Besök från Villmanstrand och Kuopio

Blue Fox herrlag inleder det nya året med två hemmamatcher mot NST från Villmanstrand och SB Welhot från Kuopio. NST är tredje från slutet i tabellen medan SB Welhot ligger på andra plats.

Ronnie Ludén gör come back i representationslaget i helgens matcher.
Foto: Glenn Hägg

SB Welhot tippades redan inför seriestarten vara det lag som ska ta steget upp till innebandyligan. Man kan också betecknas som seriens spelskickligaste lag även om man besitter en del brister i försvarsspelet. SB Welhot ligger på andra plats i tabellen och man har samlat 24 poäng efter 15 spelade matcher.

I de tre sista matcherna före juluppehållet knackade Welhot-maskineriet betänkligt. LeBa SB fick stryka på foten med 5-3, men mot Nurmon Jymy blev det bara oavgjort 9-9 och att den ena poängen räddades efter en straff i slutsekunden. I den sista matchen före upphållet blev det dessutom förlust med 10-4 på hemmaplan mot NST.

NST som efter förra säsongen degraderades från innebandyligan har haft en tuff start på livet i landets näst högsta serie. Efter degraderingen tappade man 10 spelare och plockade istället in egna unga juniorer och spelare från division 2. NST ligger på tolfte plats med 12 ihopspelade poäng på 16 matcher.

I december visade NST upp god form och man besegrade både LNM och LeBa SB på hemmaplan. På bortaplan mot Lovisa Tor blev det en knapp förlust med 8-6 och så avslutade man höstomgången med en 10-4 vinst mot SB Welhot på bortaplan.

Blue Fox har som bekant också gått igenom en föryngringsprocess där några av lagets stora profiler lade innebandyklubban på hyllan efter förra säsongen. Blue Fox gick igenom en tuff period i seriespelet från slutet av oktober till slutet av november där man förlorade sex matcher i rad.

December var en betydligt bättre månad för de blåa. Tåget vände i och med derbyvinsten med 6-5 mot SB Vaasa. Av bara farten besegrade man serieledarna Erä Akatemia på bortaplan med 8-3 och LNM på hemmaplan med 7-3. I den sista matchen för uppehållet hade man lite större problem och låg under med 6-2 mot LeBa SB på bortplan. Man lyckades trots det resa sig och nå ett oavgjort resultat efter att ha gjort två mål utan målvakt. Blue Fox ligger på en nionde plats i tabellen och har samlat 14 poäng.

Juniorlandslagsmannen Joonatan Kovanen, född 1999, är NST:s bästa poängplockare med 14+16=30 poäng på 16 matcher vilket ger honom en femte plats i poängbörsen för Divari. Petteri Puustinen är tvåa i den interna börsen med 18+7=25 poäng och Arto Vainikainen trea med 13+10=23 poäng på 6 matcher. En annan spelare värd att nämna är målvakten Jarkko Monthan som på 12 matcher har räddningsprocenten 80,0. Monthan är något av en kultmålvakt i Finland spelat 168 matcher i ligan.

Pauno Kajoksinen från SB Welhot leder poängbörsen i Divari med 14+28=42 poäng på 15 matcher. Kajoksinen spelade förra säsongen i Schweiz och före det representerade han Josba från Joensuu i Salibandyliiga. Kajoksinen har erfarenhet från 78 matcher i ligan med poängen 28+41=69. På åttonde plats i poängbörsen hittar vi backen Iiro Lankinen som samlat ihop till 13+14=27. Lankinen spelade förra säsongen i ligan med Tapanilan Erä, men återvände denna säsong till moderklubben. Tredje bästa poängplockare i SB Welhot är Sami Aalto som ännu förra säsongen spelade med Lovisa Tor. Aalto har samlat 17+6=23 poäng på 15 matcher. Målvakterna i SB Welhot, Niko Frilander och Kosti Jolkkonen, har förvånansvärt dåliga räddningsprocenter med tanke på att man vaktar målet i ett topplag. Frilander har vaktat målet i 11 matcher med procenten 79,3, medan Jolkkonen född 2000 har vaktat målet i 5 matcher med procenten 79,07.

Tero Saaristo är trea i poängbörsen i Divari med 22+13=35 poäng på 16 matcher. Anton Kallvik är tvåa i den interna börsen med 13+6=19 poäng på 16 matcher och Jonatan Tynkkynen är trea med 6+12=18 poäng på 16 matcher. Roope Mutka som var avstängd i det två sista matcherna före juluppehållet har räddningsprocenten 80,86 och torde nu vara tillbaka mellan stolparna.

En intressant come back får vi se i helgens matcher när Ronnie Ludén tar plats i truppen. Ludén har efter fotbollssäsongen genomgått en knäoperation, men efter rehabilitering och matcher med Blue Fox II i division 4 är han nu redo för come back i Divari. Ludén född 1979 är på nionde plats i alla tiders statistik för Blue Fox med 15 säsonger och poängen 104+79=183.

När Blue Fox och NST möttes i Villmanstrand i början på oktober var det hemmalaget som utgick som segrare med 5-1. Efter det mötet har Blue Fox klart och tydligt en revansch att utkräva. När man dagen efter spelade mot SB Welhot slutade matchen 5-5 och Blue Fox var första lag att plocka poäng av Kuopio-laget.

Stämningen på torsdagens träning var hög och det hoppas vi att den också fortsätter vara bland hemmapubliken på läktaren. Stämningen under de två sista hemmamatcherna före juluppehållet var nämligen fantastisk och hemmapubliken bjöd på både röstresurser och taktfasta klappningar. Kom på plats både på lördag och söndag kl. 16.00 för att visa ert stöd. Klä er i blått så att det syns vilket lag ni stöder! One for all, all for one!