Säsongens andra derby

På lördag spela Blue Fox säsongens andra derby när nykomlingen Nurmon Jymy kommer på besök till Stjärnhallen. Det ska bli intressant att se om det kan bli derbystämning i Stjärnhallen med NJ som motståndare eller om det krävs en match mot SB Vaasa för det.

Rami Isomäki har sin vana troget stått för pålitliga insatser i Blue Fox-försvaret.
Foto: Mika Hilska

NJ har inlett säsongen hyffsat med två vinster, en oavgjord match och tre förluster. Laget har parkerat på en sjunde plats i tabellen med sina fem poäng. NJ har faktiskt tagit alla sina poäng på bortaplan genom att besegra LNM och LeBa SB samt genom att spela oavgjort mot Josba. Förluster har det blivit mot SB Vaasa, SB Welhot och nu senast mot NST.

Jose Kivipelto från NJ toppar något överraskande såväl poängbörsen som målbörsen i Divari med sina 11+5=16 poäng på 6 matcher. Överraskande på så vis att det är Kivipeltos första säsong i Divari. Mindre överraskande är det om man ser tillbaka på Kivipeltos statistik från de tre senaste säsongerna, på 49 matcher har han stått för 123+64=187 poäng och slutat etta, etta och tvåa i poängbörsen i division 2 Österbotten. Lagets förstacenter Hannu Palomäki är tvåa i den interna poängbörsen med 4+6=10 på 6 matcher. Harri Käpyaho är på tredje plats med 4+5=9 poäng på 6 matcher. Ett extra varnande finger höjer vi för den hårdskjutande Joona Hautala som i de senaste matcherna bildat första kedja med Kivipelto och Palomäki. Hautala född 1994 är välbekant från juniortiden i SPV när han många gånger avgjorde matcherna mot Blue Fox.

I NJ finns tre spelare med ett förflutet i Blue Fox. Försvararen Ville Rynnäs har de tre senaste säsongerna spelat i Nykarleby. Anfallaren Petri Pollarinen inledde förra säsongen med Blue Fox, men han lyckades inte ta en plats i laget och flyttade efter tre matcher till NJ. Pollarinen spelade också med Blue Fox säsongen 2012-2013. Försvararen Sami Hillu har också spelat två säsonger med Blue Fox.


Petri Pollarinen och Ville Rynnäs inledde båda förra säsongen med Blue Fox.
Foto: Mårten Andtbacka

Ville Rynnäs berättar själv att under tre säsonger med Blue Fox var han bara borta från en match och det var i samband med dotterns födsel. I NJ har säsongen för Rynnäs del inletts med en skada och han har bara spelat en match från start och varit på bänken i en annan. På lördag siktar han däremot på att spela och möta den forna hemmapubliken.

Nurmon Jymys herrlag har farmavtal med ligalaget SPV och man har fått en hel del hjälp därifrån. Backarna Niko Raja-Aho och Eetu Sariola har deltagit i NJ:s alla matcher och anfallaren Petro Rautio har spelat med NJ i tre matcher.

I de tre senaste matcherna har Blue Fox fått smaka på alla matchresultat. Mot NST blev det förlust, mot topplaget SB Welhot lyckades man ta en poäng efter oavgjort resultat och i lördags blev det vinst mot HIFK. Alla dessa matcher spelades på bortaplan, så det ska bli intressant att få se laget i blått på hemmaplan igen.

Tero Saaristo har stått för 10 mål så här långt och är tvåa i målbörsen i Divari. Något intressant är det att Saaristos mål har kommit i tre matcher. I säsongsöppningen mot SB Vaasa gjorde han fyra mål, mot SB Welhot blev det tre mål och nu senast mot HIFK blev det också ett hattrick. Förutom det 10 målen har Saaristo även mäktat med 2 passningspoäng och hans saldo är därmed 12 poäng. Något oroväckande var det att Saaristo ådrog sig en skada i HIFK-matchen och i början på veckan var det oklart om han skulle bli i spelskick till helgens match. Nu när matchdagen närmar sig ser det däremot positivare ut och Saaristo ser ut att kunna starta matchen.

Anton Kallvik är tvåa i den interna poängbörsen med 5+4=9 poäng. Jonatan Tynkkynen är trea med 3+4=7 poäng och Alexander Nyman, som har fått en ny kallelse till juniorlandslaget, har plockat 1+6=7 poäng.

Lördagens match mot Nurmon Jymy börjar den något ovanliga tiden kl. 15.00. Hemmalaget hoppas naturligtvis på hemmapublikens stöd. Det behövs extra mycket i en derbymatch. Vi kan nämligen vänta oss en del Jymy-supportrar på läktarna. Så kom ihåg att klä dig i blått och ta med dig glatt humör till Stjärnhallen. Nu står vi upp för vårt eget lag! All for one, one for all!

Facebook-evenemang

Läs vad Nurmon Jymy skriver inför matchen: Otteluennakko / Vieraaksi Uusikaarlepyyhyn!