Besök från Kuopio och Björneborg

Blue Fox herrarna får denna helg besök från Kuopio och Björneborg. På lördag är det SB Welhot från Kuopio som står för motståndet och på söndag är det Karhut från Björneborg som står på andra sidan mittlinjen.

Jakob Klingenberg bjöd på ett riktigt konstmål i bortamatchen mot KeLy, vi hoppas på mera.
Foto: Glenn Hägg

Man brukar prata om nyckelmatcher och för Blue Fox är helgens två hemmamatcher verkligen nyckelmatcher. Höstomgången som var en enda framgångssaga har förbytts i en kamp för att hitta tillbaka till det egna spelet och framför allt målgörandet. Trots att Blue Fox spelat åtta matcher i rad utan att vinna ligger man fortfarande på fjärde plats i tabellen, men lyckas man inte vinna denna helg så kan man plötsligt befinna sig under slutspelsstrecket. Avståndet till Erä Akatemia som är på nionde plats och strax under slutspelsstrecket är nämligen bara tre ynka poäng.

Lördagens motståndare SB Welhot är på tionde plats i tabellen med 18 poäng på 21 matcher. Man är alltså bara fyra poäng bakom Blue Fox och har fortfarande möjlighet att nå en slutspelsplats. Det som talar emot SB Welhot är att man redan spelat 21 matcher och därmed har bara fem matcher kvar att spela. SB Welhot är ett målglatt gäng som både gör mycket mål och släpper in mycket mål, 129-135 är lagets målskillnad. SB Welhot har haft en väldigt varierande säsong där man blandat goda resultat med dåliga. Det ser man också om man ser på resultaten från de sex senaste matcherna. Strax före jul besegrade man Lovisa Tor och förlorade mot topplaget LaSB. Man inledde det nya året med att förlora mot Steelers och efter det spelade man oavgjort med jumbon PirPi. I de två senaste matcherna blev det vinster mot Karhut och KeLy. När SB Welhot och Blue Fox möttes i mitten på oktober blev det uddamålsseger för Blue Fox med 6-5. Då gjorde Blue Fox en väldigt stark tredje period och avsluta med att göra tre mål under matchens sju sista minuter.

Eero Vepsäläinen är SB Welhots bästa poängplockare med 25+5=30 poäng på 21 matcher. Mikko Niiva är tvåa med 16+14=30 poäng på 21 matcher. Juha Rautiainen på tredje plats har 7+22=29 poäng på 21 matcher medan Aku Taira på fjärde plats har 17+11=28 poäng på 21 matcher. Ari-Matti Leino och Roni Tuononen har fått dela på ansvaret mellan stolparna. Leino med 11 spelade matcher har räddningsprocenten 82,62 medan Tuononen med 12 spelade matcher har räddat 80 procent av skotten.


Eero Vepsäläinen och Mikko Niiva är SB Welhots två bästa poängplockare.
Foto: SB Welhot

Publiken kan också hålla ett extra öga på backen Jonni Koskinen som gjorde come back strax före julpausen. Koskinen var förra säsongen femte bästa poängplockare i SB Welhot med 12+11=23 poäng på 26 matcher.

Söndagens motståndare Karhut är nykomlingar i Divari och de är den nykomling som klarat sig bäst. Karhut ligger på åttonde och sista slutspelsplats med 19 inspelade poäng på 18 matcher. Även Karhut är ett målglatt lag med 120 gjorda mål och 116 insläppta mål. Karhut är som Blue Fox också inne i en förlustsvit, senaste man vann en match var 2.12. Strax före juluppehållet förlorade man mot SB Vaasa. Efter nyår har Karhut bara spelat tre matcher, men det har det blivit tre raka förluster mot LaSB, SB Welhot och Erä Akatemia.

Karhuts poängbörs toppas av Benjamin Lepola med 24+12=36 poäng på 17 matcher, vilket ger honom en tredje plats i poängbörsen för Divari. Saku Lahtinen är tvåa internt med 11+22=33 poäng på 18 matcher. Juha Tikka är trea med 22+9=31 poäng på 18 matcher och Rami Prokki är fyra med 6+20=26 poäng på 16 matcher. Rasmus Österman har fått mera ansvar i Karhut-målet med 14 spelade matcher och räddningsprocenten 79,9 medan Tomi Bergendahl har vaktat målet i 6 matcher med procenten 78,26.


Benjamin Lepola är trea i Divaris poängbörs medan Saku Lahtinen finns på sjätte plats.
Foto: Karhut

Blue Fox har som sagt spelat åtta matcher i rad utan vinst, så det börjar bli hög tid för en tvåpoängare. Blue Fox är nu det lag i serien som gjort minst antal mål, nämligen 98 mål på 20 matcher. Det som alltid varit Blue Fox styrka är försvarsspelet och där är laget fortfarande näst bäst i serien med 89 insläppta mål. Det här borde vara något som Blue Fox kan dra nytta av i helgens matcher. Både SB Welhot och Karhut är lag som släpper in mycket mål. Om Blue Fox lyckas hålla någorlunda tätt samt göra några fler mål än normalt så ska det gå att besegra både SB Welhot och Karhut.

Johnny Ojala är i topp i Blue Fox interna poängbörs med 11+17=28 poäng på 20 matcher. Anton Kallvik är tvåa med 16+7=23 poäng på 20 matcher. På tredje plats hittar vi Tero Saaristo med 13+9=22 poäng på 19 matcher och Jonatan Tynkkynen är fjärde med 11+5=16 poäng på 17 matcher. I takt med att Blue Fox förlorat matcher har även målvakternas räddningsprocent försämrats. Trots det är Roope Mutka fortfarande tvåa i målvaktsstatistiken för Divari med räddningsprocenten 84,25 medan Mikael Enlund är fyra med procenten 83,82.

Välkommen till Stjärnhallen både lördag och söndag kl. 16.00 för att bevittna dessa högintressanta innebandymatcher. Blue Fox behöver hemmapublikens stöd, visa det genom att klä dig i blått. One for all, all for one!

P.S. På söndag lottar matchvärden T.N Motorsport ut 20 fribiljetter till valfri Blue Fox-match. Alla som betalar inträde till söndagens match har möjlighet att delta i lotteriet. T.N Motorsport visar också upp den bil som Tommi Nyvall körde med i Legends World Finals i Boston, U.S.A. På söndag bjuds vi också på dansuppvisning av en dansgrupp med barn under ledning av Johanna Olson.

Facebook evenemang för Blue Fox - SB Welhot: https://www.facebook.com/events/582172135264288/

Facebook evenemang för Blue Fox - Karhut: https://www.facebook.com/events/1529587587370713/