En gång Blue Fox, alltid Blue Fox

På lördag åker Blue Fox herrarna till Helsingfors för att möta serienykomlingen HIFK. Helsingfors IFK är en innebandyförening med starka traditioner, i maratontabellen för Salibandyliiga är man på nionde plats och man har ett guld och två brons i prisskåpet. Utöver det har man också ett Europa Cup-guld från 2001.

Jonatan Tynkkynen har inlett säsongen starkt och är uppe i 2+4=6 poäng på 5 matcher.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Nykomlingen HIFK har haft en tuff inledning på seriespelet. På fyra matcher har det bara blivit en poäng och så här lång är man fjortonde och sista lag i tabellen. Den enda poängen så här långt kom mot en annan nykomling, FBC Turku. Förluster har det blivit mot Erä Akatemia, Karhut och Lovisa Tor.

Lagets interna poängbörs toppas av Asko Santero med 4+3=7 poäng på 4 matcher. Han följs närmast av Ville Räkköläinen med 4+2=6 poäng på 4 matcher och Tuomas Nylander med 2+3=5 poäng på 2 matcher. Paolo Keinänen med erfarenhet av 145 matcher i Salibandyliiga med TPS, Lovisa Tor, M-Team och SSV har stått för huvudansvaret mellan stolparna i HIFK. På 3 spelade matcher har han räddat 80,61 % av skotten.

Andra spelare att hålla ögonen på är Marko Vaitio som förra säsongen i division 2 stod för smått fantastiska 57+37=94 poäng på 21 matcher. Även Räkköläinen hade siktet i skick under förra säsongen och stod för 59+29=88 poäng på 22 matcher. Teemu Tuhkanen spelade ännu förra säsongen med Erä Akatemia i Divari och gjorde då 18+10=28 poäng på 26 matcher. En intressant spelare för oss österbottningar är Aleksi Vienola född 1995 med Nurmon Jymy som moderförening.

HIFK tränas av Marko Paju som före detta uppdrag var tränare för Finlands damlandslag. Paju ledde Finlands damer i hemma-VM i Tammerfors.

Blue Fox är på fjärde plats i en jämn serie. Laget har samlat 5 poäng på 5 matcher. Vinster mot SB Vaasa och LeBa SB har det blivit. Förluster mot LNM och NST och nu senast lyckades man få oavgjort mot serieledarna SB Welhot.

Tero Saaristo toppar Blue Fox poängbörs med 7+2=9 poäng på 5 matcher. Alexander Nyman som denna vecka fick en ny kallelse till U19-landslaget är tvåa med 1+5=6 poäng på 5 matcher. Jonatan Tynkkynen har 2+4=6 poäng på 5 matcher. Roope Mutka gjorde en bra match mot SB Welhot och har på fem spelade matcher räddningsprocenten 83,61.


Alexander Nyman får fortsatt förtroende i U19-landslaget.

Lördagens match mot HIFK blir en viktig match för Blue Fox. Vinner man matchen så är man med i toppstriden och blir det förlust så kommer man att tappa några placeringar i tabellen. Det är ännu för tidigt på säsongen för att avgöra vilka lag som hör hemma i toppen och vilka som är bottenlag. Redan före serien startade förutspådde många att serien skulle blir rekordjämn. Det var bara SB Welhot som var klara favoriter medan de andra platserna var helt öppna.

I Blue Fox är truppen så när som på Colin Björkholm komplett. Björkholm återhämtar sig ännu från fingerfrakturen som han fick i säsongens första match. I HIFK har man haft stora skadebekymmer och i de två senaste matcherna mot Karhut och Lovisa Tor hade man bara 13 utespelare på benen. Matchen imorgon är en eftermiddagsmatch och spelas redan kl. 15.30 i Arenacenter Ruskeasuo. Råkar du befinna dig i huvudstaden är det bara att dra på sig något blått och söka sig till nämnda hall för att visa ditt stöd! One for all, all for one!

Dagens rubrik är naturligtvis en pastisch på HIFK:s välkända slogan.

Du kan följa matchen via Tulospalvelu.

Läs vad HIFK skriver om matchen: Lauantaina näytön paikka!