Botten och toppen på besök

Blue Fox herrarna spelar två hemmamatcher inkommande helg. Det är bottenlaget Pirkkalan Pirkat som kommer på besök på lördag och LaSB som toppar serien kommer till Stjärnhallen på söndag.

Ville Rynnäs toppar plusminusstatistiken i Blue Fox med +20.
Foto: Glenn Hägg

Pirkkalan Pirkat som är nykomlingar i Divari har inte precis rosat marknaden. Efter 14 spelade matcher är man på sista plats i serien med 6 inspelade poäng. Laget har vunnit tre matcher och förlorat 11. Däremot är det lite överraskande att vinsterna har kommit mot lag som Lovisa Tor, Josba och SB Vaasa. I den sista matchen före juluppehållet pinade man serieledarna LaSB till en förlängning och där krävdes det ett numerärt överläge för att LaSB skulle lyckas knipa båda poängen. Av dessa resultat kan man utläsa att PirPi inte är ett helt ofarligt lag.

Kännetecknande för jumbolag brukar vara att man släpper in för mycket mål och det gäller också för PirPi. Laget har hittills släppt in 113 mål och gjort 69 mål. PirPi snittar alltså 8,07 insläppta mål/match och 4,93 gjorda mål/match. Det kan jämföras med Blue Fox som släppt in 57 mål och gjort 75. Vilket ger ett snitt på 4,07 insläppta mål/match och 5,36 gjorda mål/match. Den stora skillnaden mellan laget är alltså mängden insläppta mål. PirPi släpper in nästa dubbelt så många mål som Blue Fox.

Bästa poängplockare i PirPi är Jere Rantanen med 11+5=16 poäng på 14 matcher. Närmast efter honom kommer Janne Nousiainen med 6+10=16 poäng på 13 matcher och Risto-Matti Lummikko med 8+7=15 poäng på 14 matcher. Aki Hänninen är etta mellan stolparna med 12 spelade matcher och räddningsprocenten 77,14. Antti-Jussi Kaukonen har fått chansen i 4 matcher och hans räddningsprocent är 72,41.


Jere Rantanen och Janne Nousiainen toppar poängbörsen i PirPi.
Foto: PirPi

Söndagens motståndare, LaSB, är av en annan kaliber. LaSB toppar Divari med 25 poäng efter 15 spelade matcher. Man har 12 vinster, 1 oavgjord match och endast 2 förluster i bagaget. Förlusterna har kommit mot Blue Fox och Lovisa Tor, medan man spelat oavgjort mot Josba. LaSB var redan förra säsongen en av favoriterna i serien och då slutade man på en tredje plats. Många tippade inför denna säsong att slutstriden skulle stå mellan LaSB och Steelers.

LaSB är seriens näst bästa lag att producera framåt. På 15 matcher har det blivit 102 gjorda mål. Endast Karhut är bättre. Man är också seriens näst bästa lag när det kommer till försvar. LaSB har släppt in 70 mål och endast Blue Fox är bättre med sina 57 insläppta mål. LaSB snittar 6,8 gjorda mål/match och 4,67 insläppta mål/match.

LaSB har två spelare med i den absoluta toppen av poängbörsen. Tino Nivala är på fjärde plats med 8+19=27 poäng på 15 matcher och Heikki Hätönen på femte plats med 18+9=27 poäng på 15 matcher. Trots det så är det nog bröderna Kainulainen som alla associerar till när de tänker på LaSB. I laget finns fyra bröder med namnet Kainulainen. Rasmus född 1997 är den mesta kända av bröderna efter att han förra säsongen var med och förde Finlands Ungdomslandslag under 19 år till VM-guld. Rasmus var dessutom en av de ledande spelarna i laget. Rasmus Kainulainen var skadad i början av säsongen och därför har han bara spelat 12 matcher och bara samlat 8+14=22 poäng. Poängbäst bland brödraskaran är minstingen och divaridebutanten Justus, född 1999, som är en riktig målgörare med 20+4=24 poäng på 15 matcher. De två äldsta bröderna, Roope född 1995 och Juuso född 1991, har samlat 6+10=16 poäng på 13 matcher respektive 5+8=13 poäng på 15 matcher. En spelare som ännu behöver nämnas är Matti Korhonen, högerfattad back med erfarenhet från Salibandyliiga. Korhonen har varit oerhört giftig i power play med 8 gjorda mål och det totala poängsaldot 15+6=21 på 15 matcher. LaSB förlitar sig till största delen på Kaapo Kettunen mellan målstolparna. Kettunen har vaktat målet i 13 matcher med räddningsprocenten 83,02. Ilari Nykänen har fått chansen i 3 matcher och har räddningsprocenten 78,57.


Heikki Hätönen med 18 mål och Justus Kainulainen med 20 mål är de två bästa målgörarna i LaSB.
Foto: LaSB

Blue Fox avslutade året med vacklande form. Efter att ha dominerat hela hösten avslutade man med två förluster. Först var det SB Vaasa som var bättre i derbyt och sen blev det förlust mot Erä Akatemia på bortaplan. Blue Fox är trots det på andra plats i tabellen med 20 inspelade poäng på 14 matcher. Mest oroväckande för hemmalaget är hemmaformen. Blue Fox hade redan förra säsongen problem med spelet på hemmaplan och det har fortsatt. Under fem hemmamatcher har det blivit tre förluster och två vinster. Nu finns det god chans att bättra på den statistiken under januari månad med sju hemmamatcher på programmet.

Anton Kallvik toppar poängbörsen i Blue Fox med 13+7=20 poäng på 14 matcher. Även Tero Saaristo har 12+8=20 poäng på 14 matcher. Johnny Ojala är trea med 8+7=15 poäng på 14 matcher. Jonatan Tynkkynen är på fjärde plats med 7+5=12 poäng på 11 matcher. Roope Mutka toppar fortfarande målvaktsstatistiken i Divari med räddningsprocenten 86,21. Mikael Enlund är på fjärde plats med procenten 83,78. Vi kan gissa att Blue Fox målvakterna får dela på ansvaret i helgens matcher.

På lördag kan vi vänta oss ett avvaktande spel. PirPi förfogar över ett manskap som är stort och starkt, men inte så rörligt. På söndag lär det bli raka motsatsen. LaSB spelar ett aktivt spel där man pressar motståndarna så fort tillfälle ges. LaSB har dessutom mycket löpstarka spelare som orkar pressa motståndarna under större delen av matchen.

För Blue Fox finns det ingen annan möjlighet än att börja plocka poäng på hemmaplan. Laget måste visa den rätta inställningen på hemmaplan och ha viljan att vinna. Nu måste det blåa hjärtat som bultar bakom Blue Fox-emblemet plockas fram. Hemmalaget behöver också publikens stöd i helgens matcher. Båda helgens matcher börjar kl. 16.00. Kom blåklädda på match för att visa vilket lag ni stöder! One for all, all for one!