Österbottnisk kvartsfinalserie

Den andra säsongen som det spelas slutspel i Divari bjuds vi på något så unikt som en helösterbottnisk kvartsfinalserie. På varsin sida om mittlinjen ställer sig Blue Fox från Nykarleby och SB Vaasa från Vasa. Vi ska nu gemensamt ta en titt på denna kvartsfinalserie som börjar på onsdag.

Är det Johnny Ojala som ska avgöra kvartsfinalen till Blue Fox fördel?
Foto: Glenn Hägg

SB Vaasa slutade denna säsong på fjärde plats i tabellen trots att man efter åtta serieomgångar var poänglösa. Den förlösande första vinsten kom i den nionde omgången när man besegrade KeLy på hemmaplan. Efter de åtta första förlusterna har SB Vaasa bara förlorat tre gånger och spelat en oavgjord match. SB Vaasas poängsaldo blev dämed 29 på 26 spelade matcher.

Om SB Vaasa började dåligt så var det tvärtom för Blue Fox som vann tio av sina tolv första matcher och länge toppade serien. Sen kom en sällan skådad ökenvandring för laget från Nykarleby. Från slutet av november till slutet av januari lyckades man inte vinna en enda match, det blev totalt tio matcher utan vinst. Åtta av dessa matcher spelades dessutom på hemmaplan. Två oavgjorda matcher var det bästa man lyckades skrapa ihop under denna period. Vändningen för Blue Fox kom i mitten på februari när man besegrade serietvåan Steelers med 9-8 på bortaplan. Vinsten på hemmaplan mot Lovisa Tor var också viktig. Den bevisade att laget kan vinna på hemmaplan. Även Blue Fox slutade på 29 inspelade poäng på 26 matcher.

När vi kollar på lagstatistiken så kan vi konstatera ett par olikheter mellan Blue Fox och SB Vaasa, nämligen antal gjorda mål och antal insläppta mål. Blue Fox har gjort 129 mål i seriespelet, medan SB Vaasa har gjort 178 mål. Insläppta mål är för Blue Fox del 117, medan SB Vaasa har släppt in 141 mål. SB Vaasa är alltså ett betydligt målgladare gäng än Blue Fox, men man släpper också in mera mål.

Blue Fox och SB Vaasa har mötts två gånger under seriespelet. I den första serieomgången möttes lagen i Botniahallen och Blue Fox gick segrande ur det mötet med 8-2. När lagen möttes andra gången i slutet av november i Stjärnhallen, utkrävde SB Vaasa revansch och vann med 7-2.

Ser vi på SB Vaasas trupp så finns det naturligtvis några spelare jag vill höja ett extra varnande finger för.


Kevin Nylund och Eetu Sariola är två av de spelare i SB Vaasa som det lönar sig att hålla ett extra öga på.

Borgåbördige Kevin Nylund var SB Vaasas bästa poängplockare i grundserien med 19+19=38 poäng på 24 matcher. Den högerfattade Nylund är kanske inte seriens snabbaste spelare, men han har spelöga och man får aldrig ge honom för mycket tid med boll.

Joona Kukko är en av seriens bästa framspelare som med 10+26=36 poäng var SB Vaasas näst bästa poängplockare. Kukko söker efter alla möjliga och omöjliga passningsvägar.

Rasmus Nyström och Kari-Matti Viinamäki är två snarlika spelare. Båda är något av evighetslöpare som aldrig ger upp. Nyströms poängsaldo från grundserien är 23+6=29 poäng på 26 matcher, medan Viinamäki stod för 21+7=28 poäng på 19 matcher.

Den femte och sista spelaren vi vill varna för är backen Eetu Sariola som denna säsong stått för 19+8=27 poäng på 22 matcher. Sariola har ett otroligt bra dragskott och är ett stort hot i power play, men han kan även använda sitt skott i spel fem mot fem.

Vem lönar det sig att hålla ett öga på i Blue Fox då?

Johnny Ojala och Jori Isomäki är de första namnen alla tänker på om man börjar prata om Blue Fox. Båda är stora legendarer inom innebandyn och inom Blue Fox. Trots att Ojala denna säsong var poängmässigt långt från sina bästa stunder vann han den interna poängbörsen med 15+21=36 poäng på 26 matcher. Ojala är den första spelaren i Divaris historia som nått upp till 700 gjorda poäng. Jori Isomäki har poängmässigt denna säsong bara varit en skugga av sitt forna jag, men det som inte förändrats är ledarskapet. Isomäki tog inför denna säsong över som huvudtränare för Blue Fox och hans roll som ledare har bara förstärkts.

Tero Saaristo är den hårt jobbande centern i första femman. Saaristo är också teknikern som gör helt otroliga saker med bollen och han kryddar sin teknik med ett hejdundrande skott. Saaristos saldo från seriespelet är 21+13=34 poäng på 25 matcher.

Anton Kallvik var länge en ung och lovande spelare, men nu har han två säsonger i rad gjort 20 mål. Kan vi betrakta det som ett genombrott? Jag tror det. Otroligt snabb och besitter ett vasst skott.


Roope Mutka toppar målvaktstatistiken i Divari säsongen 2015-2016.
Foto: Glenn Hägg

Roope Mutka har under sin andra säsong i Blue Fox blommat ut och blivit en av Divaris bästa målvakter. Mutka hade som resten av laget en svacka efter jul, men har avslutade serien på topp med en räddningsprocent på 93,1 i matchen mot Josba. Mutka toppar även målvaktsstatistiken för Divari med rädningsprocenten 84,2.

Jori Isomäki beskriver SB Vaasa som en drömmotståndare när jag ringer upp honom. – Den här kvartsfinalserien blir riktigt innebandygodis för hela Österbotten. Det blir väldigt intressant och roligt att få möta ärkerivalen SB Vaasa.

Isomäki anser att det finns den del skillnader mellan lagen. – SB Vaasa pressar aktivare än vad vi gör och den pressen måste vi klara av att spela oss förbi. Det ska bli intressant att se hur vi klarar av det. Sen har SB Vaasa en bredare anfallsarsenal, där alla tre kedjor kan avgöra matcher. Där blir det en utmaning för oss att försvara oss mot det. Vi har spelare i vår andra femma och tredje femma som måste stiga fram och om de gör det kan de bli riktiga jokrar i det här slutspelet.

Gällande skadeläget i Blue Fox ser det bättre ut enligt Jori Isomäki. – Jakob Klingenberg är med säkerhet med på onsdag. Colin Björkholm är antagligen också med, medan Johnny Fredriksson är ett osäkert kort. Fredriksson har en skada i baklåret och hans medverkan i onsdagens match avgörs efter tisdagens träning.

Isomäki hoppas på mycket publik i Stjärnhallen på lördag. – Jag hoppas vi får den högsta publiksiffran någonsin.

Isomäki har också en hälsning till alla Blue Fox-fans inför kvartsfinalerna. – Fortsätt att stöda oss när det går som sämst, det är då vi behöver er som mest. Det kommer alltid sämre perioder i en match, men då kan publiken hjälpa oss.

Kvartfinalspelet inleds på onsdag och spelas i bästa av tre matcher. Den som först vunnit två matcher är alltså vidare till semifinal. SB Vaasa har hemmaplansfördel eftersom de slutade på fjärde plats i tabellen.

Matchprogrammet för kvartsfinalerna är som följer:

Onsdag 2.3 kl. 18.30 SB Vaasa - Blue Fox i Botniahallen, Korsholm
Lördag 5.3 kl. 16.00 Blue Fox - SB Vaasa i Stjärnhallen, Nykarleby

Samt vid behov:
Söndag 6.3 kl. 18.30 SB Vaasa - Blue Fox i Botniahallen, Korsholm

Välkomna att bevittna kampen om Österbotten. Kom ihåg att klä dig i blått för att visa ditt stöd för Blue Fox! ONE FOR ALL, ALL FOR ONE!

Facebookevenemang för lördagens match:
https://www.facebook.com/events/1677616872490081/