Viktig vinst på bortaplan

Blue Fox herrarna tog på lördag eftermiddag en viktig vinst på bortaplan när man besegrade HIFK med 6-4 efter perioderna 4-2, 2-1 och 0-1. Blue Fox första kedja med Anton Kallvik 1+3 och Tero Saaristo 3+0 avgjorde matchen.

Anton Kallvik var poängbäst i Blue Fox med 1+3.
Foto: Mika Hilska

Det var hemmalaget som öppnade målskyttet i numerärt överläge vid 7.24 efter att Tobias Bränbacka utvisats. Asko Santero var målskytt och Mikael Laikola stod för framspelningen. Fem minuter senare kvitterade Tero Saaristo på pass av Anton Kallvik. Samma duo förde upp Blue Fox i ledning vid 14.49. När matchklocka tickat fram 1,5 minut mera var det dags för Anton Kallvik att presentera sig som målskytt. Nu var det Alexander Nyman som antecknades för passningspoängen. Teemu Tuhkanen stack emellan med en reducering på pass av Miko Jussila vid 17.42, men Blue Fox behövde bara 13 sekunder för att återställa ordningen. Jonatan Tynkkynen målskytt på pass av Mikael Nyvall. Blue Fox kunde därmed gå till pausvila med en 4-2 ledning.

Hemmalaget fick en smakstart på andra perioden när Ville Räkköläinen gjorde mål efter bara 41 sekunder. Asko Santero stod för framspelningen. Drygt halvvägs in perioden utökade Robin Holländer Blue Fox ledning till 5-3. Vid 34.28 utvisades Henri Qvickström i HIFK. Blue Fox lyckades inte göra mål under utvisningen, men precis när Qvickström satte in foten på planen small det till. Tero Saaristo gjorde sitt tredje mål för dagen och Anton Kallvik agerade igen framspelare.

I den tredje perioden var det bara hemmalaget som lyckades hitta rätt. Miko Jussila reducerade till 4-6 på pass av Teemu Tuhkanen vid tiden 49.38. Blue Fox fick chansen att spela två gånger i numerärt överläge, men man lyckade inte utnyttja läget.


Tero Saaristo gjorde tre mål i matchen mot HIFK.
Foto: Mika Hilska

 

Matchkommentarer

När vi når Jori Isomäki sitter han i bussen på väg hem och spelar kort. – Vi var bättre än HIFK på alla plan idag. Det märks att HIFK kommer från division 2, de spelar ett Hawaii-spel och om de fortsätter på samma sätt så kommer de inte att ta många poäng i den här serien.

- Matchen stod och vägde i 10 minuter och då var det vår målvakt Roope Mutka som höll oss kvar, men sen var det inget snack om saken. Vi borde ha avgjort matchen tidigare för vi var klart bättre. Vi hade 2-3 stolpskott och bollen rullade längs med mållinjen. HIFK:s problem är att man inte jobbar hemåt utan fuskar lite för att se om bollen skulle studsa tillbaka i anfallszon.

- Det här var en mycket viktig vinst för oss, lag av den här kalibern måste vi klara av att vinna på bortaplan. Andra och tredje femman spelade med bra balans idag, men första femman var vassast framåt.

 

Formationer

Vähäkangas – Saaristo – Kallvik
Brännbacka – Nyman

Nyvall – Fredriksson – Tynkkynen
Isomäki – Klingenberg

Lillas – Holländer – Roslund
Ojala – Sjöblom

Mutka

Efter den första perioden gick Blue Fox ner på fem backar, Janne Ojala fick då vila. I den tredje perioden fick Lillas vila, Sjöblom tog då steget upp i anfallet och man spelade med fyra backar. Kronqvist och Hedman var oanvända avbytare.

 

Matchstatistik

Otteluraportti HIFK- Blue Fox - Siniketut hakivat pisteet

Mika Hilskas bilder från matchen