Besök från Hufvudstaden

På lördag får Blue Fox herrarna besök från vår huvudstad när Helsingfors IFK kommer till Stjärnhallen. HIFK är nykomlingar i Divari och laget har haft en riktigt tuff start på tillvaron i landets näst högsta serie. På 16 matcher har man bara lyckats skrapa ihop tre ynka poäng.

Roope Mutka gjorde bra ifrån sig senaste helg och fortsätter i mål för Blue Fox.
Foto: Glenn Hägg

Så här långt den här säsongen har det varit en enda lång formsvacka för HIFK, för på 16 matcher har det blivit en vinst, en oavgjord match och 14 förluster och man ligger sist i tabellen. Senast man tog poäng var 12 november i hemmamatchen mot NST som man vann med 10-6. Det är alltså två månader sen man senast tog poäng och man har sju raka förluster i bagaget. Med 81 gjorda och 145 insläppta mål ståtar man också med seriens sämsta målskillnad.

Blue Fox är på nionde plats i serien med 17 inspelade poäng på 18 matcher. Laget har sju vinster, tre oavgjorda matcher och åtta vinster. Målskillnaden 85-99 är fortfarande på minus efter storförlusterna i november. Blue Fox är inne i en formtopp och har sex raka matcher utan förlust. Förra helgen blev det hemmavinster mot serieledarna SB Welhot och oavgjort mot NST.

HIFK:s bästa poängplockare är Miko Jussila med 12+7=19 poäng på 16 matcher. Jussila spelade förra säsongen i Lovisa Tor. Tvåa i börsen är Tuomas Nylander med 8+9=7 poäng på 11 matcher och delade treor är Asko Santero samt Ville Räkköläinen med 9+7=16 poäng på 10 respektive 12 matcher. Paolo Keinänen har haft mesta ansvar mellan stolparna för HIFK med 11 spelade matcher och räddningsprocenten 79,14.

I huvudstadsregionen går nu rykten att en del spelare redan har lämnat skutan och inte är villiga att representera HIFK under resten av säsongen. Pääkallo.fi har skrivit om situationen och intervjuat en av lagets tränare.

En intressant spelare i HIFK:s trupp är Kasper Tähkä född 1999. Namnet Tähkä är bland de mesta kända i innebandy-Finland och Kasper är son till zorrofintens uppfinnare Janne Tähkä. Ett annat intressant namn är Aleksi Vienola född 1995 som är hemma från Nurmo med Jymy som moderförening.

Tero Saaristo är fortfarande trea i poängbörsen i Divari med 23+13=36 poäng på 18 matcher. Jonatan Tynkkynen är tvåa i den interna börsen med 8+15=23 poäng på 18 matcher, medan Anton Kallvik är trea med 15+6=21 poäng på 18 matcher. Roope Mutka stod för två starka insatser i Blue Fox-målet förra helgen och har nu räddningsprocenten 81,25.

Jumbon HIFK kan på pappret ge sken av att vara en lätt motståndare. I Divari brukar det däremot inte finnas några lätta matcher. Blue Fox har som vana att spela bra mot bra motståndare, medan man har det tuffare mot lättare motstånd. Förra helgens match mot serieledarna SB Welhot var verkligen ett bevis för det. Jag hoppas bara att HIFK inte ska bekräfta hela min teori.

För att Blue Fox ska besegra HIFK krävs det att man är skärpta från första bytet och att man inte faller ner i motståndarens tempo. Blue Fox måste hålla upp tempot och fortsätta att svänga spelet snabbt när tillfälle ges.

Matchen mot HIFK börjar kl. 16.00 på lördag. Klä dig i blått för att visa vilket lag du stöder. Kom ihåg att harkla dig ordentligt inför matchen så att rösten är skick, vi vill höra lika mycket stöd som senast mot SB Welhot. One for all, all for one!