Blue Fox slarvade bort vinsten

Blue Fox herrarna slarvade bort vinsten i derbymatchen mot Nurmon Jymy. Blue Fox dominerade spelet i den första perioden. Med lite mera skärpa hade man kunnat leda matchen med 4-0, men ställningen var 2-0 efter att man gjort två mål i numerärt överläge. Tyvärr blev det hemmalagets enda mål och NJ vände och vann med 4-2.

Johnny Fredriksson till vänster stod för ett mål i matchen mot NJ.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox fick en bra start på matchen och när 2.09 hade spelats blev det utvisning för NJ när Tero Koskilammi åkte på en tvåminutare. Johnny Fredriksson öppnade målskyttet för Blue Fox vid tiden 3.32 på pass av Rami Isomäki. Jose Kivipelto utvisades vid 13.53 och Blue Fox behövde bara 10 sekunder för att utöka sin ledning. Tero Saaristo hittade rätt med ett hårt skott från backplats. Alexander Nyman antecknades för passningen. Blue Fox fick ännu en chans till spel i numerärt överläge när Miko Saarela åkte ut för slag på klubba, men denna gång lyckades det inte för hemmalaget.

I den andra perioden drogs tempot ner avsevärt i matchen. Det blev stundom nästan gåinnebandy. När Alexander Nyman utvisades vid tiden 27.25 var NJ inte sena att utnyttja det. Lagkaptenen Hannu Palomäki reducerade till 2-1 på pass av Joona Hautala. Blue Fox gick efter utvisningen ner på i princip två femmor. NJ fick i slutet på perioden ännu en chans att spela numerärt överläge, men kunde inte utnyttja det.

NJ fick en riktig smakstart på den tredje perioden. Först kvitterade Hannu Palomäki på pass av Ville Rynnäs vid tiden 42.42. 48 sekunder senare förde Petro Rautio upp NJ i ledning med sitt första mål för säsongen efter framspelning av Sami Kujala. Strax därefter utvisades Tobias Brännbacka för fasthållning och det såg riktigt mörkt ut för hemmalaget, men man lyckades freda sitt eget mål. När knappa 53 minuter spelats av matchen utvisades Harri Käpyaho för fasthållning och Blue Fox fick chansen att komma ikapp. Man skapade bra chanser, men bolluslingen ville inte i mål. Med 55.07 på matchklockan tog NJ time out och en och en halv minuter senare hade Jari Karjalainen med sitt första mål i sin första match för NJ sett till att ställningen var 2-4. Blue Fox tog time out vid 57.09 och spelade med sex utespelare mot fem så fort tillfälle gavs. Tyvärr gav det inte någon utdelning och matchen slutade 2-4.

Matchkommentarer

– Vill man göra det svårt för sig så ska man göra så här var Jori Isomäkis första kommentar efter matchen. Vårt stor problem i den här matchen var att få bollen i mål. Vi skapade nog lägen, men vi fick inte in bollen i mål. Vi kunde ha lett matchen med 4-0 efter första perioden, men när man inte sätter sina lägen så går det ofta så här.

– Det enda som Jori var nöjd med i det egna laget var målvaktsspelet.
Blue Fox tvingades i ett tidigt skede gå ner på två femmor och det förklarade Jori med att man var tvungna at göra det för att hålla igång laget. – Vi försökte plocka ut de spelare vi tyckte var heta, men det var ingen som steg fram idag. Det fanns ingen som tog det sista ansvaret.

Var det för tidigt att gå ner på två femmor? – Jag tycker inte vi hade något val, det fanns inget tempo i matchen och då måste göra så här. För våra spelare ska det inte vara något problem fast vi skulle spela hela matchen med två femmor.

Borde inte Blue Fox kunna diktera tempot på sin hemmaplan? – Ja, det kan man kanske tycka, men det är inte så lätt att dra upp tempot när motståndarna bara vill dra ner på tempot. Motståndarna har också fem spelare på planen och varje gång de får bollen drar de ner på tempot.

– Vi blir tvungna att belasta samma spelare ganska mycket på slutet när vi försöker kvittera. Först under deras sista utvisning och sen när vi plockar ut Roope och spelar med sex utespelare. Vi måste i det läget försöka ta allt ur våra bästa målskyttar och det blir lite för långa byten.

Formationer

Vähäkangas – Saaristo – Kallvik
Brännbacka – Nyman

Nyvall – Fredriksson – Lillas
Isomäki – Klingenberg

Sjöblom – Holländer – Roslund
Hedman

Mutka

Blue Fox inledde med fem backar. Jonatan Tynkkynen spelade som tionde anfallare och fick några byten som högerytter i både andra och tredje femman i den första perioden. Efter NJ:s reducering till 2-1 gick Blue Fox ner på två femmor. Vähäkangas fick vila och Nyvall tog hans plats i första femman. I den andra femman spelade mestadels Holländer, Fredriksson och Tynkkynen. Sjöblom och Lillas fick några byten.

Matchstatistik