Säsongsstart mot SB Vaasa

Det är redan fjärde året i rad som Blue Fox och SB Vaasa inleder säsongen i Divari med ett derby. Även denna säsongs inleds i Botniahallen, men det som är nytt är att matchen spelas på en fredag, nämligen nu på fredag.

Vad kan vi då förvänta oss av ett derby. Naturligtvis lite mera känslor än vanligt. Både på planen och på läktaren. Där hoppas vi naturligtvis att Blue Fox-fansen sluter upp och klär sig i blått. Stödet från publiken betyder så mycket i en match som denna.

Förra säsongen blev det varsin vinst i seriespelets möten mellan Blue Fox och SB Vaasa. I säsongsstarten var Blue Fox bättre med siffrorna 8-2 i en match som SB Vaasa verkligen hade höjt till skyarna. Man hade dessutom utsett sig själva till favoriter i Divari vilket var perfekt tändvätska för Blue Fox. I säsongens andra möte i slutet på november var SB Vaasa väldigt revanschsugna och man vann med 7-2. SB Vaasa slutade på fjärde plats i serien och Blue Fox på sjätte plats. När alla andra lag valt motståndare i kvartsfinalen var det bara Blue Fox kvar att välja för SB Vaasa och det blev en drömkvart. Dröm blev det bara för Blue Fox medan det blev en mardröm för favorittippade SB Vaasa. Blue Fox gick nämligen vidare till semifinal efter två raka vinster med 5-4 och 6-3.

Både SB Vaasa och Blue Fox har genomgått stora förändringar inför denna säsong. I Blue Fox saknas legendarerna Mikael Enlund, Johnny Ojala och Jori Isomäki, även om den sistnämnde fortsätter som huvudtränare. Borta är också Timo Salo och Ville Rynnäs som hade viktiga roller under förra säsongen. Ersättare har man hittat i backen Tobias Brännbacka som återvänder efter några säsonger i TPS och målvakten Anton Kronqvist som senaste säsong hade kontrakt med SB Vaasa. Från egna juniorled har Blue Fox lyft upp backen Axel Hedman samt anfallarna William Sundelin och Johannes Vähäkangas. Anfallaren Staffan Roslund har plockats från Blue Fox II som senaste säsong spelade i division 3 och backen Janne Ojala kommer från SB Vaasa Young Boys i division 2.

I SB Vaasa har man tappat bröderna Joona och Arttu Kukko till SPV i innebandyligan. Även backen Eetu Sariola föll för lockropen från SPV. Till Nurmon Jymy flyttade backen Sami Hillu och anfallaren Sami Kujala. Borta verkar också spelare som Kari-Matti Viinamäki, Kimmo Lintala och Teppo Haakana vara. Laget har därmed tappat åtta ordinarie spelare. Backen Jyri Järvinen återvänder till Vasa efter en säsong i Schweiz. Blue Fox-bekantingen Janne Karvonen gör come back efter ett mellanår. Från division 2 och SB Vantaa kommer anfallaren Olli Puputti och från SB Vaasa 2 i division 2 återvänder Petteri Mäki-Jokela. Från de lägre serierna har man plockat upp backen Tuomas Metsänen och från de egna juniorleden kommer backarna Arttu Honkonen och Konsta Kangas samt målvakten Samu Mikkonen.

Vilka spelare lönar det sig då att hålla ett extra öga på? I Blue Fox vilar en stor del av målgöraransvaret på duon Tero Saaristo och Anton Kallvik. Hittar Jori Isomäki en lämplig tredje länk åt Saaristo och Kallvik så har Blue Fox en av seriens giftigaste förstakedjor. Alexander Nyman gick förra säsongen från klarhet till klarhet och hans roll i laget har inte blivit mindre. Roope Mutka var redan förra säsongen en av Divaris bästa målvakter. Denna säsong är han uttalad första målvakt i Blue Fox och det ska bli intressant att se hur han svarar på den utmaningen.

I SB Vaasa vill jag höja ett varningens finger för Rasmus Nyström, Pekka Kontturi och Janne Karvonen i anfallet. Nyström är en spelare som ger på och ger på och förra säsongen gjorde han även sin poängmässigt bästa säsong i Divari med 23+6. Kontturi och Karvonen är bekanta från sina sejourer i Blue Fox. Förra säsongen var ingen höjdare för Kontturi, men han besitter fortfarande ett vasst handledsskott. Karvonen spelade inte förra säsongen men hans poängsaldo på 141+61=202 poäng på 138 matcher i Divari talar för sig själv. Samir Mountassir har blivit utsedd till lagkapten i SB Vaasa och han kan betecknas som lagets bästa back. Mikael Aromaa i målet övertygade inte i början på förra säsongen, men han spelade precis som hela SB Vaasa upp sig och han var inte alls långt efter Roope Mutka i statistiken.

Som jag redan skrev kan vi förvänta oss lite mera känslor än vanligt i fredagens derby. För att skapa stämning i matchen krävs det att publiken tänder till. Där är det upp till oss alla att komma på plats och visa vilket lag vi stöder. Kom ihåg att klä er i blått för att vi står enade bakom vårt lag. One for all, all for one!

Fredagens match mot SB Vaasa startar kl. 18.30 i Botniahallen i Korsholm.