Dubbelhelg på bortaplan

Blue Fox herrarna spelar sin första dubbelhelg inkommande helg. På lördag möter man NST i Villmanstrand och på söndag är det serieledarna SB Welhot som står för motståndet i Kuopio.

Nykomlingen Johannes Vähäknagas har inlett säsongen med tre framspelningar.
Foto: Glenn Hägg

NST som Blue Fox möter på lördag är ett motstånd som man inte stött på, på många år. NST degraderas nämligen efter förra säsongen från Salibandyliiga.

Efter degraderingen gick NST igenom stora förändringar. En hel drös med spelare lämnade laget. Borta är landslagsbacken Risto Töllikkö och en av Finlands mest lovande juniorer Joona Rantala. Borta är också spelare som Samuli Hulkkonen, Aleksi Ikonen, Jarkko Nurmela och Otto Valavuo.

Ett par riktiga trotjänare har man trots allt lyckats behålla. Jarkko Monthan har under många år gjort sig känd som en av innebandyligans bästa målvakter. Monthan har erfarenhet från 168 matcher i Salibandyliiga. Monthan är en stor och täckande målvakt. Monthan född 1977 är en av de sista spelarna födda på 70-talet som spelar i Divari. Den andra trotjänaren är anfallaren och lagkaptenen Arto Vainikainen som spelat 286 matcher i ligan med poängsaldot 198+117=315. Nya spelare har NST främst hittat bland egna juniorer och de lägre divisionerna.

Det är just Vainikainen som toppar den interna poängbörsen i NST med 3+2=5 poäng på 3 matcher. Han följs närmast av V-P.rouhiainen och Joona Heiskanen som båda har 3+1=4 poäng. En annan spelare värd att följa är Joonatan Kovanen född 1999 som senaste säsong stod för 33+37=70 poäng på 22 matcher i B-pojkarnas division 1. Kovanen var också uttagen i det senaste juniorlandslaget som spelade landskamper mot Lettland i början på september.

NST har inlett serien med två förluster och en vinst. Man började med att förlora mot SB Welhot med 10-6 på hemmaplan. Mot nykomlingen LeBa SB blev det en knapp 4-3 förlust på bortplan. NST:s första seger för säsongen kom mot Lovisa Tor med 7-4. NST ligger därmed på en tionde plats i tabellen.

På söndag är det seriens favorit, SB Welhot, som står för motståndet i Kuopio. Inför seriestarten utsågs SB Welhot till seriens överlägsna favorit av bland andra Pääkallo.fi. Kuopiolaget anses ha det bredaste och namnstarkaste materialet av alla lag i Divari. SB Welhot har även inlett serien på ett övertygande sätt med fyra raka vinster. Man har besegrat NST på bortaplan med 10-6, samt Josba med 9-4, NJ med 7-5 och ÅIF med 8-1. De tre sistnämnda matchernas spelades alla på hemmaplan. Fyra segrar på fyra matcher innebär naturligtvis att SB Welhot toppar serien.

Inför seriestarten gjorde SB Welhot klart med några förstärkningar. Den första och mest namnstarka är Pauno Kajoksinen som återvände till Finland efter en säsong i Schweiz. Före sin sejour i Schweiz, spelade Kajoksinen med Josba från Joensuu och säsongen 2014-2015 stod han för 20+27=47 poäng på 26 matcher i Salibandyliiga. Från Erä återvände den egna produkten Iiro Lankinen som anses vara Divaris bästa back. Lankinen spelade förra säsongen 23 matcher i Salibandyliiga med saldot 7+8=15. Före det har han på tre säsonger i Divari spelat 74 matcher med saldot 41+65=106 poäng, vilket är hyfsat för en back. Från Lovisa Tor hämtade man den högerfattade anfallaren Sami Aalto.

Kajoksinen toppar poängbörsen i Divari med 3+8=11 poäng på 4 matcher. Sami Aalto är fyra med 8+1=9 poäng. Juha Rautiainen har samlat 4+2= 6 poäng medan Iiro Lankinen har 2+4=6 poäng. Alla har deltagit i lagets fyra matcher.

För Blue Fox blir denna helg en riktig utmaning. Matchen mot NST kan kanske ses som den där laget har större chans, men Blue Fox har klarat sig bra mot SB Welhot på bortaplan under de senaste säsongerna. Faktum är att Blue Fox vunnit de två senaste gångerna lagen har mötts i SB Welhots hemmahall.

Blue Fox har inlett säsongen med två vinster och en förlust. Vinster har det blivit mot SB Vaasa och nu senast mot LeBa SB. Förlusten kom på bortaplan mot LNM.

Tero Saaristo leder den interna poängbörsen med 4+2=6 poäng. Alexander Nyman har inlett säsongen på ett strålande sätt och är redan uppe i 1+5=6 poäng. Anton Kallvik har så här långt stått för 4+1=5 poäng. Mikael Nyvall och Jonatan Tynkkynen var förra helgens stora behållning och de är både uppe i fyra poäng på var.

Staffan Roslund har varit förhindrad att delta i de inledande matcherna, men denna helg är han med i truppen och kommer med största sannolikhet att få speltid. Även den färska 19-åringen Jonathan Nilsson kommer med på resan. Jonathan Sjöblom har feber och blir borta från helgens matcher. Även Alexander Nyman har varit febrig i veckan och är ett litet frågetecken. Det blir också intressant att se hur man väljer att matcha målvakterna. Ska Anton Kronqvist få debutera för Blue Fox i Divari?

Båda lördagens och söndagens matcher börjar kl. 18.00. Matcherna kan följas via Tulospalvelu och SB Welhot har till och med lovat live-sändning via YouTube. Mera information har utlovats via SB Welhots kanaler på sociala medier. Så håll ögon och öron öppna. One for all, all for one!

SB Welhot skriver: Levoton lokakuu jatkuu - vastassa SB Vaasa ja Blue Fox

SB Welhots YouTube-kanal