Tre månader sen senaste hemmavinsten

Den stora frågan inför söndagens match är om Blue Fox kan bryta hemmaförbannelsen. Blue Fox har inte vunnit på hemmaplan sen 17 oktober, det är alltså exakt tre månader sen den senaste hemmavinsten. Den gången var det KeLy från Haukipudas, norr om Uleåborg som stod för motståndet. Denna gång är det LNM från Limingo, söder om Uleåborg som står för motståndet. Kanske det är ett gott tecken?

Mikael Enlund lär få axla ansvaret mellan stolparna i dagens match mot LNM.
Foto: Glenn Hägg

Söndagens motståndare, Limingan Niittomiehet eller LNM, är på nionde plats i serietabellen. Laget har på 18 matcher samlat ihop 16 poäng efter 7 vinster, 2 oavgjorda matcher och 9 vinster. Detta är LNM:s andra säsong i landets högsta serie. Förra säsongen slutade man på en tionde plats. LNM lyckades på lördag kväll bryta sin tre matcher långa förlustspiral. Efter nyår har man spelat oavgjort med Lovisa Tor samt förlorat mot SB Vaasa, Steelers och LaSB. Alla dessa fem matcher spelade LNM på hemmaplan. Gårdagens vinst kom mot serieåttan Erä Akatemia på bortaplan med de övertygande siffrorna 5-11.

Lagets bästa poängplockare är Matias Luokkanen som på 13 matcher stått för 15+6=21 poäng. Samuli Saukko är tvåa med 16+4=20 poäng på 18 matcher. Joona Viiltola är trea med 12+7=19 poäng på 18 matcher och backen Matti Heikkinen är fyra med 7+10=17 poäng på 17 matcher. På de två följande platserna hittar vi backparet Jari Karjalainen och Mika Kaitera med 10+6=16 poäng respektive 9+7=16 poäng på 18 matcher. Intressant att LNM har tre backar som gemensamt stått för 26 mål. Det kan jämföras med hela Blue Fox backbesättning som stått för 12 mål.

LNM har använt sig av tre målvakter under säsongen. Ilari Parviainen har fått mesta ansvar med 10 spelade matcher och rädningsprocenten 78,79. Toni Pallari har spelat 5 matcher med procenten 79,33, medan Sami Yli-Korpela som fått ansvaret i 4 matcher har räddningsprocenten 81,65. LNM meddelade på fredagen att Parviainen lämnar laget på grund av personliga orsaker. Det betyder att Pallari och Yli-Korpela får dela på ansvaret under

Blue Fox är på fjärde plats i tabellen med 22 inspelade poäng på 18 matcher. Laget har 10 vinster, 2 oavgjorda matcher och 6 förluster. Det är som jag tidigare skrev exakt tre månader sen den senaste hemmavinsten. Blue Fox hemmafacit så här långt är inte heller något att skryta med. På 9 hemmamatcher har det blivit 2 vinster, 2 oavgjorda matcher och hela 5 förluster. I de fem senaste matcherna har det blivit tre förluster och 2 oavgjorda resultat.

Johnny Ojala gick efter förra helgen upp i ledning i den interna poängbörsen med 11+15=26 poäng på 18 matcher. Anton Kallvik är tvåa med 15+7=22 poäng på 18 matcher. Den för tillfället skadade Tero Saaristo är trea med 13+9=22 poäng på 17 matcher. På fjärde plats hittar vi Jonatan Tynkkynen med 10+5=15 poäng på 15 matcher. Förutom Saaristo är även Ronnie Ludén och Ville Rynnäs frågetecken inför dagens hemmamatch. I Blue Fox har Roope Mutka och Mikael Enlund fått dela på ansvaret mellan stolparna, idag lär det dock bli Enlund som får vakta målet eftersom Mutka varit förkyld i veckan.

Matchen mellan Blue Fox och LNM börjar det något ovanliga tiden kl. 15.00. Detta eftersom Muik Hockey också har hemmamatch idag. Muik Hockeys match börjar kl. 18.00 och genom att köpa en kombibiljett i samband med Blue Fox-matchen så kan du för endast 10 € se både Blue Fox - LNM och Muik Hockey - Lapuan Virkiä. Välkommen på dagens match!