kan jämföras med Blue Fox saldo på 92-100.

I de tre matcher som NJ spelat efter nyår har det blivit två vinster och en förlust. Man inledde det nya året med att besegra LeBa SB på hemmaplan med 8-3. Sen blev det hemmaförlust mot Josba med 3-4. I den senaste matchen besegrade man NST på bortaplan med 10-5.

Blue Fox saldo efter nyår är aningen bättre med två vinster och en oavgjord. Oavgjort spelade man på hemmaplan mot NST med 4-4. Därefter har man lyckats besegra serieledarna SB Welhot med 6-5 och jumbon HIFK med 7-1. Båda matcherna spelades på hemmaplan.

 

NJ:s bästa poängplockare är den bollskicklige yttern Jose Kivipelto som samlat 21+8=29 poäng på 18 matcher. Kivipelto har före denna säsong stått för poängen 123+64=187 på 3 säsonger och 49 matcher i division 2 Österbotten. Förstacentern Hannu Palomäki är tvåa i den interna poängbörsen med 14+12=26 poäng på 19 matcher. Palomäki har tidigare spelat två säsonger i Divari med SB Vaasa. Trea är något oväntat Harri Käpyaho med 9+9=18 poäng på 18 matcher. Överraskande med tanke på att Käpyaho förra säsongen i division 2 ”bara” stod för 15+5=20 poäng på 15 matcher.

Andra spelare att hålla ett extra öga på bröderna Eetu och Olli-Jussi Sariola. Eetu Sariola har egentligen kontrakt med ligalaget SPV, men har bara fått chansen i en futtig match i ligan denna säsong. I farmlaget NJ har det däremot blivit 18 matcher på backplats med poängen 9+5=14. Olli-Jussi Sariola har spelat både som back och anfallare och har samlat 5+9=14 poäng på 18 matcher.

Sen vill jag också höja ett varningens finger för högerskytten Joona Hautala. Hautala hade redan i junioråldern ett av de bästa skotten jag sett i Österbotten. Även om Hautala inte sett så vältränad ut denna säsong har han prickat in 10+2=12 poäng på 11 matcher.

Rasmu Hasu som är inlånad från Koovee i Tammerfors är klar etta mellan stolparna i NJ, Hasu har vaktat målet i 17 matcher och har räddningsprocenten 81,37.

 

Blue Fox bästa poängplockare är Tero Saaristo med 23+15=38 poäng på 19 matcher. Anton Kallvik är tvåa internt efter förra helgens fyra mål och är nu uppe i 19+6=25 poäng på 19 matcher. På tredje plats hittar vi Jonatan Tynkkynen med 8+16=24 poäng på 19 matcher.

Håll ett extra öga på Mikael Nyvall som varit riktigt het i de senaste matcherna. Nyvall är en spelare som alltid spelar på gränsen till vad som är tillåtet. Han går också alltid rakt på mål och är mycket svårstoppad i de situationerna. Nyvalls saldo denna säsong är 8+4=!2 poäng på 19 matcher.

Roope Mutka har varit säker i målet i de senaste matcherna och är nu uppe i räddningsprocenten 81,64.


Mikael Nyvall har varit riktigt het i de två senaste matcherna.
Foto: Glenn Hägg 

Jag kan inte komma ihåg när vi senaste skulle ha sett en så här jämn tabell i Divari. Mellan tredje och tionde plats skiljer det bara fyra poäng. När topplagen SB Welhot och Erä Akatemia dessutom hackat till i de senaste omgångarna är det bäddat för en rafflande avslutning på Divari.

Säsongens fjärde derby blir ingen lätt historia. Endast en poäng skiljer mellan Blue Fox och NJ i tabellen. Dagsformen kommer att vara mycket avgörande i detta derby. Vinnaren i matchen är ett steg närmare slutspel, medan förloraren parkerar nedanför slutspelsstrecket. Publikstödet i derbymatchen kommer också att vara av stor vikt. Det är bara 92 kilometer till Nurmo, så det är ingen omöjlighet att komma på plats för att visa stöd för de våra. Så packa bilen full med folk och gör en roadtrip till Nurmo på lördag! Matchen börjar kl. 15.00. Kom ihåg att klä dig i blått och värm upp rösten ordentligt innan match. Vi ses i Nurmo! One for all, all for one!