The battle of Österbotten part II

På fredag kväll utspelas The battle of Österbotten part II I Stjärnhallen i Nykarleby. Då kommer nämligen ärkerivalen SB Vaasa på besök. Blue Fox går för tillfället igenom en tuff period och man har sex raka förluster bakom sig. SB Vaasa har inte heller haft det helt lätt och senaste helg förlorade man mot både LeBa SB och ÅIF på hemmaplan.

Jonathan Sjöblom gjorde sitt andra mål för säsongen i matchen mot ÅIF.
Foto: Tommy Backman

SB Vaasa kan nog klassas som favoriter i säsongens andra derby. Man finns på plats sex i tabellen efter att man spelat ihop till 13 poäng på 12 matcher. Lagets form är däremot något av ett frågetecken. I de fyra senaste matcherna har det blivit två vinster och två förluster. Alla dessa matcher har spelats på hemmaplan. För två veckor sen hade man två knappa vinster mot Josba med 8-6 och mot Lovisa Tor med 8-7. Senaste helg blev det förlust mot LeBa SB med 6-5 och mot ÅIF med 5-3. En intressant detalj är att SB Vaasa har förlorat tredje perioden i alla de fyra senaste matcherna. Är det månne konditionen som tryter?

Den senaste tidens kräftgång för Blue Fox innebär naturligtvis att man sjunkit som en sten i tabellen. Nu är man nere på tolfte plats med sju inspelade poäng på 12 matcher. Lagets målfabrikation, 48 gjorda mål, ger ett föga imponerande snitt på 4 gjorda mål per match. Blue Fox har sex förluster på rad. De tre första var acceptabla och ganska jämna medan de tre senaste mot Lovisa Tor med 8-4, Josba med 8-0 och ÅIF med 10-2 var rena utklassningar. Vi måste nu hitta tillbaka till vårt grundspel. Bolltappen i mittzon måste bort och juniormisstagen i egen zon måste elimineras. 26 insläppta mål på de tre senaste matcherna ger ett snitt på 8,67 insläppta mål per match. Det avspeglar inte alls det grundspel med tätt försvarsspel som alltid varit Blue Fox adelsmärke.

SB Vaasas bästa poängplockare är Jesse Palmberg med 7+8=15 poäng på 12 matcher. Han följs närmast av Kevin Nylund med 5+8=13 poäng på 8 matcher och Olli Puputti med 7+4=11 poäng på 12 matcher. Rasmus Nyström är fjärde man med 8+2=10 poäng på 12 matcher. SB Vaasas styrka är jämnheten, man har nämligen ännu fyra killar med nio poäng och tre med åtta poäng. Därutöver har man Valtteri Nurmi som nyligen gjorde come back och på bara fyra matcher hunnit samla 1+5=6 poäng.

I Blue Fox är det Tero Saaristo som toppar poängbörsen med 15+5=20 poäng på 12 matcher. Anton Kallvik är tvåa med 7+4=11 poäng på 12 matcher och Jonatan Tynkkynen trea med 4+6=10 poäng på 12 matcher. På fjärde plats hittar vi Alexander Nyman med 1+9=10 poäng på 12 matcher. Det som är mesta alarmerande i Blue Fox är den svaga plusminusstatistiken. Alexander Nyman är på -15 och Robin Holländer har -14. Johnny Fredriksson, Rami Isomäki och Anton Kallvik är alla på -11.

Det är klart att denna match har stor betydelse för båda lagen. Vilket av lagen lyckas toppa formen till fredagens kamp om den österbottniska hegemonin? Lyckas Blue Fox täppa igen luckorna i försvaret och öppna målkranarna? Lyckas SB Vaasa vända på förlusttrenden i tredje perioden? Ett derby är alltid ett derby och det är inte som alla andra matcher. I ett derby har tabellplacering och tidigare matcher inte så mycket betydelse. Nu är det mera känslor och mera adrenalin än vanligt och det kan påverka slutresultatet.

Vill du uppleva derbystämningen live ska du komma till Stjärnhallen kl. 19.00 på fredag. Klä dig i blått för att visa vilket lag du stöder. One for all, all for one!