Gäster från Åbo

Blue Fox herrarna får på söndag gäster från Åbo när nykomlingen FBC Turku kommer på besök. FBC Turku har varit något av ett hisslag som åkt mellan divisionerna. Säsongen 2013-2014 var man senast i Divari och nu gör man ett nytt försök.

Johnny Fredriksson har haft en pigg inledning på säsongen.
Foto: Glenn Hägg

FBC Turku har inlett seriespelet piggt och ligger på en femte plats i tabellen efter åtta spelade matcher. Laget har samlat på sig åtta poäng efter tre vinster, två oavgjorda matcher och tre förluster. I de tre senaste matcherna har det blivit förlust mot Erä Akatemia med 7-6. Vinst mot NST med 10-7 och nu senast oavgjort mot SB Vaasa med 6-6.

Tittar vi på de personliga poängen så är Aku Kuikka från FBC Turku tvåa i poängbörsen med 7+10=17 poäng på 8 matcher. Tvåa internt är Aleksi Havia med 8+2=10 poäng på 8 matcher. Santeri Urponen har samlat 3+6=9 poäng på 8 matcher och är trea i den interna poängbörsen.

Andra intressanta spelare i truppen är bland andra anfallaren Joakim Ervast med PSS som moderförening och backen Hannes Kari. Ervast som studerar i Åbo har de två senaste säsongerna försökt knipa en plats i TPS ligalag utan att lyckas. Kontraktet mellan Ervast och TPS bröts i samförstånd och nu tar han ny fart i FBC Turku. Trots att Ervast är bara 21 år är han en relativt erfaren Divari-spelare som före denna säsong hade spelat 71 matcher och stått för 57+22=79 poäng. Senaste säsong tillbringade han främst i TPS farmlag SBS Wirmo. Kari är en back som de senaste säsongerna spelat med just SBS Wirmo i Divari, men han debuterade faktiskt i division 1 med FBC Turku. Kari hade före denna säsong 99 matcher i landets näst högsta serie med 21+39=60 poäng.

FBC Turku har använt sig av två målvakter, men Aleksi Sillantaka har fått mera ansvar med fem spelade matcher, medan Christian Del Castillo har fått ansvaret i tre matcher. Sillantaka har räddningsprocenten 80,69 och Del Castillo står på 77,33.

Blue Fox har inlett säsongen i både dur och moll. Det har blivit både vinster och förluster i de inledande matcherna. Man ligger nu på en sjunde plats i tabellen med sju inspelade poäng. I de tre senaste matcherna har det blivit oavgjort med 5-5 mot SB Welhot, vinst 6-4 mot HIFK och förlust 4-2 mot NJ. Poängen mot SB Welhot var ett styrkebesked, men förlusten mot NJ var ett snedsteg.

Tero Saaristo är på nionde plats i poängbörsen för Divari med 11+2=13 poäng på sju matcher. Oroväckande är att Saaristo fortfarande hämmas av den skada som han ådrog sig i matchen mot HIFK för två veckor sedan. Den paus på två veckor som Blue Fox får efter mötet med FBC Turku kommer på det viset lägligt. Anton Kallvik är tvåa internt med 5+4=9 poäng på sju matcher. Alexander Nyman finns på tredje plats med 1+7=8 poäng på sju matcher.

Roope Mutka som är uttalad etta mellan stolparna i Blue Fox är på tredje plats i räddningsstatistiken bland alla målvakter i Divari. Mutka har räddat 83,53% av alla skott som kommit fram till honom.

Matcherna mellan Blue Fox och FBC Turku brukar bli ganska öppna historier. När FBC Turku senast var i Divari blev det två vinster för Blue Fox, 7-6 på bortaplan efter en makalös upphämtning från 6-1 underläge och vinst på övertid. På hemmaplan blev det sen mera komfortabla siffror, 8-3. Framför allt ska vi hoppas på en mera fartfylld match än i sömnpillret mot Nurmon Jymy. Den matchen är inget att komma ihåg. Nu vill vi se mera spelglädje och mera mål av hemmalaget. I Blue Fox matchtrupp finns nyförvärvet Niklas Paul som vi berättade om tidigare i veckan. Vi hoppas att han ska bli en injektionsspruta i anfallsspelet.

Andra spelare att hålla ögonen på i hemmalaget är Johnny Fredriksson och Jakob Klingenberg. Fredriksson har haft en pigg inledning på säsongen. Han är den som håller ihop andra femman med sitt trixande och fixande. Klingenberg går poänglös efter sju matcher och även om det är defensiven som är Klingenbergs styrka så tror vi att det lossnar efter torsdagskvällens justerande av Anton Kallviks planka.

Kom på plats till Stjärnhallen för att stöda hemmalaget. Klä dig i blått för att visa vem du stöder! One for all, all for one!