Seriespelet avslutas i Joensuu

Blue Fox herrarnas sista seriematch för denna säsong spelas på lördag i Joensuu när man möter den lokala storheten Josba. Blue Fox säkrade förra helgen sin slutspelsplats, medan Josba måste vinna på lördag för att ha chans att nå slutspelet.

Jori Isomäki har inte stått för så många poäng denna säsong, men hans ledarskap är ovärderligt.
Foto: Glenn Hägg

Josba föll efter förra säsongen från Salibandyliiga och som vi tidigare berättat lämnade de sju bästa poängplockarna laget. Josba inledde bra i Divari, men efter november har man haft det betydligt mera kämpigt och nu är man nere på en nionde plats. Josba har spelat ihop till 24 poäng på 25 matcher och upp till slutspelsplats är det två poäng. Ovanför slutspelsstrecket finns ÅIF och SB Welhot som båda har 26 poäng. SB Welhots målskillnad är 156-149, medan ÅIFs målskillnad är 148-149. Josba har den sämsta målskillnaden av dessa tre med 134-140. Josba måste alltså besegra Blue Fox med så många mål som möjligt samtidigt som ÅIF eller SB Welhot måste förlora. ÅIF möter redan nedflyttningsklara SBS Wirmo i sin sista match, medan SB Welhot möter Erä Akatemia som inte har något att spela för.

I de fem senaste matcherna har det blivit två vinster och tre förluster för Josba. I slutet på januari lyckades man besegra Lovisa Tor på bortaplan med 6-3. Sen blev det tre raka bortaförluster mot SB Welhot, LNM och Steelers. I lördags visade man däremot prov på styrka när man besegrade serietrean Karhut med 6-3 på hemmaplan.

Juniorlandslagsmannen Eetu Sorvali toppar den interna poängbörsen i Josba med 16+14=30 poäng på 24 matcher. Jesse Reijonen är tvåa med 8+14=22 poäng på 25 matcher medan Samu Juvonen är trea med 12+7=19 poäng på 18 matcher. Övriga spelare att hålla ett extra öga på är tvillingarna Eetu och Juuso Lehtiniemi 12+4=16 poäng respektive 9+5=14 poäng.

Ansvaret mellan stolparna har delats av tre målvakter i Josba. Tuomas Tokila har fått ansvar i 14 matcher och har också bästa räddningsprocenten med 82,17. Jesse Huurrekorpi har vaktat målet i 13 matcher med räddningsprocenten 81,57, medan Joona Pesonen har fått förtroendet i 4 matcher med procenten 81,48.

Blue Fox har efter den katastrofala inledningen på det nya året nu äntligen hittat tillbaka till formen. Slutspelsplatsen är nu säkrad och matchen mot Josba saknar egentligen betydelse. Blue Fox kan ännu ha chans att nå en fjärde plats i tabellen, men det förutsätter att SB Vaasa förlorar mot redan nedflyttningsklara tabelljumbon PirPi på hemmaplan. Det som däremot kan vara viktigt är att gå in i slutspelet med en vinst i ryggen.

Ser vi lite närmare på Blue Fox formkurva och ser fem matcher tillbaka så förlorade man både matchen mot SB Welhot och Karhut med 5-4 i slutet på januari på hemmaplan. Sen vände det för ett par veckor sen, när man lyckades besegra serietvåan Steelers med 9-8 på bortaplan. Av bara farten blev det förra helgen vinst mot Lovisa Tor med 5-4 på hemmaplan och efter det ännu en oavgjord match med 4-4 mot LNM på bortaplan.

När Blue Fox och Josba möttes för en och en halv månad sen, slutade matchen 4-4 trots att Blue Fox ledde med 3-0 efter en period. Johnny Ojala stod för två mål och var poängbäst i hemmalaget.

Tero Saaristo är i topp i den interna poängbörsen för Blue Fox med 21+12=33 poäng på 24 matcher. Johnny Ojala är tvåa med 12+21=33 poäng på 25 matcher, medan Anton Kallvik är trea med 20+11=31 poäng på 23 matcher. Jonatan Tynkkynen och Robin Holländer har båda 17 poäng, Tynkkynen har spelat 22 matcher och Holländer 25 matcher.

Blue Fox-målvakternas statistik är för tillfället otroligt jämn. Mikael Enlund har räddningsprocenten 83,49, medan Roope Mutka är strax bakom med 83,43 i räddningsprocent.

Matchen mellan Josba och Blue Fox börjar kl. 17.00 på lördag och spelas i Joensuu Areena. Är du där i trakterna ser vi gärna att du kommer på plats för att visa ditt stöd. I annat fall kan du följa matchen via Tulospalvelu.