Höstomgångens sista match

På lördag är det dags för höstomgångens sista match när Blue Fox herrarna åker till Helsingfors för att möta Erä Akatemia. Blue Fox är tvåa i tabellen inför matchen, medan Erä Akatemia häckar på den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Colin Björkholm har varit en frisk fläkt i Blue Fox tredje femma.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox flyttade efter derbyförlusten ner ett pinnhål i serietabellen och är nu tvåa efter LaSB. Blue Fox har på 13 matcher samlat ihop 20 poäng efter 10 vinster och 3 förluster. Lagets målskillnad är 71-51. I de fem senaste matcherna har det blivit tre vinster och två förluster. Blue Fox har på bortaplan besegrat Karhut, SBS Wirmo och Lovisa Tor medan det på hemmaplan har blivit stryk mot Steelers och SB Vaasa.

Erä Akatemia ligger på en åttonde plats i tabellen med 13 inspelade poäng på 14 matcher. Laget har 6 vinster, 1 oavgjord match och 7 förluster. Erä Akatemias målskillnad är 73-91. I de fem senaste matcherna har det blivit två vinster och tre förluster för Helsingforslaget. Vinster har det blivit mot KeLy på hemmaplan och SB Welhot på bortplan. I bortamatcherna mot ÅIF, Steelers och Josba har det blivit förluster.

Jämför man lagens statistik så är det målskillnaden som är den mest påfallande skillnaden. Blue Fox gör i snitt 5,46 mål/match och Erä Akatemia gör i snitt 5,21 mål/match. Den stora skillnaden är insläppta mål, där snittar Blue Fox 3,92 medan Erä Akatemias snitt är 6,5 insläppta mål/match.

Jämför vi målvakterna så har Erä Akatemias burväktare Teppo Pitkänen med räddningsprocenten 78,1 och Arttu Puska med räddningsprocenten 75,85 därmed också betydligt sämre statistik än Blue Fox målvakter. Roope Mutka i det blåa lägret ståtar med 86,21 i räddningsprocent medan Mikael Enlund har räddat 84,42 procent av skotten.

Erik Helenius är Erä Akatemias bästa poängplockare med 5+15=20 poäng på 14 matcher, vilket ger honom en 19:e plats i poängbörsen. Tero Saaristo från Blue Fox är på 24:e plats med 12+6=18 poäng på 13 matcher. På 26:e plats hittar vi Anton Kallvik med 11+7=18 poäng på 13 matcher. Sen följer Teemu Tuhkanen från Erä Akatemia med 9+5=14 poäng på en 45:e plats och Johnny Ojala från Blue Fox med 8+6=14 poäng på en 47:e plats.


Erik Helenius och Teemu Tuhkanen är Erä Akatemias två bästa poängplockare.

En intressant detalj är att Erä Akatemia har haft väldigt stor omsättning på spelare, man har använt sig av 30 utespelare och 2 målvakter i seriespelet. Det kan jämföras med Blue Fox som använt 20 utespelare och 2 målvakter. En orsak är givetvis att man har farmavtal med moderföreningen Erä och därmed kunnat flytta spelare mellan ligalaget och divarilaget. En stor förlust för laget var det att förra säsongens bästa poängplockare Petri Ikonen flyttade till ligalaget efter endast 4 spelade matcher.

Blue Fox och Erä Akatemia möttes i seriespelets andra omgång i Stjärnhallen. Då utgick Erä Akatemia med segern 4-6 trots att Blue Fox i ett skede ledde matchen med 4-1. Det finns därmed en revansch att utkräva.

Blue Fox är seriens formstarkaste lag på bortaplan. På åtta bortamatcher har det nämligen blivit lika många vinster. Erä Akatemias hemmafacit är fyra vinster och två förluster på sex matcher. Den statistiken talar alltså för Blue Fox. Den stora frågan är däremot vilket av lagen som bäst klarat av att konservera formen under den tre veckors paus som serien har haft. Det är något av en omstart för alla lag i serien och därefter får man igen ta en tvåveckors paus i seriespelet för att återvända efter nyår.

Befinner du dig i Helsingfors på lördag kan vi rekommendera denna divaridrabbning som spelas i Mosahalli med start kl. 18.30. Vi övriga får ty oss till Tulospalvelu.