På björnjakt till Björneborg

På lördag åker Blue Fox herrarna till Björneborg för att möta Karhut. Det blir en intressant match där två mittenlag möter varandra. Karhut är på sjätte plats i tabellen med åtta poäng och Blue Fox finns på nionde plats, men endast en poäng efter.

Mikael Nyvall har inlett säsongen piggt med 4+3=7 poäng på åtta matcher.
Foto: Mika Hilska

Karhut har varit ett jämnt lag den här säsongen. Man har förlorat varannan match och vunnit varannan. I de fyra senaste har det blivit vinster mot NST och Lovisa Tor och förluster mot SB Vaasa och Lovisa Tor.

Karhut har en riktigt bra andra kedja med tre skickliga anfallare. Vänsteryttern Benjamin Lepola är tvåa i poängbörsen i Divari med 14+8=22 poäng på åtta matcher och centern Saku Lahtinen är fyra med 8+11=19 poäng på åtta matcher. Trea internt är högeryttern Juha Tikka med 6+8=14 poäng på sju matcher.

Tikka har varit något av rubrikernas man de senaste veckorna i och med att han drog på sig en lång avstängning efter det första mötet med Lovisa Tor. Tikka kvitterade matchen med tre sekunder kvar, men målet dömdes bort och Tikka antastade domaren. Tikka dömdes till avstängning fram till 16.1.2017 vilket betyder att han är avstängd i 11 seriematcher.

Rasmus Österman har varit klart förstaval mellan stolparna i Karhut. Han har startat lagets alla åtta matcher och endast i förlustmatchen mot SB Vaasa har han blivit utbytt i förtid. Östermans räddningsprocent är 80,43.

Andra spelare att hålla koll på i Karhut är bland andra den pålitliga centern Ville Salonen och den vindsnabbe yttern Mikael Lindroos. Salonen som spelat 86 matcher i Salibandyliiga med poängen 31+26=57 har denna säsong stått för 3+6=9 poäng på åtta matcher. Lindroos har så här långt på säsongen gjort tre mål.

Intressant är också att Karhuts tredje femma i den senaste matchen bestod av spelare som alla är födda på senare delen av 90-talet. Tredje femmans medelålder var strax under 19 år!

Björneborg är av tradition en svår plats för bortalagen. Trots det har Blue Fox faktiskt vunnit de tre senaste matcherna man spelat i idrottsgården i Björneborg. Statistiken visar på vinster med 5-4, 6-4 och förra säsongen blev det en storvinst med 7-3. Den senaste vinsten var samtidigt en stor milstolpe för Johnny Ojala. Det var nämligen då som han gjorde sin historiska 700:e poäng i Divari.

Blue Fox har gått igenom en lite tyngre period i de senaste matcherna. I de två senaste på hemmaplan har man slarvat bort poäng mot både Nurmon Jymy och FBC Turku. Senaste vinsten kom för en månad sedan mot HIFK på bortaplan och i matchen före det spelade man oavgjort mot serietvåan SB Welhot, även det på bortaplan.

Tero Saaristo toppar sin vana trogen den interna poängbörsen i Blue Fox med 12+3=15 poäng på åtta matcher. Tvåa är Anton Kallvik med 6+4=10 poäng på åtta matcher. Jonatan Tynkkynen är trea med 3+6=9 poäng och Alexander Nyman fyra med 1+8=9 poäng, båda har spelat åtta matcher.

Roope Mutka är på samma sätt som Österman i Karhut etta i Blue Fox med åtta spelade matcher och räddningsprocenten 82,89. Anton Kronqvist har fått starta en match och hoppade in i tredje perioden mot FBC Turku.

Tänker man på fortsättningen av seriespelet så är detta en väldigt viktig match för Blue Fox. En förlust på lördag innebär att man obönhörligen dras in i bottenstriden. Samtidigt ökar också avståndet till mittenskiktet. Därför skulle det vara viktigt att laget kommer hem med en eller helst två poäng.

Jakob Klingenberg saknas i lördagens trupp på grund av arbetsförhinder. I övrigt är Blue Fox-truppen intakt. Jori Isomäki har utlovat någon mindre förändring i truppen, vi får se på matchdagen vad det innebär.

Matchen mot Karhut börjar kl. 14.00 på lördag i Porin Urheilutalo. Är du i närheten ska du naturligtvis komma på plats för att visa ditt stöd! I annat fall kan vi hänvisa till tulospalvelu.