Besök från både väster och öster

Inkommande helg får vi besök från både väster och öster i Stjärnhallen när den årligen återkommande träningskampen mot Umeå City IBK och Team Thorengruppen SK går av stapeln. Det östliga inslaget står SPV från Seinäjoki och Nurmon Jymy för.

Tobias Brännbacka har spelat matcher mot Umeå City, men för Staffan Roslund och Janne Ojala blir det en ny erfarenhet.
Foto: Mårten Andtbacka

Det är redan nionde året i rad som Blue Fox och Umeå City möts under försäsongen. Det är med andra ord en riktig tradition med Sverigekamp under försäsongen. Vartannat år har lagen mötts i Umeå och vartannat år i Nykarleby. Ifjol spelades kampen i Umeå och därmed är det Stjärnhallen som står som huvudarena denna gång.

Umeå City spelade förra säsongen i division 1 Norrland, men efter säsongen lyckades man avancera till Allsvenskan som är den näst högsta nivån i Sverige. Umeå City vann serien i överlägsen stil med 55 poäng på 22 matcher och målskillnaden 188-117. Timmy Nyberg var bästa poängplockare med 20+42=62 poäng på 21 matcher vilket gav honom en andra plats i poängbörsen. På andra och tredje plats i den interna poängbörsen hittar vi Victor Nensén med 23+17=40 poäng på 22 matcher och Mattias Salmela med 26+9=35 poäng på 18 matcher. Laget tränas av Lars Bergström och Daniel Jernberg som båda tidigare spelat i Umeå City.

Det andra gästande laget från vårt västra grannland, Team Thorengruppen, spelade förra säsongen i Allsvenskan Norra. Team Thorengruppen samlade 53 poäng på 22 spelade matcher och var etta i serien. Även Team Thorengruppen lyckades avancera efter säsongen, när man via kval tog sig till Svenska SuperLigan. Den kommande säsongen blir lagets första i den högsta serien i Sverige. Peter Reinholdt var bäste poängplockare i Team Thorengruppen under förra säsongen med 32+16=48 poäng på 22 matcher. Jakob Arvidsson var tvåa med 15+26=41 poäng på 21 matcher och Wiktor Johannesson var trea med 26+12=38 poäng på 22 matcher. Team Thorengruppen har även gjort en del nyförvärv inför den nya säsongen av vilka den tjeckiske landslagsmannen Ondrej Mikes är det intressantaste. Mikes spelade förra säsongen med Granlo BK i SSL och stod för 14+6=20 poäng på 21 matcher. Team Thorengruppen tränas av Tomas Hugosson-Wallgren som tidigare tränat damlaget IKSU från Umeå till både SM-guld och guld i Europacupen.

Seinäjoen Peliveljet eller SPV gästar Nykarleby på lördag för att spela mot Team Thorengruppen. SPV har skördat stora framgångar i innebandyfinland under 2010-talet. Bland annat har det blivit tre finska mästerskap. Förra säsongen var däremot något av en flopp och man slutade på sjunde plats i grundserien. I slutspelet föll man ut i kvartsfinal mot Viikingit. Spelare som Mika Kohonen, Petri Hakonen, Erik Härkönen, Tommi Hakala, Jalo Kouvonen, Miika Malkamäki och Jarno Ihme har lämnat laget. Nya spelare har man främst plockat in från OLS och SB Vaasa. Från OLS ansluter backen Matias Veikkola och anfallaren Petro Rautio. SB Vaasa har fått släppa till backarna Arttu Kukko och Eetu Sariola samt anfallaren Joona Kukko. Från Indians har även backen Tuomas Mustonen anslutit.
Mikko Kohonen var SPV:s bäste poängplockare under förra säsongen med 35+13=48 poäng på 26 matcher. Sami Koski var tvåa med 7+34=41 poäng på 26 matcher Ville Kuusela trea med 20+16=36 poäng på 26 matcher. Laget tränas av Tommy Koponen.

Nurmon Jymy som är nykomlingar i Divari kommer på söndag till Stjärnhallen för att möta Umeå City. Nurmon Jymy vann division 2 Österbotten med övertygande stil och efter att man flera säsonger nosat på en plats i Divari lyckades man denna gång nå ända fram genom det snåriga kvalet. Bästa poängplockare i grundserien var Jose Kivipelto med 39+21=60 poäng på 17 matcher. Hannu Palomäki var tvåa med 14+17=31 poäng på 16 matcher och Tommi Kärkkäinen trea med 19+10=29 poäng på 18 matcher. Inför den kommande säsongen har Nurmon Jymy förstärkt med ett några spelare med Blue Fox-bakgrund. Ville Rynnäs och Petri Pollarinen spelade så sent som förra säsongen med Blue Fox, men representerar nu Nurmon Jymy. Sami Hillu som senast spelade med SB Vaasa har också spelat med Blue Fox i division 1. Även Iisakki Vallin har spelat några matcher med Blue Fox. Laget tränas av Jarmo Eteläaho.

Jori Isomäki berättar att Blue Fox kommer att ha full trupp till helgen. – Alexander Nyman och Tero Saaristo har små skador, men det är inga stora saker. Staffan Roslund har varit två veckor på arbetskommendering i Sverige, men borde komma hem på fredag. Jonatan Tynkkynen har lyckats få permission från det militära och är med både lördag och söndag.
Det här kommer att bli ett bra test för vårt lag fortsätter Isomäki. – Det ska bli intressant att se hur de nya spelarna Johannes Vähäkangas, William Sundelin, Axel Hedman, Janne Ojala och Staffan Roslund klarar sig mot kvalificerat motstånd. Det är trots allt betydligt bättre motstånd i dessa matcher än i matcherna mot Nibacos och TU. Efter de här två matcherna ser vi vad vi behöver förbättra före säsongsstarten säger Isomäki.

På lördag kl. 13.00 inleder Blue Fox med att spela mot Umeå City. Där möts två lag som spelar i sina respektive länders näst högsta serier. I lördagens andra match bjuds vi på en riktig godbit, när Team Thorengruppen och SPV drabbar samman kl. 16.00. Jori Isomäki beskriver den här matchen som en av de mest högklassiga innebandymatcher som spelats i Stjärnhallen. På söndag kl. 12.30 möts Umeå City och Nurmon Jymy. Båda lagen är nykomlingar i sina serier, så det blir intressant att se nivån mellan lagen. Den avslutande matchen spelas på söndag kl. 15.00 när Blue Fox och Team Thorengruppen möts.

Välkommen till Stjärnhallen för att njuta av dessa högklassiga innebandymatcher där inträdet är gratis!

Bekanta dig gärna med motståndarnas hemsidor:

Team Thorengrupp
Umeå City
SPV
Nurmon Jymy