Blårävarna möter Stålmän

På lördag kväll möter Blue Fox herrarna serietvåan Steelers i Tavastehus. För Blue Fox som är inne i en svit på 10 matcher utan vinst blir det en tuff uppgift att möta Steelers som har vunnit 7 matcher i rad.

Anton Kallvik är tillbaka i truppen efter sin sjukfrånvaro.
Foto: Glenn Hägg

Serietvåan Steelers har samlat 33 poäng på 21 matcher efter 16 vinster, 1 oavgjord match och 4 förluster. Steelers är dessutom seriens målgladaste lag med 161 gjorda mål, vilket ger ett snitt på 7,66 gjorda mål/match.

Blue Fox har som bekant dalat i tabellen och är nu nere på sjunde plats. På 22 matcher har Blue Fox samlat 22 poäng. Man är seriens målsnålaste lag med 106 gjorda mål, vilket ger ett snitt på 4,82 gjorda mål/match. Däremot har Blue Fox seriens nästa bästa försvar med 99 insläppta mål och ett snitt på 4,5 insläppta mål/match.

Ville Lastikka var förra säsongens stor komet i Divari med seger i poängbörsen. Lastikka krönte säsongen med guld i U19-VM. Trots att Lastikka denna säsong utför sin värnplikt fortsätter han att övertyga. På 19 matcher har det blivit 31+23=54 poäng och ledning i poängbörsen i Divari. Nico Jonaeson från Steelers är på femte plats i poängbörsen med 18+21=39 poäng på 20 matcher, medan Markus Sipronen är på åttonde plats med 21+14=35 poäng på 21 matcher.

Vi vill också höja ett varnande finger för Iiro Nurminen som bara spelat 6 matcher denna säsong, men ändå kommit upp i 7+5=12 poäng. Nurminen har tidigare spelat 70 matcher i Divari med poängen 85+73=158.

Johnny Ojala toppar poängbörsen i Blue Fox med 12+18=30 poäng på 22 matcher. Anton Kallvik är tvåa med 16+7=23 poäng på 20 matcher, medan Tero Saaristo på tredje plats har samlat 14+9=23 poäng på 21 matcher.

I målvaktskampen mellan Blue Fox och Steelers är det jämnt skägg. Roope Mutka i Blue Fox är tvåa i målvaktsstatistiken i Divari med räddningsprocenten 84,32 på 12 spelade matcher. Jaakko Vahtokari i Steelers har spelat 11 matcher och har räddningsprocenten 83,73, vilket ger honom en fjärde plats i statistiken. Mikael Enlund i Blue Fox är sjätte med 83,33 procent på 12 matcher, medan Juha Jokinen i Steelers är tionde med 82,09 procent på 14 spelade matcher.

Blue Fox har fyra matcher kvar att spela och om man ska någon som helst chans att hållas kvar på slutspelsplats krävs det ännu 2-3 vinster i seriespelet. Blue Fox möter nu på lördag Steelers, följande lördag blir det hemmamatch mot Lovisa Tor och söndagen efter blir det bortamatch mot LNM. Lördag 27.2 avslutar Blue Fox seriespelet med bortamatch mot Josba. Av dessa lag är det bara Steelers som har säkrat en slutspelsplats. Både LNM på sjätte plats och Josba på nionde plats är på samma poäng som Blue Fox, medan Lovisa på elfte plats har samlat 18 poäng. Det ser med andra ord ut att bli en rafflande slutstrid om de sista slutspelsplatserna. De enda lagen som kan känna sig helt säkra på slutspelsmatcher är LaSB och Steelers med 36 respektive 33 poäng. Karhut på tredje plats har det också rätt så väl förspänt med 21 spelade matcher och 25 poäng.

Ska Blue Fox lyckas ta poäng på lördag måste man få stopp på seriens bästa poängplockare, Ville Lastikka. Det gäller också att hålla ögonen på radarpartnern Nico Jonaeson. När Blue Fox och Steelers möttes i Stjärnhallen i slutet på oktober, åkte Steelers iväg med poängen efter en 6-4 vinst. Lastikka var matchens bästa poängplockare med 1+2 och Jonaeson gjorde två mål, bland annat vinstmålet.

För Blue Fox egen del är målskyttet i nyckelposition. I de sju senaste matcherna har Blue Fox bara gjort 24 mål, vilket ger ett snitt på 3,43 gjorda mål. Samtidigt har man släppt in 35 mål vilket ger ett snitt på 5 insläppta mål. Ekvationen är egentligen inte svårare än att det gäller att göra lite flera mål och släppa in lite färre. En fördel är att Blue Fox har tillbaka sin bästa målskytt Anton Kallvik efter feberslängen som höll honom borta i matcherna mot SB Welhot och Karhut.

Matchen mot Steelers börjar kl. 17.00 på lördag kväll och spelas i Elenia Areena. Välkommen att stöda Blue Fox på plats och ställe om du befinner dig i närheten, annars får vi hänvisa till Tulospalvelu.