Steelers motståndare i semifinal

Det blev på söndag kväll klart att Steelers från Tavastehus blir Blue Fox motståndare i semifinalskedet. Eftersom Steelers slutade på andra plats i grundserien och Blue Fox på femte plats är det Steelers som har hemmaplansfördel och därför börjar matchserien i Tavastehus på onsdag.

Jonatan Tynkkynen övertygade i kvartsfinalserien med 3+1=4 poäng.
Foto: Glenn Hägg

Steelers slutade på andra plats i seriespelet med 39 poäng på 26 matcher, endast en poäng efter seriesegraren LaSB. Steelers var seriens överlägset målgladaste lag med 202 strutar på 26 matcher, vilket ger ett snitt på 7,77 gjorda mål/match. Steelers inledde faktiskt seriespelet aningen knaggligt med två förluster, en oavgjord och en vinst på de fyra första matcherna. Sen lyckades man vinna åtta matcher på raken. I slutet av seriespelet hade Steelers också lite problem med förluster mot både Blue Fox och Karhut i de fem sista matcherna.

Blue Fox svacka strax före och efter juluppehållet, med 10 matcher utan vinst, är säkert bekant för alla som följt med laget. Sen svängde det mot just semifinalmotståndarna Steelers. Blue Fox lyckades besegra serietvåan på bortaplan med 9-8 och det var nog räddningen för Blue Fox säsong. Efter det har man inte sett tillbaka och nu har man spelat sex matcher i rad utan förlust. Både Jori Isomäki och Johnny Ojala har medgett att den matchen var helt i avgörande för att Blue Fox skulle ha en chans att rädda en slutspelsplats. Matchscenariot var också ett sådant som kan sänka eller höja ett lag. Blue Fox ledde med 7-3 efter två perioder, sen svängde det på sex minuter och fyrtiofyra sekunder i början av den tredje perioden när Steelers gjorde fem mål och gick ifrån till ledning. Rami Isomäki lyckades kvittera i numerärt överläge, men sen åkte Blue Fox på en utvisning och det såg mörkt ut. På något underligt sätt var det ändå Timo Salo som gjorde 9-8 och resten är historia.

Blue Fox och Steelers har naturligtvis mötts två gånger under säsongen. Det första mötet spelades den sista dagen i oktober i Stjärnhallen och slutade med en 6-4 bortavinst för Steelers. Sista målet för Steelers kom i matchens sista sekund när Blue Fox tagit ut målvakten.

Vilka spelare ska man hålla reda på i Steelers då? Det ska jag försöka besvara nu.

Divaris största stjärna de två senaste säsongerna har varit Ville Lastikka född 1996. Trots att han denna säsong hämmats av militärtjänstgöring lyckades han vinna poängbörsen med 34+28=62 poäng på 21 matcher. I slutspelet har han fortsatt på samma sätt och är efter tre matcher uppe i 7+4=11 poäng. Det är svårt att tro något annat än att Lastikka är nästa stora stjärna inom finländsk innebandy. Han har alla de rätta egenskaperna för att lyckas, teknik, spelöga, bra skott, rätt inställning samt lugn och kyla. Juniorvärldsmästare 2015.


Ville Lastikka vann poängbörsen i Divari.

Nico Jonaeson är Lastikkas radarpar som under grundserien samlade 24+24=48 poäng på 25 matcher. Oerhört snabb och har ett bra dragskott. Kvick också i tanken och bra på att hitta passningsvägar.

Teemu Metsälä, högerfattad spelare som kan spela både i anfallet och som back. Gjorde det också i kvartsfinalerna där han spelade en match i anfallet och två matcher på backen. Juniorvärldsmästare 2015. 18+11=29 poäng på 19 matcher i grundserien.

Iiro Nurminen är en giftig anfallare som denna säsong gjorde 16+9=25 poäng trots att han bara spelade 11 matcher i grundserien. Nurminen har de fem senaste säsongerna i Divari stått för 101+82=193 poäng på 81 matcher. Haft problem med skador de tre senaste säsongerna, men han är trots det en av Divaris bästa anfallare. Med 25 år är han dessutom veteranen bland de utespelare vi räknat upp.

Målvakten Jarkko Vahtokari hade näst bäst räddningsprocent av alla målvakter i Divari, med 84,16. Vahtokari är en stor, lugn och täckande målvakt.

Inför kvartsfinalerna mot SB Vaasa presenterade jag vilka spelare det lönar sig att hålla koll på i Blue Fox, men jag vill göra ett par tillägg.

Jonatan Tynkkynen var i en avgörande roll i kvartfinalerna mot SB Vaasa med 3+1=4 poäng på två matcher. När Tynkkynen är på planen kan vad som helst hända, han är en riktig bollvirtuos när han vill.

Alexander Nyman går från klarhet till klarhet. I kvartsfinalerna tog han ännu ett steg och dominerade i byte efter byte. Att han dessutom kryddade sina framträdanden med två mål gör inte saken sämre.

Jori Isomäki beskriver Steelers som en blandning av rutin och unga skickliga spelare. – Det är klart att Lastikka och Jonaeson är de två största stjärnorna och det är de två som vi måste få stopp på. Vi måste försvara tätt, minst lika bra som mot SB Vaasa. Sen måste vi nog höja vårt spel med boll ett par nivåer om vi ska ha någon chans mot Steelers. Vi måste också utnyttja våra chanser lite bättre.

Isomäki tycker att Blue Fox och Steelers spelstilar påminner om varandra. – Vi är två lag som backar hem i försvar och kontrar. Steelers har väldigt vassa kontringar med de skickliga spelare som de har.

Målvaktsspelet kommer att vara jämnare i denna matchserie säger Isomäki. – Jag tyckte vi hade betydligt bättre målvaktsspel än SB Vaasa i kvartsfinalerna, men Vahtokari i Steelers är en riktigt bra målvakt.

Det är nog ett eller ett par steg bättre motstånd i denna matchserie fortsätter Isomäki, men så ska det vara. – Man kan prata om statistik från tidigare säsonger och från seriespelet, men när den här semifinalserien drar igång är allt sådant borta. Det är det lag som hittar rätt flow som kommer att vinna. Det har inge betydelse hur tidigare matcher mellan lagen har gått.

Seminfinalerna spelas precis som kvartsfinalerna i bäst av tre matcher. Det betyder att den som är först till två vunna matcher går vidare till final i Divari.

Matchprogrammet för semifinalerna är som följer:
Onsdag 9.3 kl. 18.30 Steelers - Blue Fox, Elenia Areena, Tavastehus
Fredag 11.3 kl. 18.30 Blue Fox - Steelers, Stjärnhallen, Nykarleby

En eventuell tredje match spelas i Tavastehus
Lördag 12.3 kl. 15.00 Steelers - Blue Fox, Elenia Areena, Tavastehus

Välkommen att bevittna semifinal i Divari något som aldrig tidigare spelats i Österbotten. Kom ihåg att klä dig i blått för att visa ditt stöd för Blue Fox! ONE FOR ALL, ALL FOR ONE!