Svidande derbyförlust

Det blev en svidande derbyförlust för Blue Fox på söndag kväll. Det märktes klart och tydligt att SB Vaasa var bättre inne i matchrytmen och att man ville ha revansch från det förra derbyt. SB Vaasa vann matchen med 7-2 efter perioderna 1-0, 4-0 och 2-2.

Anton Kallvik var poängbäst i hemmalaget med två mål.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Matchen fick en något nervös inledning och vid 3.20 kunde gästerna ta ledningen. Kari-Matti Viinamäki och Joona Kukko lyckades pressa Blue Fox till ett misstag bakom eget mål. Joona Kukko kunde spela fram brodern Arttu som var helt omarkerad framför mål och ställningen var 0-1. När matchklockan kommit fram till 12.38 fick Blue Fox ett gyllene läge att svänga matchen. Henry Backman i SB Vaasa utvisades 5 minuter för hög klubba. In med power play-formationen och så skulle matchen kvitteras. Tyvärr bjöd hemmalaget inte på något skönspel i numerärt överläge. Bollen rullade alldeles för långsamt och varje spelare höll i den lite för länge. När knappt tre minuter av utvisningen passerat drog Blue Fox dessutom på sig en onödig utvisning och där var den chansen att kvittera.

Hemmalaget fick en något bättre start på andra perioden, men vid 26.40 utvisades Johnny Fredriksson 5 minuter för hög klubba och det var Blue Fox tur att spela i numerärt underläge. Som om det inte var tillräckligt så åkte hemmalaget på en tvåminutersutvisning vid 27.59 efter att man haft för många spelare på planen. SB Vaasa fick därmed spela med fem utespelare mot tre. Efter 28 sekunder hittade Kevin Nylund rätt på pass av Eetu Sariola och ställningen var 2-0. Vid 29.11 åkte Jakob Klingenberg ut för slag på klubba och SB Vaasa hade igen ett tvåmannaöverläge. Denna gång redde hemmalaget upp situationen och stärkta av att bara släppt in ett mål under det numerära underläget kändes det som att man var på gång. Hemmalaget hade bara hunnit vara fulltaligt i 38 sekunder när Kari-Matti Viinamäki förde upp SB Vaasa i en tremålsledning på pass av Arttu Kukko. När Eetu Sariola fyra minuter senare gjorde 0-4 på pass av Joona Kukko tog Blue Fox time out och Roope Mutka fick lämna målet till förmån för Mikael Enlund. Före periodpausen hann Rasmus Nyström pricka in 0-5 på pass av Sami Kujala.

Hemmalaget beslöt i pausen att det är allt eller inget som gäller. Hög press var den enda chansen för att skapa tillräckligt med målchanser för att vända matchen. Starten på den tredje perioden kunde inte bli bättre. Anton Kallvik hittade rätt efter blott 22 sekunder på pass av Tero Saaristo. Två minuter senare återtog SB Vaasa sin femmålsledning efter mål av Rasmus Nyström. När Kimm Lintala gjorde 1-7 vid 48.52 kändes det som att matchen var avgjord. Anton Kallviks 2-7 i numerärt överläge var bara kosmetiskt.

Matchkommentarer

- SB Vaasa kom bättre förberedda till matchen och det syntes verkligen att de ville ha revansch efter derbyförlusten i september. Att SB Vaasa dagen innan förlorat mot seriens jumbo Pirkkalan Pirkat, gjorde laget ännu mera hungrigt.
- Blue Fox hade vilat två veckor och det märktes. Man saknade matchtempo och var inte alls lika tända på att vinna matchen.
- Blue Fox spel i numerärt överläge har den här säsongen inte varit på den nivå som det behöver vara. Hade man haft ett effektivt power play hade man lätt kunnat ha ledningen efter första perioden.
- Den andra perioden som präglades av utvisningar kom att bli matchavgörande. SB Vaasa gjorde bara ett mål i numerärt överläge, men Blue Fox tappade all rytm i spelet och man kom aldrig in i matchen.
- Ingen av Blue Fox-målvakterna hade sin bästa dag mellan stolparna, medan Mikael Aromaa i SB Vaasa-målet, med räddningsprocenten 90,48, utsågs till matchens bästa spelare.
- I och med förlusten tappade Blue Fox ledningen i Divari som nu innehas av LaSB på 21 poäng. Blue Fox är tvåa med 20 poäng.
- De flesta serier i Finland tar nu en tre veckors paus på grund av innebandy-VM för damer som inleds på fredag och som spelas i Tammerfors. Divari-matcherna återupptas 19.12 när Blue Fox möter Erä Akatemia i Helsingfors medan SB Vaasa möter Karhut på hemmaplan.

Formationer

Nyvall – Saaristo – Kallvik
Rynnäs – Nyman

Ojala – Holländer – Tynkkynen
J.Isomäki – Klingenberg

Lillas – Fredriksson – Salo
R.Isomäki – Sjöblom

Mutka

På bänken fanns Enlund, Björkholm, Nilsson och Niemi.

Matchprotokoll